38. Jósa Bálint - Mersin, Fethiye, Törökország

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Törökország vidékeiről mesél Jósa Bálint.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Törökországban már többször is jártam, főleg autóstoppal vagy buszokkal, idén vonattal érkeztem barátnőstül, aki lassan két éve társam hosszú útjaimon, és babát vár. Amiért itt vagyok, az jövendő otthonom kiválasztása, ugyanis a vidéki, mediterrán Törökországot szeretném otthonomul, és éppen földet keresek hosszú távra.

Hogyan mutatnád be öt-tíz mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A régió, amelyben mozgunk, átlag 20-30 kilométerre van a Földközi-tengertől, nyáron nagyon meleg, nem ritka a 35-40 fok sem. Május vége fele már ragyogó a napsütés, de még nincs elviselhetetlen meleg. Az emberek jórészt mezőgazdaságból élnek, nincsenek közvetlenül rászorulva a turizmusra, amely megnöveli nyitottságukat és érdeklődésüket az idegenek felé. Én több mint 40 országban jártam már, de még nem éreztem annyira jól magam, mint a Mersintől Antalyán át Fethiyéig terjedő övezetben. A gyümölcsök Spanyolországot vagy néha inkább a trópusokat idézik. Banán, narancs, citrom, gránátalma, mandula mindenhol terem. Ahol én nézelődöm, a tengerparti övezet környéki kis falvak tele vannak gyönyörű görög emlékhelyekkel, hiszen az ókori emlékhelyek többsége (Olümposz, Trója) ezen az oldalon van. Külön kiemelném persze, a tenger szépséget, hiszen több helyen a romvárosok miatt, a tömegturizmus nem tud szállodasorokat emelni, így hosszú kilométereken keresztül érintetlen, gyönyörű tengerpart húzódik erre.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Magyarországon az emberek pesszimistábbak és sokkal inkább az anyagiak érdeklik őket, mint itt. A magyar gazdaság sajnos törékeny, és az agrárgazdálkodásból nem lehet megélni, legfeljebb hobbiszinten vagy ipari méretekben. Az én ideám a falusi családi gazdaság, esetleg bedolgozó, nálunk lakó emberekkel, ami otthon nem lehetséges. A föld olcsóbb, és az emberek közelebb élnek a saját kultúrájukhoz, hagyományaikhoz.

Miben rosszabb?
Rosszabb a nők helyzetében. A barátnőmet nehezen engedem el egyedül bárhova, mivel a törökökben élő kép a nyugati nőkről a tömegmédia által vetített szexuálisan felszabadult és szerelmi kapcsolataiban gátlástalan nőé, ami sajnos sokszor vezet igen kellemetlen szituációkhoz, annak ellenére, hogy tudják, házasok vagyunk.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról hiányzik az irodalom, illetve az újság, a magyar kulturális pezsgés például mozik, kiállítások, de hiányzik a Túró Rudi és a pirospaprika is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ami itt van, és sehol másutt: az a fajta apróságokkal való törődés, mint a poharak formája vagy az edények alakja, a részletek kidolgozottsága. Persze a zöldség-, gyümölc kínálat és az ár is verhetetlen. Hiányozna a müezzin napi ötszöri imája, bár nem vagyok muszlim, de itt ez annyira hozzátartozik a mindennapokhoz, hogy mindig hiányzik, ha nem vagyok itt.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal szerintem alacsonyabb, de ebben az is benne van, hogy más a vidék és mások az életkörülmények általában. Szerintem az emberek jobban esznek, egészségesebbek és a létükhöz szükséges dolgokhoz könnyebben jutnak, de például kevesebbet tudnak autóra vagy hi-fire költeni, és ezek a dolgok rosszabb minőségűek, ha megtalálod őket egyáltalán.

Mennyibe kerül egy kávé?
A kávé Törökországból indult el Európába, de itt luxuscikk maradt, míg nálunk mindenki issza. Kétféle adott: a instant kávé, ami fél-egy török líra (71-142 forint) és a rendes török kávé, ami akár két líra (184 forint) is lehet.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Én csak az isztambuli árat tudom, ami akár 1000 líra (143 000 forint) is lehet az európai oldalon, de az ázsiain is 600-800 líra (85 200-113 600 forint) között van. Vidéken a bérlés ritkaság, nem szokás.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Én itt persze hogy jobban élek, mint otthon, mivel majdnem minden olcsóbb, és főleg azért, mert mindenem megvan, ami például Budapesten nem lehetséges.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Állatok, kert, saját termelésű olívabogyó?

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az itteni hangulat sokkal nyugodtabb, de azért adottak politikai feszültségek itt is. Az emberek érzik, hogy a gazdaság jól halad, és ezért nem aggódnak annyira a "mi lesz" kérdésen, mint otthon.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A választások mellett a rendkívül száraz meleg, ami aggasztja a falu ivóvízrendszeréért aggódókat.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A választási eredmények vannak, egy hatalmas török zászló, és az AKP Igazság és Fejlődés Pártja Adalet ve Kalkinma Partisi (AK Parti) választási győzelméről ír.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nálunk van egy medence, szóval az úszás, de a helyieknél ma van épp olívaolaj-birkózás, és főleg nem sport, hanem munka van, hiszen itt a legtöbb embernek állatai vannak, ami eléggé sportossá tesz edzés nélkül is.

Visszajössz?
Korai kérdés, de azt hiszem, nem, illetve még akarok földet venni, szóval sokáig tuti nem. Amit akartam, az itt megvan, otthon nincs - szóval nem sok értelme lenne. Ja és itt a tél nagyjából másfél hónap, amúgy meg jó idő van.

<