Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyolc remek feszültségoldó tipp

Vágólapra másolva!
Szerelmi bánat, munkapara vagy családi balhé - mindenkinek megvan a megoldása arra, hogy miként húzza ki magát a gödörből. Van, aki totális fazonigazítást hajt végre, van, aki elmerül a melóban, és olyan is, aki napi kétszer kezd el futni járni. Nyolc tuti tipp.
Vágólapra másolva!

Amikor életem első pasija szakított velem, összecsomagoltam és elmentem Németországba bébiszitternek. Akkor még nem tudtam, hogy a környezetváltás abszolút, de semmit nem segít majd a letargiás állapotomon - az utazás viszont remekül sikerült: megtanultam egy nyelvet, és megismertem egy csomó jó fej embert. Azóta is, ha valami nagy gubanc van nálam - szerelmi bánat, munkahelyi válság, netán családi balhé -, fogom magam, felülök az első fapados gépre, és két hétre kikapcsolom a telefonomat, meg magamat.

Van, aki talán menekülésnek tartja ezt, de tény: az idő előbb-utóbb megoldja a problémákat: mire visszajövök, a legtöbbször rendeződnek a dolgok körülöttem.

Mindenkinek megvan a tuti módszere arra, hogy mi segít, amikor a mélyponton van, legtöbbször az erős túlzásokba esés sem ritka (az megvan, amikor már olyan fáradt vagy a munkától, hogy szinte nem látszik a szemed a karikáktól, az alvást éjszaka pedig elfelejtheted?). Összeszedtük a legjellemzőbb feszültségoldó módszereket nagy válságok és kis bosszúságok idejére - figyelem: mindet csak mértékkel!

1. "Leugrok edzeni..."

Kinga szerint az egyetlen módja annak, hogy az agyunkat teljesen kikapcsoljuk, ha sportolunk. "Tudom, hogy ez túlságosan misztikusnak hangzik, de futás közben, amikor átesem a holtponton, egészen más tudatállapotba kerülök. Ebben az állapotban képes vagyok mindent elfelejteni, nem jár az agyam semmin, tényleg nem érdekel semmi és senki" - mondja. A 22 éves egyetemista lányt tavaly kirúgták az év végi szigorlatról, és egyhuzamban lefutott három kört a Margit-szigeten. "Amikor nem látott senki, kiálltam a sziget csücskére, és egy hatalmasat üvöltöttem a levegőbe - elmondhatatlanul felszabadító érzés volt. Utána úgy éreztem magam, mint aki újjászületett, az agyam is könnyebben fogott, amikor újra leültem tanulni."

A sport a legjobb feszültségoldó módszer, ez nem csak közhely. Annak azonban nincs értelme, hogy nulla sport-előélettel, bemerevedett izmokkal és bemelegítés nélkül elkezdj heti hét nap aerobicozni. Szépen, fokozatosan szoktasd hozzá magad a mozgáshoz, így nem csak a sérüléseket kerülöd el, hanem sikerélményed lesz, mert tényleg bírni fogod, amit kitűztél magad elé.

2. "Na, feljössz...?"

Szilvi két év után szakított a soron következő második nagy szerelmével, amikor úgy döntött: mostantól nem hajhássza az igazi, pont van még egy-két éve arra, hogy kicsit kiélvezze az életet. "Elkezdtem nem csinálni problémát abból, hogy csakis azokkal a srácokkal álltam szóba, akiknél valami komolyabb kapcsolatot is sejtetettem. Élveztem, hogy körülvesznek a fiúk, az egyik kalandból a másikba mentem, sokszor szimultán - és irtó jól esett úgy a szex is, hogy nem kellett a telefonszámcserére gondolni másnap reggel!" - mondja.

Az egyéjszakás kalandok, a szex következmények nélkül fel tudja turbózni az önbizalmad, ez az, amit mindenkinek ki kell egyszer próbálnia. A baj akkor van, ha a következmények nélküliséget az ember csak rámondja, és titkon azért minden egyes kalandtól többet vár. Nem kell, hogy lelkiismeret furdalásod legyen, csak mert nem veszed halál komolyan a dolgokat, de mindig tudd, hogy nálad van a gyeplő!

3. "Ma iszunk!"

