217. Bozsik Krisztina - Cardiff

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Bozsik Krisztina mesél Cardiffról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Férjem 2007 áprilisában állást kapott a Cardiffi Egyetemi Kórházban. Májusban az akkor másfél éves kislányunkkal követtem őt, azóta a szünidőket leszámítva itt élünk. Én jelenleg nem dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Cardiff, Wales fővárosa, kikötőváros. Óceáni éghajlatú, Anglia második legmelegebb városa (az angol időjárást ismerve ez cseppet sem mellékes tényező). A helyiek szerint Anglia időjárása Walesben lép be az országba. Számomra legfőbb vonzerejét a víz, a tenger közelsége adja. Mi Cardiff Bay-ben lakunk pár száz méterre a kikötőtől, az öböltől, ahol számos étterem, pub található. Sétálásra, kikapcsolódásra is remek része ez a városnak. Cardiff emberi léptékű, a legfiatalabb európai főváros, dinamikusan fejlődik, rengeteg építkezés folyik. A város egyik leghíresebb épülete a Millennium Stadion, otthont adva számos rögbimérkőzésnek. A rögbi itt, Walesben nem csupán játék, hanem szinte már vallás. A belváros sétálóutcái szép, színvonalas üzletekkel sok embert vonzanak. Kisgyermekes anyukaként kevésnek találom az olyan helyet, ahová gyerekkel hétvégi programként el lehet menni, nincs például állatkert a városban. Ami számomra kiábrándító az utcák, közterületek szemetesek, koszosak - ez mindenképpen rosszabb mint Magyarországon.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család, a rokonok és a barátok. A többi minden pótolható.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A tenger mindenképpen hiányozna, az hogy maximum 20 percnyi autózás után bármikor egy gyönyörű parton lehetünk, valamint a sirályok hangja. A magasabb életszínvonalat, a stressztől mentesebb életet is könnyen megszokja az ember.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jóval magasabb, mint Magyarországon, az embereket nem nyomasztja a mindennapi megélhetés gondja. Sokkal több a mosolygós, kedves, csak úgy rád köszönő ember, mint otthon. A boldogság azonban nem csak ebből adódik. A jóléti társadalom negatív hatásai miatt persze itt sem mindenki boldog.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás a belvárosban 1,5-2,5 font óránként (513-855 forint), a buszjegy, oda-vissza utat tekintve 1,5 font (513 forint), egy sör 2-2,5 font (684 forint), a kávé 2-3 fontba (684-1026 forint) kerül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Hosszú távú szerződés esetén kb. 750 font (256 500 forint), amihez még hozzá jön a rezsi (a mi esetünkben a villany, a telefon és az adó).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A férjem jövedelméből élünk mindhárman. Amikor nem spórolunk, akkor is félre tudjuk tenni a fizetésének felét . Otthon mindez elképzelhetetlen lenne.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Amint már említettem jelenleg nem dolgozom, kislányunkkal vagyok itthon. Az anyaság új, gyönyörű része az életemnek. Korábban neurológusként dolgoztam és a nehézségek ellenére nem tudnék más hivatást elképzelni magamnak, mint az orvoslást.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabbak, kellemesebbek, kevésbé stresszesek a hétköznapok. Az anyagi biztonság sok mindent meghatároz. Itt az emberek nem panaszkodnak (maximum, ha sokat esik az eső), és nem azt figyelik, hogy másnak éppen miért jó, vagy miért nem.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A hazai egészségügy helyzete nagyon aggasztó, hiszen mi orvosként eljöhettünk, de mi lesz az otthon maradó betegekkel? Reménykedek is persze, hogy egyszer minden megváltozik.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Leginkább arról beszélünk, hogy kap-e hosszú távú szerződést a férjem, hiszen az egész további életünk ettől függ.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az angol egészségügy, az NHS helyzete, a kórházakban növekvő előjegyzési idő. Minden törekvés ellenére a kórházi kezeléshez szükséges átlagos várakozási idő jelenleg 49 nap.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szerintem a vásárlás, az evés-ivás, a sörözés, és a rögbi. Persze vannak, akik futnak, kerékpároznak, vitorláznak, kajakoznak, vagy a tengerparton sárkányt eregetnek.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A szokásos szórakozási lehetőségek állnak rendelkezésre: bárok, éttermek, pubok, színházak, mozik, koncertek. Anyukaként már csak ritkán tudok kimozdulni, de azért a helyi sört már kipróbáltam, és jelentem: a Brains nagyon finom.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mi sem adtuk fel a reményt, hogy egyszer még Magyarországon is dolgozhatunk, élhetünk megfelelő körülmények között. Azt szeretném, hogy mire a gyermekünk felnő, mindez teljesüljön.

<