141. Arendas Zsuzsa - Delhi

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Indiáról és Delhiről mesél Arendas Zsuzsa.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy doktori ösztöndíjjal kerültem ki Delhibe, több mint két évvel ezelőtt, bár Indiában jártam már korábban is, pár hetes túrák alkalmával és megtetszett ez az ország, minden nehézsége ellenére. Két évvel ezelőtt megismerkedtem itt, Delhiben a párommal- ez egyben válasz a kérdés második felére is. Immár a magánéletem is Delhibe köt. A doktori munkám végen járok, közben elkezdtem dolgozni egy európai fordító irodának, az interneten keresztül végzem a munkámat.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A megszokott európai életszínvonaltól és kultúrától merőben eltérő országról van szó, így nagyon nehéz dolog röviden összefoglalni, miben eltérő. Mindenben, illetve a legtöbb dologban. Ugyanakkor, India nem a kígyóbűvölők és jógik országa többé, illetve sosem volt az, az európai, gyarmatosító képzelet szüleménye ez a kép. A mai India kétségtelenül egy gyorsan, és egyenlőtlenül változó ország, társadalom. Együtt él a 21. századi technika a hagyományos életformával, a tradicionális falu a posztmodern ipari parkokkal, a modern luxusnegyedek és lakóparkok, a nagyvárosi nyomornegyedekkel. Szeretem India színességét, mozgalmasságát, az élet pezsgését, az emberek életszeretetét, ami szerintem sokkal erősebb, mint egy európai "fejlett társadalomban". Elszomorít ugyanakkor a nélkülözés, a nyomor, az alapvető emberi jogok (élettér, oktatás, lakóhely, tiszta víz és levegő, méltóságteljes emberi élet) hiánya emberek millióinak esetében.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányzik természetesen a kultúra, amit elsősorban Budapesthez tudok kötni - például a mozik: Indiában a multiplexek csak néhány hollywoodi filmet és indiai kommersz filmeket játszanak, ún. "művészfilmet" csak kultúrintézetekben, vagy otthon, a számítógép képernyőjén tudok nézni. Hiányoznak a budapesti "beülős helyek"- kávéházak, teázók, kocsmák. A delhi középosztálybeli publikus helyek többnyire "férfivilágnak" számítanak (dabáknak nevezik az utcai teázókat, büféket). Ennél magasabb árkategóriába tartoznak azok a kávézók, melyek egy-egy nagy lánc részei (Barista, Coffe Day) és valamelyik nyugat-európai vagy amerikai üzletláncot utánozzák, több-kevesebb sikerrel. Ide nők is éppúgy járnak, viszont többségben vannak a tinédzserek (kedvelt középiskolás randihely), illetve sok turista is betér ezekre a helyekre. Hiányzik belőlük az a barátságos hangulat, meghittség, akár csendesség, ami egy-egy jobb budapesti kávéházban feltétlenül meglelhető.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Jaj, rengeteg minden, India!

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Fejlődő országról van szó, az "átlagember" életszínvonala (bár nem tudom, mit is jelent ez egész pontosan Indiában) biztosan alacsonyabb, mint Magyarországon. Az indiai középosztály azonban feljövőben van, évről évre növekszenek a bérek, az emberek egyre több mindent engedhetnek meg maguknak, kialakulóban van egy erőteljes fogyasztói kultúra. Persze, nem tudom, hogy ez jó-e.

Az biztos, hogy ettől nem boldogabbak az emberek. Sőt, ha tovább akarok menni, a legnyíltabb, legőszintébb és gondtalanabb mosolyokat az utcán a nagyon egyszerű és láthatóan minden vagyon nélküli emberek arcán látom. Ez azért mindenképp elgondolkoztató.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Nincs autónk Delhiben, így csak nagyon pontatlan árakat tudok mondani. A város legtöbb pontján még mindig nem kell fizetni a parkolásért, viszont ez azt is jelenti, hogy nagyon nehéz leparkolni szinte bárhol a városban. A mozik parkolójában 20-30 rúpia (86-129 forint) a parkolási díj egy mozielőadás idejére (nem tudom igazán, van-e időkorlát). A buszjegy a megtett távolságtól függ, rövidtávra 3 rúpia (13 forint), középtáv 5 rúpia (108 forint), nagy távolság (ami kb. 10-15 km is lehet a városon belül) 7 rúpia (30 forint). Tehát a buszjegyek még mindig nagyon olcsóak, az alsó középosztály anyagi lehetőségeihez van igazítva. Viszont a buszok szinte állandóan zsúfoltak, nehéz róluk a fel-, és leszállás, lassan érnek el a megadott célállomásra (10-15 km akár egy órába is telhet a dugók, megállók miatt). Ezért legtöbbször riksával utazom, ami jóval drágább mulatság, egy tízkilométeres szakasz 50-60 rúpiába kerül (215-258 forint).

Egy kávé ára 9 és 50 rúpia (39-215 forint) között mozog, helytől függően, az előbbi egy dabában, az utóbbi egy kávéházláncban elfogyasztott kávé ára.

A sör (helyi Kingfisher például) 40 rúpia (172 forint), ha boltban vásárolom, étteremben viszont 150 rúpia körül (645 forint) árusítják ugyanazt a sört, a magas éttermi luxusadók miatt.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A mi lakásunkat például 10 000 rúpiáért béreljük (43 000 forint), kétszobás, berendezett, viszont nincs benne légkondicionálás. A rezsit külön fizetjük, ami nem több mint 1-2000 rúpia (4300-8600 forint) havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Közös kasszán vagyunk a párommal, a havi bevételeink 15-20 százalékát tudjuk félretenni nagyjából.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem igazán, társadalomkutatóként szeretnék hosszútávon elhelyezkedni. Mivel nem beszélem a helyi nyelvet, egyelőre ez nagyon nehéz vállalkozás.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Izgalmasabb. Bár nehezek is tudnak lenni, a klíma, az időnkénti vízhiány, áramkiesések, a fejletlen infrastruktúra miatt.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ami a nem magán témákat illeti: az időjárás. Mivel éppen változóban van, éjszaka 10 fokra csökkent a hőmérséklet és fűtés nincs a lakásokban, elő kell vennünk a vastag takarókat. Ezen kívül: néhány új hindi film, napi politika, a környékünkön szinte állandósult hatalmas forgalmi dugók, amik egy új gyorsforgalmi sáv építése miatt keletkeznek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A The Hindu, baloldali lapot járatjuk, amibe a párom is rendszeresen ír szabadúszó újságíróként. A mai címlapon pakisztáni öngyilkos merényletekről írnak, egy bangladesi muszlim írónőről, akit az indiai fundamentalista szervezetek vissza kívánnak küldeni a hazájába, az indiai hatóságok viszont a védelmükbe vettek, valamint egy dalitok (alacsony kasztbeliek) elleni támadásról.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mozi, étterem, séta egy parkban.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Annyi, ahányat teremtek magamnak.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Akár ez is előfordulhat, bár remélem, az alapvető életfeltételek Indiában csak javulni fognak a jövőben, és nem romlani (levegő, víz, infrastruktúra, stb).

<