A férjem és én, meg az Irén

Vágólapra másolva!
Végre megtaláltad életed párját, aki igádba hajtotta fejét, és talán az oltár elé is vezet. De tévedsz, ha azt hiszed, tiéd a világ: a neheze még hátra van. Készülj fel a legalább kilenc menetes profi meccsre az anyóssal.
Vágólapra másolva!

1. menet - Az ellenfél kiismerése
Nos, erre a legjobb megoldás a megfigyelés. És Irén, vagyis az anyós is pontosan ezt teszi. A fiús mamák taktikája: a csendes kivárás, a mosolygás mögé rejtett letapogatás és a beugratós kérdések. Az ellenfél, azaz a meny kiismeréséhez idő kell, méghozzá nem is kevés. Hogy miért? Mert Irén és társai kizárólag biztosra mennek és még az igazi összecsapás előtt, teljesen tisztában akarnak lenni az áldozat összes sebezhető pontjával. Ilyenkor csupán egy fegyver marad a te kezedben: a megtévesztés.

2. menet - Az ebédmeghívás
Ez Irén egyik speciális tesztje. Ugye, ismerős a vasárnapi ebédmeghívás? Anyóspajti ezeken a napokon rettenetesen kitesz magáért, több fogásos ünnepi menüvel remekel, amely többnyire kicsi fia kedvenc ételeiből áll. Ilyenkor sem saját férje, sem pedig saját gyermekei nem ismernek rá, hiszen az egész hóka-móka csak neked szól. Jobban mondva ellened, mert jó alkalom ez arra, hogy végre támadhasson, már ha te adsz rá okot. De cikkünk elolvasása után nem fogsz.

Jól jegyezd meg, hogy mit nem mondhatsz a családi asztalnál ülve. Sose példálózz azzal, hogy ezt a kaját már te is elkészítetted az ő csemetéjének, pláne ne hangoztasd, hogy jól is sikerült. Viszont folytonosan dicsérd az ő főztjét, kérj belőle repetát és segíts a mosogatásnál.

3. menet - A kényszerű visszahívás
Tudod hogy van ez, szíveslátás-vendéglátás. Igen, lehetetlen kikerülni, hogy a következő hetekben ne játszd el a konyhatündér szerepét. Most rajtad a sor és, ha ügyes vagy még pontot is szerezhetsz magadnak.

Többször hívd fel Irént, és kérj tőle előre kigondolt konyhaművészeti jó tanácsokat. Akinek van hozzá ereje, és bátorsága az előhozakodhat egy közös bevásárlás ötletével is, de ezt csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk. A nagy napon szerényen öltözz fel, amúgy se légy soha túl szexi előtte, de a legfontosabb, hogy rontsd el a vacsit. Alternatív megoldásként még étkezés előtt hívd félre Irént és könyörögj neki, hogy valahogy húzzon ki a pácból. Ám, vigyázz! Ezt a jelenetet könnyen túl lehet játszani, így csak mértékkel rinyálj.

4. menet - A kapcsolattartás
Ez az egyik legkeményebb mérkőzés, mert sosem lehet tudni, hogy Irénnek éppen mi a jó. Ha sokat hívod az a baj, ha meg keveset, hát az a baj. De ne ijedj meg, van megoldás. Mindig akkor keresd, amikor nyomós okod van rá, és nem árt hetente legalább háromszor találni megfelelő indokot. Persze, az okokat tekintve kizártak a fiacskájára tett panaszok, sose szapuld előtte az első, második, akárhanyadik szülöttjét. Extra tipp: bátrabbak és rendszeresen meditálók esetleg fel is ugorhatnak hozzá, csakúgy egymagukban.