Zsuzsa szerint kifejezetten jót tesz, ha nagy csalódások, érzelmi válságok vagy csak egy kemény nap után az ember fogja magát, és kirúg a hámból. "Nem azt mondom, hogy legyünk alkoholisták, de amikor legutóbb hétvégén összekaptunk valami jelentéktelen dolgon a szüleimmel, nagyon jólesett meginni valamit és ellazulni. Általában is igaz, hogy amikor valami nagy bajom van, este kicsípem magam, és elmegyek a barátnőimmel bulizni. Megiszom néhány pohár bort, flörtölök olyan pasikkal, akiktől nem akarok semmit, és ez jót tesz az önbizalmamnak" - mondja.

Nem a spanyolviasz, hogy az alkohol sokat segít, ha éppen rossz passzban vagy - a folyamatos ivás azonban tutira csak ront a helyzeten. Néha-néha nem baj, ha van egy jó estéd a csajokkal, aztán meg időnként csinálj egy tisztítókúrát, szerezz be egy jó filmet meg egy doboz csokit és élvezd hogy otthon vagy, nyugiban.

4. "Figyelj, hugi, levágod a hajam?"

Kriszta szerint, ha valakiben nagy belső harcok dúlnak, és óriási változások zajlanak le, akkor ennek kívülről is látszania kell.

A 26 éves közgazdász lánynak eddig két hosszú kapcsolata volt, és mindkettő után teljesen átfazonírozta magát, amikor véget értek. "Azt első nagy szakítás utáni napon elmentem fodrászhoz, és levágattam a vállig érő hajamat. Kidobtam egy csomó cuccot, azokat a ruhákat pedig, amelyekhez közös emlékek fűztek, elraktam a szekrény mélyére, hogy még véletlenül se lássam őket. Amikor a második kapcsolatomnak is vége lett, csináltattam egy köldökpiercinget, és beszíneztem a hajam. Persze, így is eltartott jó néhány hónapig, mire a szakítást kihevertem, de mégis jobban éreztem magam a bőrömben."

Az egyik legtipikusabb megoldás a nőknél, hogy amikor egy korszak véget ér - legyen az egy hosszú kapcsolat vége, munkahely-váltás vagy költözés -, kívülről is meg akarják mutatni, hogy most bizony új szelek fújnak.

Egy jól eltalált új haj, egy pár cucc, az intenzív edzés vagy egy háromnapos wellness hétvége rengeteget tud dobni a hangulatodon - de ha valamilyen radikális ötlet van a fejedben, azért állj meg egy pillanatra. Egyáltalán nem biztos, hogy a dühből pirosra festett haj annyira remek megoldás, pláne, ha egyébként nem is vagy "vörös hajú típus".

5. Bekuckózás

Klári a világ elől is elmenekülne, amikor rossz kedve van: a tuti tipp, ha fog egy remek könyvet vagy egy DVD-t, három csomag szotyit, csinál valami jó kis vacsorát és bebújik a takaró alá este 9-kor. "Egész nap csörög a telefonom, állandóan pörgés van, szusszanni sincs időm - alig várom sokszor, hogy elvonuljak és egyedül legyek, lehetőleg senki ne zavarjon" - mondja. - "Ilyenkor még a haverokat is lemondom, és azt mondogatom magamnak, hogy de jó, de jó, de jó...!"

Néha tényleg remek idegnyugtató, ha az ember "kikapcsolja a világot", de ha már hét nap alatt hétszer nem mész el sehova, mert "pihensz", ott nincs minden rendben. Attól nem múlnak el a problémáid, hogy elmenekülsz előlük: használj ki egy-két estét a pihenésre, aztán meg fogd magd és indulj bele az éjszakába, menj el moziba, színházba a csajokkal, vagy egyszerűen csak ülj le egy jó hosszú beszélgetésre a kedvenc barátoddal egy kávé mellé.

6. "Most nem érek rá, dolgozom."

Edina 24 évesen egy nagyvállalat marketingmenedzsere, aminek szerinte éppúgy megvannak az árny-, mint a jó oldalai. "A cégnél sikeres vagyok, szeretnek a munkatársaim, egész nap rengeteg ember között mozgok - és mégis: miért van az, hogy sokszor totál magányosnak érzem magam?!" - kérdezi.- "Néha belém vág, hogy mennyire patetikus és üres az életem: hét közben napi tíz órákat dolgozom, este bezuhanok az ágyba, hétvégéken a barátnőimmel járok bulizni meg vásárolni - közben meg csak várom, várom az igazit... De egy pasi sem viseli el azt a tempót, ahogy élek, főleg pedig azt, hogy halad a karrierem és sokat keresek."

