Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Cirkusz és sör a német futballfesztiválon

Vágólapra másolva!
Csütörtökön újabb felfedezőutat tettünk Németországban, ezúttal a gelsenkircheni Fan Festen néztük meg, hogyan szurkolnak a jegy nélkül maradt, ám futballra éhes fanatikusok.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Gelsenkirchenből

A 302-es villamosjáraton mindig történik valami. A Bochumot Gelsenkirchennel összekötő, egy órán át zötykölődő járművön mindenféle emberek megfordulnak, ami nem csoda, mert a Schalke-stadion felemás megítélésű városának (jót ritkán hallani róla) az 50 kilométeres körzetében közel hétmillió ember él. Most két fekete ruhás szerelmespárral futottunk össze, akik nem egyedül voltak, a kezükben egy-egy - takaros pórázzal ellátott - izgő-mozgó görénnyel szálltak fel. Akiket az állatkák látványa nem lepett meg, azok bizonyára még csak a pár fejéig jutottak el, a fiúnak (?) hét fülbevaló volt a fülében, kettő-három a száján, orrán, a szemöldöke kiszedve, feketével kihúzva, haj alányírva, copf, szemüveg, egy kis púder az arcon. Hősünk fekete szoknyát viselt, és ha létezik sátán, akkor az ember biztosan így képzelné el (Marilyn Manson tán egy fokkal barátságosabban néz ki nála). Barátnője hasonlóan festett, annyi kivétellel, hogy ő nadrágban volt. Egy közös volt bennük, a felőlük áradó, legirritálóbb füstölőre emlékeztető bizarr illatfelhő.

Miután távoztak a villamosról, a velünk együtt a Fan Festre (szurkolói fesztivál kivetítővel, sörrel, kenyérrel, cirkusszal) tartó angol drukkerek szálltak fel, akik szerencsére már szakmába illő dolgokról beszéltek. Mivel Ecuador 3-0-ra kiütötte Costa Ricát (lengyel barátaink sajnos ezzel végleg elbúcsúztak), így még az sem lehetetlen, hogy a házigazda németek csak csoportmásodikak lesznek az A jelű négyesben, azaz Anglia már a nyolcaddöntőben összefuthat a Nationalelffel. A mellettünk ülő szurkolók szerint nem lehet gond egy német csapat elleni találkozó, mert - mint mondták - a lengyelek ellen enyhén szólva sem tűnt verhetetlennek Jürgen Klinsmann csapata. Eztán a játékosok kritizálásába kezdtek, szó volt Wayne Rooneyról (nagyon hiányzik), Peter Crouchról (fog gólt lőni?), Steven Gerrardról (ő most Anglia legjobbja) is.

A 302-esről lepattantunk egy vacsorára, megnéztük, "mit tud" a Schalke 04 labdarúgócsapatának a szurkolói étterme. Amikor "valami németes étket" kértünk az idegen nyelvet nem beszélő nénitől, azt tanácsolta, ha különlegességre vágyunk, menjünk vissza a centrumba - aztán már hozta is a csak az országra jellemző currys hurkát. De hogy újra fociról essék szó: az inkább kocsmára, mint vendéglőre hasonlító hely tele volt Schalke-ereklyékkel (kupák, érmek, fényképek, mezek), meglepően nagy kivetítője volt, és már most reklámozta a jövő évi Bundesliga-szezont, mondván: itt aztán minden meccset élőben meg lehet nézni.

Ekkor a hatalmas területen elhelyezkedő Fan Festen már gyülekeztek a drukkerek, bár az egész nap szemerkélő eső azért inkább csak százakat, mint ezreket csábított ki a vb-pótló fesztiválra. A bizonságra itt is nagyon ügyeltek a szervezők, a szokásos dolgokat kereső hölgy úgy átkutatta a bevonulókat, hogy Michael Douglas azt már zaklatásnak venné.

A szinte csak sört áruló lakókocsikkal megtelt területnek még lelátója is volt, az öregek és betegek onnan nézték a Trinidad és Tobago - Anglia találkozót, míg a többiek próbáltak minél közelebb lopakodni - az általunk eddig látott legnagyobb németországi - kivetítőhöz. T&T-rajongó egy sem volt, annál többen voltak az angol szimpatizánsok, de feltűntek argentin, brazil, és nem meglepő módon német mezben virító drukkerek is, valamint fokozatosan jöttek az esti Svédország-Paraguay meccsre készülődő skandinávok.

