155. Bercsényi Enikő - Lodi, Olaszország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma az olaszországi Lodiból jelentkezik Bercsényi Enikő.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006-ban az egyetemről jöttem ki, egy szakmai gyakorlat miatt (nyúltenyésztés, genetika), majd felajánlottak egy állást, és államvizsga után visszatértem. Ma már egy másik területen, egy másik állatfajjal dolgozom. Egy tejelőtehenészet állattenyésztési vezetője vagyok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Az én szívem csücske Cremona, eddig egy évig ott éltem, most Lodi mellett, vidéken lakom, de amikor tehetem, visszatérek az ottani barátaim, a város miatt. Gyönyörű és nagyon hangulatos.

Az olasz mentalitás, ami magával ragad, az állandó vidámság és pozitív hozzáállás, ami nekem nagyon fontos, és (sajnos Magyarországgal ellentétben) itt megtalálható. Szerintem az egyetlen ország, ahol mindenki meleg ebédet eszik, és aztán ledől kicsit sziesztázni.

Mi hiányzik Magyarországról?
A barátaim, a néptánc, a harcsapaprikás, a magyar borok és a mulatás magyar módra.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A teheneim és a munkám. A barátaim, a reggeli egy bárban, a munkatempó, minden.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal jobbak a fizetések, de a kiadások is ezzel arányosan nagyobbak. Ettől függetlenül sokkal jobban élnek. Kiegyensúlyozottak, vidámak. De ez a kevésbé tehetős vagy szegény olaszokra is vonatkozik, legalábbis itt északon, még ha nincs is sok belőlük.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás Milánó belvárosában 5-10 euró (1250-2500 forint) is lehet, míg egy kevésbé forgalmas helyen 0,5-1 euró (125-250 forint). Buszjegy a városokban 1euró (250 forint), és minden tömegközlekedési eszközre érvényes egy órán keresztül. Távolságin viszont nincs diák-, nyugdíjaskedvezmény, mint otthon. Moziba nem járok, így sajnos nem tudok erre válaszolni. Az operába 30 euró (7500 forint) volt legutóbb. Sör 3-4 euró (750-1000 forint), kávé 90 cent (225 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Milánóban akár 1000 euró (250 000 forint) havonta, egy vidéki városban ennél sokkal kevesebb, 300-500 euró (75 000-125 000 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A munkámhoz egy szolgálati lakás és egy autó is jár, teljes költségtérítéssel, így csak a táplálkozásra kell fordítanom. Emellett eljárok edzőterembe, vacsorázni a barátaimmal. Szeretnék majd egy saját autót és egy házat a szülőfalumban.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Határozottan igen!

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon vidám, kiegyensúlyozott. Mindenki szeret viccelni, szeretik, hogy szórakozott és jó kedélyű vagyok, ezzel otthon gyakran ütközöm ellenállásba.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Hiszem, hogy a Jóisten a jövőben a legjobbat adja nekem, mint ahogyan azt mindig is tette, még ha azt, az adott pillanatban nem is gondoltam mindig így.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A mezőgazdaságot érintő nehézségek, a mindennapi történések, és sajnos napirenden van a bűnözés, ami az utóbbi időben elharapódzott.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy diszkóbaleset.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sport, meglepően aktívak! Utazás, kirándulás, gasztronómia, mivel ha 20 kilométert utazol, már egy teljesen más, tájjellegű konyha specialitásaiba kóstolhatsz bele. Sokan járnak táncolni, főleg az idősebb korosztály, klasszikusok.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Táncra mindenképp van lehetőség diszkókban, és mondjuk, 60-70-es évekbeli zenéket játszó helyeken is. De mindenképp vacsora előzi meg társaságban, előtte pedig egy ital egy bárban.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Valószínűleg hamar beszélni fogják ezt a nyelvet is, lehetőségük lesz nyaralni kinn a barátaimnál, és ha idővel netán úgy döntenek, hogy itt szeretnének élni, ám legyen. Én mindenesetre Magyarországon, ha egy mód van rá, magyar fiatalembernek szeretnék négy gyermeket szülni és azokat otthon felnevelni.

<