Edina legutóbbi kapcsolata három hónapig tartott. Attól a naptól fogva, amikor a fiú megmondta neki, hogy szakítsanak, a lány szinte ki sem mozdult az irodából. "Ez mindig így van velem: amikor a magánéletem romokban hever, a karrierem épp szárnyakra kap. Tudom, hogy nem túl szerencsés a munkába menekülni, de még mindig jobb, mintha minden este leinnám magam - ebből legalább később is hasznom lesz" - mondja.

Nem igaz, hogy nem szerencsés a munkába menekülni: érzelmi válság esetén igenis nagyon jót tud tenni a munkaterápia, pláne, ha az embert sikerek is érik. Ugyanakkor, a munkamániás problémamegoldó eljuthat arra a pontra, amikor a meló már nem pótcselekvés, hanem hosszabb távon is kitölti az életét - na, akkor jó egy kicsit megálljt parancsolni. Mert a túlzott munka ugyan segít a vészhelyzetekben, de az érzelmi problémát nem oldja meg, és megakadályoz egy sor olyan dolgot, amire mindenkinek szüksége van: kikapcsolódás, lazítás, találkozás a barátokkal, kis kalandok, jó szex.

7. "Úristen, micsoda kosz van!"

Orsi elmúlt 30 éves, élete első nagy szerelmével él együtt öt éve. "A mi kapcsolatunk nagyon viharos," - mondja - "folyamatosan veszekszünk, állandóan marjuk egymást - mégis tudjuk mind a ketten, hogy nem kérdés: együtt maradunk. Talán mindkettőnkben ezek a feszültségek tartják ébren az érzelmeket." Egy-egy komolyabb balhé után, amikor Orsi pasija azzal tesz pontot a dolgok végére, hogy becsapja maga mögött az ajtót, Orsi automatikusan már veszi is elő a porszívót, és kezd takarítani.

"Rájöttem, hogy akkor van rend a lelkemben, ha körülöttem is rend van és tisztaság. Mire végzek, nemcsak a lakásban, de a fejemben is a helyére kerülnek a dolgok, és sokkal jobban átlátom a helyzetet - így még azt is könnyebben belátom, ha netán én voltam a hibás" - állítja.

A takarítás tényleg le tud hűteni, amikor zaklatott vagy, már csak azért is, mert elkezdesz egy dologra fókuszálni, rögtön látod a munkád eredményét, és az se baj, ha közben szól valami jó kis zene, ami elvonja a figyelmed a benned tomboló indulatokról. Azért utána nem árt, ha fogod magad és beszélsz a problémádról is, mert a takarítás ugyan segít, de nem old meg mindent.

8. "Összedobtam egy kis kaját!"

"A legtöbb barátnőm bánatában egyfolytában csak zabál, én viszont képtelen vagyok akár egy falatot is leerőltetni a torkomon" - mondja Kata. A 37 éves háziasszony ilyenkor minden idejét a konyhában tölti: háromfogásos vacsorákat készít, süteményt süt, sőt, előfordult már az is, hogy 50 üveg lekvárt főzött meg. "Ennek persze leginkább a gyerekeim örülnek, de van olyan is, hogy a nyakamon marad minden. A főzés elég pepecs munka, olyan, mintha hímeznék, csak én ebben élem ki a kreativitásomat. Ritkán fordul elő ilyesmi, mert eléggé kiegyensúlyozott életet élek, de ha a férjem látja, hogy a szokásosnál többet sürgök-forgok a konyhában, egyből tudja, hogy valami nincs rendben."

A főzés igazi gyógyír az idegekre - már, ha sikerül a kaja, és nem kapsz ideggörcsöt attól, hogy már megint nem jött föl a sütemény -, a kavarás, az illatok, a színek mind-mind simogatják a felborzolt idegszálakat. Nem érdemes azért mindig ötfogásos vacsit főzni, csak mert rosszul érzed magad, találj ki valami okos kaját, amiből aztán vihetsz a családnak vagy a barátoknak is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről