Vettel a tesztszabályokat kritizálja

Vágólapra másolva!
 A sokak által irigylésre méltó helyzetben lévő Sebastian Vettel az idei évre vonatkozó szabályok és tesztkorlátozások értelmében lényegében munkanélkülivé vált, és változtatásokat sürget.
Vágólapra másolva!

A 2006-os szezonban miután a BMW Sauber istálló kitette a világbajnok Jacques Villeneuve szűrét, az addigi tesztpilóta, Robert Kubica kapott lehetőséget a versenyeken. Ez persze azt is jelentette, hogy a pénteki szabadedzésekre is kellett egy új ember. Így nyílt meg az út a nagy tehetségnek tartott Sebastian Vettel előtt.

A 19 éves német tavaly bizonyította is, hogy roppant gyors, ám az idei évadban erre már lényegesen kevesebb lehetősége lesz. A szabályok értelmében a pénteki nap folyamán a két, egyenként másfél órás szabadedzésen egy-egy csapat két tetszőleges pilótát alkalmazhat ugyan, de nem vethet be harmadik autót is, mint tehette azt tavaly.

A legtöbb istálló azonban természetesen a versenyzőinek biztosít lehetőséget a versenybeállítások tökéletesítése érdekében, így a tartaléksofőrök a legtöbb esetben hoppon maradnak.

Az első két futamon a Williams mellett a BMW volt az egyetlen gárda, amely bevetette tesztpilótáját is, személy szerint Sebastian Vettelt. A két versenyző így kevesebb lehetőséget kapott a pénteki nap során, ami miatt Heidfeld és Kubica fel is emelte a hangját.

Ezek után a BMW vezetősége úgy döntött, hogy a későbbiekben ők sem vetik be Vettelt, akinek Forma-1-es fellépései így az amúgy is lényegesen leredukált tesztekre korlátozódnak.

"Természetesen csalódott vagyok amiatt, hogy elesek ettől a lehetőségtől, hiszen minden pályán töltött perc sokat számít nekem"- nyilatkozta a döntés bejelentése után nem sokkal Vettel.

A 19 éves fiatal azonban nem haragszik csapatára: "A tesztekre vonatkozó szabályokban kell keresni a hibát. A legnagyobb baj, hogy a gyakorlásokon a csapatok csak egy autót küldhetnek pályára egy időben, és természetesen a versenyzőknek is kell tréningezniük. Ezek után egyértelmű, hogy a tartalékok a háttérbe szorulnak."

Vettel azért nem marad versenyzési lehetőség nélkül, hiszen a Renault világszériában továbbra is rajthoz áll, de a Forma-1-es tapasztalatait lasabb ütemben gyarapíthatja, mint eddig tette.

"Elfogadom a csapat döntését, hiszen a BMW célja, hogy minél jobban szerepeljen a Forma-1-ben, és ha én így tudok ehhez hozzájárulni, akkor el kell fogadnom ezt a helyzetet. Ez a döntés pedig csak jót tehet a Renault világszériás idényemnek"- keresett pozitívumot a helyzetben Vettel.