317. Király András - Toronto, Kanada

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Király András mesél Torontóról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egy nyárra érkeztem Torontóba, hogy egy kis pénzt és tapasztalatot szerezzek, tehát csak ideiglenesen lakom Torontóban. Egy ingatlanok karbantartásával és felújításával foglalkozó cégnél dolgozom, lakásokat újítunk föl.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Azt hittem, Budapest nagyváros, de kiderült, hogy mégsem az. Toronto az elővárosokkal kb. 50x80 km nagyságú, egybeépülve számos kisebb várossal még nagyobb. Hatalmasak a távolságok. A nagyobb utcák a belváros közepétől számítva keletre és nyugatra vannak fölosztva, mindkét irányba több ezer házszámmal. Szembeötlő a rengeteg zöldterület. Nincs olyan negyed óra, hogy az ember ne haladna el egy-egy folyó, park, erdő mellett, bent a városban. Kiváló a tömegközlekedés. A jegy jóval drágább, mint, mondjuk, Budapesten, csak éppen az a különbség, hogy egy irányban akárhányszor át lehet vele szállni metróra, buszra, villamosra. A villamosok éjszaka is közlekednek. A rendőrök barátságosak és segítőkészek, több nyelven beszélnek, nem úgy, mint otthon. A közbiztonság jó, Toronto nemrég nyerte el a világ negyedik legélhetőbb városa címet, a hírek 90%-a mégis rablásról, gyilkosságról, balesetről, eltűnésről, halálról szól. Ha nem hajtasz gyorsan, nem viselkedsz kirívóan, nem mész át piroson, stb., soha nem állítanak meg, ha viszont igen, akkor kegyetlenül megbüntetnek. A szabályokat és a büntetéseket igen komolyan veszik. Tilos közterületen alkoholt fogyasztani, ezt nagyon szigorúan is veszik. Fiatalkorúak itatása az egyik legsúlyosabb bűntény, irgalmatlan pénzösszeggel és természetesen börtönnel jutalmazzák az elkövetőt. Kocsiban is tilos alkoholt fogyasztani, szállítani (csak a csomagtartóban). A bárokban, pubokban tilos a dohányzás, ezt mindenki komolyan veszi, és kimegy a helyiség elé dohányozni. Ha ittas vendég távozik, a tulajdonosnak kötelessége gondoskodnia a biztonságos hazatéréséről, ellenkező esetben szintén börtön fenyegeti. Alkoholt négy helyen lehet kapni: bárokban, vendéglátó-ipari egységekben, sörboltban (Beer Store) és a piaboltban (Liquor Store). Máshol nem. Leendő turistáknak fontos infó ez, ne is keressetek alkoholt a boltokban. Hozzá kell tennem, az alkohol forgalmazása tartományonként változik, Québecben, New Brunswickban, Nova Scotiában és Newfoundland Labradorban vettem sört boltban is.

Az emberek rendkívül kedvesek, sajnos össze sem lehet hasonlítani az otthoniakkal. (Az itteniek azt mondják, idealista vagyok, az emberek igenis önzőek és ostobák, amit látok, csak a felszín.) Kanadában, ha becsületesen dolgozol, jól meg tudsz élni. A költségek az otthoninál magasabbak, de a keresethez viszonyítva jóval alacsonyabbak. Az emberek szerintem csak papíron egyenlők. A munkást előnyben részesítik a munkaadóval szemben (néhány munkatársam ezért most biztos megfojtana, a gyereket a szülővel szemben, a bevándorlót a helyivel szemben, diákot a tanárral szemben. Gyereket például még a szülőnek is tilos meglegyinteni nevelő célzattal.

A tanárt, pedagógust sokkal jobban megbecsülik, már ami a fizetést illeti. A mobiltelefonálás idétlen rendszerű, mindenkinek kell fizetnie a bejövő hívásokért is. Rendkívül jó a szociális háló, sokszor túl jó. A szegények, fiatalok, egyedülálló várandós nők, legális bevándorlók és az indiánok magas szociális juttatásokat kapnak, így például lakást is. Rendkívüli mértékben figyelnek a mozgáskorlátozottakra, külön taxi- és buszjáratok járnak számukra. Felettébb figyelemreméltó a szelektív hulladékgyűjtés. Mindenhol három kuka van, a házaknál szigorúan kötelező a szelektálni a szemetet.