5. menet - A jobbhorog
Félidőben járunk, így készülj föl rá, hogy ha eddig becsületesen védekeztél is, mindenképpen kapsz egy jobbost. Ne lepődj meg, Irén türelme már fogytán és mivel nem talált fogást rajtad, hát orvul bezúz egyet, mondjuk kiderít valamit az előző pasidról, vagy jön a veled minden rendben nőgyógyászatilag kérdéssel. Aztán várja a reakciód. Hogy az mi legyen? Na azt nem tudjuk pontosan. Talán bejön, ha indián módra szótlanul, ám felszegett fejjel tűrőd a rád mért csapást. Mindenestre, az egészet kicsit viccesen tálald párodnak és próbálj nem túl nagy feneket keríteni az ügynek. Sűrűn hangoztathatod a biztosan nem úgy gondolta kezdetű mondatot is.

6. menet - Az igazság odaát van
Vagyis Irénnél. Már nincs visszaút, a harc elkezdődött, de még várj a revánssal, előbb fáraszd ki a piros sarok versenyzőjét. Kedvesed valószínűleg nem hagyja szó nélkül kettőtök első komolyabb összezördülését, ám biztos, hogy az ominózus anya-fia beszélgetésből, te kerülsz ki vesztesen. Fogadd el a helyzetet, sőt helyeselj és tégy úgy, mintha elgondolkodnál Irén felvetésein. Ekkor férjed valószínűleg ismét belédszeret majd, ami nekünk ugyebár, egy kisebbfajta győzelmet is jelent.

Az egészet megfejelheted még egy esti hancúrral is. Ha ez is megvan, garantált, hogy másnapra újra a te oldaladon áll majd a kedvesed.

7. - A balhorog
Sajnos anyós sem most jött le a falvédőről. Valamikor, nagyon régen ő is volt ifiasszony és jól emlékszik mindenre. Vagyis, előny ott. De ez egy cseppet se bizonytalanítson el, a parázás helyett inkább készülj fel az újabb támadásra, ami az előzőnél jóval alattomosabb módon zajlik majd. Irén vélhetőleg kreál majd valami problémát magának, hogy a figyelem és a szeretet, amin veled kell osztoznia ismét teljes egészében csakis őt illesse. Ez leggyakrabban egy nem létező betegség formájában jelentkezik, melynek hatására Irén kicsi fia hajlamos lesz átértékelni mindent.

Te viszont ne ess pánikba, ehelyett kerítsd elő a legjobb specialistákat és te is vedd véresen komolyan a tüneteket, aggodalmaskodj, sőt ápold is. Merészebbek és kötélidegzettel rendelkezők néhány nap szabit is kivehetnek, hogy elkísérjék őt a vizsgálatokra.

8. - A gyomros tőled
Végre eljött a te időd, ideje, hogy kíméletlenül visszavágj. Az elmúlt nehéz időkben tanúsított odaadó magatartásod lehet, hogy komolyan elgondolkodtatta Irént. Ha már eddig ilyen derekasan helyt álltál felmerül benne, hogy még sem vagy te olyan rossz lány. Sőt az egész család úgy véli, hogy remek teremtés került a famíliába és tulajdonképpen nélkülözhetetlenné váltál. Ekkor te villámsebesen erősíts erre rá, érdeklődj apósod munkája felől, dicsérd férjed jó neveltetését, de mindenekelőtt kíméld bármilyen megerőltető elfoglaltságtól anyóst. Bár mindez rengeteg energiádat emészti majd fel, de gondolj arra: ezzel végre bevarrhatod azt a kemény gyomrost, amit már régóta Irénnek tartogatsz.

9. - A padhelyzet, vagyis K.O.
Amikor idáig eljutottál Irén részéről többfajta reagálásra számíts. Az A verzió: hirtelen meggyógyul, mert elege lesz belőle, hogy az ő szerepét te vetted át a családban. B verzió: elveszti a türelmét, folyton megkritizál mindent, amit csinálsz, pedig te csakis az ő érdekében tüsténkedsz. Akárhogy is történik, jól jársz és ezt ő is tudja. Nyertél. Padlóra küldted. Persze nem fogja megvárni, amíg tízet rászámolnak, nyolcnál látványos drámaisággal lassan feláll majd a földről. És nekilát felszívni magát az újabb ütközetre, mert ez így megy majd tovább, amíg van férj, vagy te, na meg az Irén.