120. Semperger István - Dunakeszi

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Dunakesziről mesél Semperger István.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mióta van ez így? A szülővárosodban élsz?
A gólya ide rakott le, születésem óta, azaz több, mint 22 éve Dunakeszin élek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/környéket, ahol laksz?
A város majdnem beillik Budapest egy külső kertvárosának, pár perc alatt (Új)Pesten lehet lenni, mégis békés, nyugodt hely. Az, hogy csendes, kevésbé igaz hétköznapokon délutánonként, de hétvégenként gond nélkül le lehet engedni a gyerekeket egyedül játszani, semmi bajuk nem lesz. Egyszóval idilli városka lenne, ha a szórakozási lehetőség nem merülne ki az egymás hegyén-hátán épülő bevásárlóközpontokban. Valamint sportolni sem túl könnyű itt, sok park, zöld terület van, de rendes focipálya, vagy netán uszoda kizárt.

Miért szereted azt a helyet, ahol most élsz, mi hiányozna, ha elköltöznél?
Mint mondtam, relatíve abszolút nyugodt hely, friss levegő, és 25 perc alatt beérek a belvárosba. Ha elköltöznék, valószínűleg az hiányozna a legjobban, hogy itt szinte minden sarkon van egy (ha nem is csúcsszuper) játszótér.

Szerinted, miből legyen több, és miből kevesebb felétek?
Több szórakozási lehetőség (milliószor több), és kevesebb autó. A kettes főút a város közepén megy el, és bizony sokan Vácra mennek, holott az elkerülő gyorson nekik is jobb lenne, nekünk is.

Ha te lennél a polgármester, mi lenne az első három intézkedésed?
A viccet félretéve, komolyan gondolkozom azon, hogy egyszer polgármester legyek. Biztosan elsők között lenne a régóta kallódó "kék" iskola ügye (bezárták, hogy életveszélyes, de azóta sincs más). A város önállósodása (nagyon jó lehetőségeink vannak, pl. nem függenénk a vízművektől, árképzésétől, ha átvennénk a városban lévő telep működtetését, stb.) és valószínűleg eltörölném a téli időszámítást városkámban, mert az a pár millió forint spórolás nem ér meg annyit, hogy mindenki depressziós legyen a korai sötétedéstől (ha ez nem sikerül, kénytelen leszek miniszterelnöknek menni, hogy ezt megoldjam).

Többet tudtál megvalósítani az álmaidból, mint a szüleid ilyen idős korukra?
Nehéz kérdés, hisz mindenkinek más a vágya. A nagyszüleim vasúti kocsikat akartak tervezni, csinálni, nekik sikerült itt, a helyi vagongyárban. Anyám egészségügyes, és bár ilyen korában már javában tanulta, később kiderült, nem szülész, hanem balesetis akar lenni (az is lett), de ez más tészta. Az én álmom nem ilyen konkrét, én egy békés, földrajzzal foglalkozó egyén akarok lenni, ezt is tanulom, de ezen belül bármi. Nekem mindegy, hogy évek múlva itt, Dunakeszin dolgozom-e, mint környezetvédelmi szakember, vagy Kínában, mint paleontológus. De mondjuk úgy, igen, hisz nálam már mindegy, anyám párttag-e.

Mitől tartasz a leginkább, és mi az, amiben reménykedsz?
Az emberek már tönkretették a Földet, már csak abban reménykedem, a többség viszonylag időben rájön arra, azonnal kézifék és rükverc, de nem bízom benne.

Mennyit költesz a fizetésedből magadra, és mennyit tudsz félretenni?/Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mindig is csak arra gyűjtök, hogy nyáron el tudjak menni világot (illetve egyelőre még csak Európát) látni. Ezen kívül nem sokat költök magamra, lévén, egyetemista vagyok (fizetésem csak szerény és alkalmi), bár a szerencsés fajtából való vagyok, akinek a szülei támogatják a ruhavásárlást, főznek rá. Bár már tervezem az önálló életem.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Végeredményben igen.

Mi az, ami nálatok a legjobb az országban?
Szerintem, az egy főre jutó gyönyörű hölgyek száma miatt már megéri ide költözni, de az egy utcára jutó kiskocsmák száma sem kevés. Tipikus férfiváros, még lóverseny is szokott lenni azoknak, akik nem isznak, de mégsem akarnak fizetést hazavinni az asszonynak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hát a MÁV-sztrájk, mert ugyebár a város többsége ezt használja, de általánosságban inkább az, hogy vajon felépül-e az elmúlt tíz év mindegyikében megígért uszoda, a következő tíz évben.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Bevallom, nem tudom. Helyi újságot nem veszek kézbe, mert négy oldal cikk, 16 oldal reklám. Azt viszont még pontosan tudom, hogy több is van, egyik az egyiket szidja, a másik a másikat. Változatosak.

Mit láttál először, amikor kiléptél ma otthonról?
Hogy esni fog az eső. Bejött.

Mondj egy szót, amit csak a környéken használnak!
Sápadtfalva. Nem tudom, csak helyi szó-e, de a korombeliek így hívják Dunakeszit, ezzel is célozva a nem túl bőséges szórakozási és kulturális lehetőségekre. Mert az, hogy nincs mozi, egy dolog, de van két színházunk, amiből csak az egyik működik, az is ritkán újít a repertoáron.

Szeretnél elköltözni onnan valaha?
Azt nem állítom, hogy szeretnék elköltözni, de szerintem az életemből legalább tíz évet szeretnék külföldön dolgozni majd (akár több országban is). Nem tudom még mi lesz, de azt igen, hogy nyugdíjasként biztos visszatérnék Keszire.

<