Mindenkinek minden a feneke alá van tolva. Ezt ne csináld, azt csináld, arra figyelj, nézz a lábad elé, állj meg a stoptáblánál stb. A tömeg olyan, mint egy irányított gépezet. Kanada elképesztően nagy ország, gyönyörű helyekkel, tavakkal, folyókkal, bálnákkal, szarvasokkal, medvékkel. De a távolságok hihetetlen nagyok.

Mi hiányzik Magyarországról?
A kedvesem, Iluska, a családom, szüleim, testvéreim, barátaim és a jó magyar sör (itt kevés jó sör van). De ennék egy jó töltött káposztát is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A munkatársaim, itteni barátaim, a sok zöld, az angol nyelv, a sokszínűség, a jó fizetés, a koreai, japán, indiai, tamil, kínai kaják, és persze a kanadai kaják is, barbecue, igazi hamburgerek, rák stb.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal jobb. Ha becsületesen dolgozol, sokkal jobban meg lehet élni, mint Magyarországon. Az iPod például olyan, mint egy mobil. Mindenkinek van. Hogy mennyire kiegyensúlyozottak? Ezt nem tudom pontosan megmondani. Akikkel találkoztam, legtöbben életuntak voltak saját bevallásuk szerint. De nem akarok általánosítani, mert nagyon boldog emberekkel is találkoztam.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Helytől és várostól függ. Van, hogy 10 kanadai dollárt (1520 forint) kell fizetned egy óráért, de van, hogy 10 kanadai dollárt (1520 forint) egy napért. Jegy 2,75 dollár (418 forint) mozi 5-20 dollár (760-3040 forint), de általában 10-15 dollár (1520-2280 forint), ez elég drága. Sör a Beer Store-ban 1,85-8 dollár (281-1216 forint), bárban 5 dollárnál (760 forint) kezdődik. A kávé 3-6 dollár (456-912 forint), helytől függően.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ők kétszobás lakásnak a háló plusz két szobát mondják, ami nálunk két szoba, az ott háló plusz egy szoba. Nem olcsó. Voltam olyan lakásban is, ami 1000 dollár (152 000 forint) havonta, de inkább sokkal több. A belvárosban főleg, 2000 dollár (304 000 forint) simán.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Sokat spórolok. Magamra keveset költök, inkább ajándékokra. Ritkán jut el az ember ilyen helyre. Azért tudok félretenni is. Elektronikai dolgokra gyűjtök, ezek sokkal olcsóbbak itt, és az utolsó egyetemi évemre.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Egyáltalán nem. Bölcsészkaron tanulok, itt meg építőiparban dolgozom.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A munkával kicsit monoton, de a munkatársakkal föl lehet dobni. Utána elvétve még kis kerti munka otthon, este fáradtan ágyba zuhanok, reggel elölről az egész. De nincs sok különbség. Ha a szeretteid veled vannak, szerintem teljesen mindegy, hol vagy, vagy mit csinálsz.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Az orrom előtt gázolt halálra egy nőt egy ámokfutó, ez igen megviselt, azóta nagyon óvatosan közlekedem kerékpárral a városban. Ettől félek. Remények? Azok otthon vannak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A gázrobbanás, az olimpia és a benzinárak.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A tegnap éjszaka történt robbanás. Fölrobbant tőlünk 10 km-re egy propángáz-telep, óriási károkat és egy tűzoltó halálát okozva.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Ücsörgés, sétálás, piknikezés a parkokban, barbecue, hoki, baseball.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Több is. Barátokkal lógni, moziba menni, kirándulni a város hatalmas parkjaiban, vagy otthon barbecue-zni, de persze rengeteg klub is van a városban.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem igazán. Nem vagyok elzárkózva a helytől, de az látom, hogy fantáziátlanabbak és sokkal inkább beskatulyázottabbak, csőlátóbbak a fiatalok. Tv, mozi, playstation, hamburger. És hiába neveled úgy a gyerekeidet, ahogy szeretnéd, a barátok, az életstílus teljesen más irányba sodorja őket, elkerülhetetlen, hogy "elkanadaisodjanak", ebben biztos vagyok.

<