34. Kallós Bea - Helsingör, Dánia

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a dániai Helsingörból válaszol Kallós Bea.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Jelenleg az International People's Collage-ban (www.ipc.dk) student teacher vagyok a nyári dán nyelvi kurzuson. Egy barátom már volt itt két turnust a normál iskolai rendben, és ő mesélte, hogy jó ez az iskola, és izgalmas a közösség.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Helsingör, ahol most élek, egy gyönyörű kisváros, kb. 50 perc vonatútra Koppenhágától északra, és 20 perc kompútra Svédországtól. Ebben a városban van Hamlet kastélya. A belváros maga nem túl nagy, viszont csodálatos régi házak vannak, és nagyon hangulatosak az utcák. Dániát bringás nemzetnek nevezném. Itt mindenki biciklizik télen, nyáron, esőben, hóban, fagyban, napsütésben. Eléggé nyitottak, praktikusak, és mosolyognak az utcán.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Nincs a Magyarországon megszokott hurrápesszimizmus, azt érzed, minden lehetséges.

Miben rosszabb?
Eddig a nyár nem volt valami meleg.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, meg a barátaim.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A biztonságérzet, a mosoly az emberek arcán, a tenger, a kiépített, rendben tartott bicikliutak, a tolerancia és figyelem, amivel az emberek egymás felé fordulnak.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Nem érdemes összehasonlítani. Dániában komoly hagyománya van a jóléti szerveknek, valós dolog a szociális háló, és komolyan veszik az élet minden területén. A fizetéseket sem érdemes összehasonlítgatni, mivel az itteni, átlag 15-20 ezer koronás (495000-660000 forint) fizetésről Magyarországon csak egy felsővezető merhet álmodozni. Nyilván az árak is ehhez alkalmazkodnak, de nem egyenesen arányosak a fizetéskülönbséggel.

Mennyibe kerül egy kávé?
25 dán korona (825 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
5-6000 korona (165000-198000 forint).

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Mivel jelenleg bentlakásos iskolában élek, bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból rosszabb, mint ahogy Magyarországon éltem. Nem kerül semmibe a puszta lét, mivel, mint student teacher szállást, teljes ellátást kapok, cserébe a nyári kurzus alatt nem csak a diákokkal foglalkozom, hanem kisegítő munkákat is csinálok a konyhán.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Magyarországon filmekben dolgoztam, itt most tanulok. Otthon erre nem lett volna már lehetőségem.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Vidámabb.

Mi most a legfőbb hétköznap beszédtéma nálatok?
A szokatlanul hideg nyár, és a napi időjárás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Davis Cup: Denmark-Estonia 2-0.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Biciklizés, utazás, sörivás.

Visszajössz?
Egyelőre nem szeretnék, csak látogatóba.

<