Crouch nem tud fejelni?

Az első félidőben két momentumnál emelték fel a hangjukat a helyszínen lévők, előbb amikor Dwight Yorke-ot csúnyán ágyékon rúgták (a csatár később maga is elmosolyodott, miközben vizet öntött a nadrágjába), majd amikor az abszolút közönség kedvenc, bevetésre készülő Wayne Rooneyt mutatta a kamera. Az első félidőben csak szenvedett az angol csapat, a trinidadiak - csakúgy, mint Svédország ellen - örülhettek a 0-0-nak, a fesztivál kissé csalódott angol tábora pedig a szünetben elment inkább sörözni egyet.

A kivetítő melletti óriásszínpadon a 15 perces "brék" ideje alatt táncos lányok szórakoztatták a nagyérdeműt, akik cirkuszban látott egymásra mászással próbálkoztak - sikeresen. A második játékrészben az angol szurkolók közé lopakodtunk, akik "műhelytitkokkal" láttak el. Mint egyikőjük mondta, Peter Crouch két méter magas, mégsem tud fejelni, és ez iszonyatosan idegesíti őt, míg Frank Lampardról és Steven Gerrardról megemlítette: nem tudnak egymás mellett játszani, mert klubcsapatukban (Chelsea, illetve Liverpool) mindketten támadhatnak, ezért a válogatottban zavarják egymás pozícióját.

Mire kikritizálta magát a nottinghami fiatalember, a hajrában jött Crouch, és fejelt egy óriási gólt, majd pedig Gerrard lőtt ballal egy hatalmasat - az angolok ugráltak örömükben, és immáron senkitől sem félnek, jöjjön Svédország, Németország, nem állhat Anglia útjába semmi - állították egybehangzóan.

A találkozó után egy majomjelmezben fellépő együttes következett, s amikor ebből témát merítve kiderült, hogy egy másik banda, a brit Arctic Monkeys a tudósítónak is nagy kedvence, azonnal országos cimborák lettünk a szimpatikus angolokkal. Persze az sem rontott a helyzeten, hogy egyikőjük West Bromwich Albion-drukker, és nagy szurkolója Gera Zoltánnak, akiről mindannyian tudták, hogy magyar, és remek játékos.

Az angolok megállíthatatlanok

S hogy vajon Németország lesz-e Anglia ellenfele a nyolcaddöntőben, arra csak később, a házigazda Ecuador elleni összecsapása után derül fény, illetve még az sem biztos, hogy Beckhamék megnyerik a B csoportot, mivel este Svédország Fredrik Ljungberg góljával legyőzte Paraguayt. Ami már tuti, a dél-amerikai együttes elbúcsúzott a világbajnokságtól, mi pedig a gelsenkircheni Fan Festtől.

A csoport, 2. forduló:
Ecuador - Costa Rica 3-0 (1-0)
Hamburg, 50 ezer néző
v.: Coffi Codija (Benin)
Ecuador: Mora - De la Cruz, Hurtado, Espinoza (Guagua, 69.), Reasco - Mendez, Edwin Tenorio, Castillo, Valencia (Urrutia, 73.) - Delgado, Carlos Tenorio (Kaviedes, a szünetben)
Costa Rica: Porras - Marin, Umana, Wallace, Gonzalez (Hernadez, 56.), - Solis, Centeno (Bernard, 84.), Sequeira, Fonseca (Saborio, 29.) - Gomez, Wanchope
gól: Tenorio (8.), Delgado (54.), Kaviedes (92.)
sárga lap: Castillo (44.), de la Cruz (54.), Mora (60.), illetve Marin (10.), Solis (28.)

B csoport, 2. forduló:
Anglia - Trinidad és Tobago 2-0 (0-0)
Nürnberg, 41 ezer néző
v.: Kamikava Toru (Japán)
Anglia: Robinson - Carragher (Lennon, 58.), Ferdinand, Terry, Ashley Cole - Beckham, Lampard, Gerrard, Joe Cole (Downing, 75.)- Owen (Rooney, 58.), Crouch
Trinidad és Tobago: Hislop - Lawrence, Sancho, Gray, Edwards - Whitley, Birchall, Theobald (Wise, 85.), Jones (Glen, 70.) - John, Yorke
gól: Crouch (83.), Gerrard (91.)
sárga lap: Lampard (63.), illetve Theobald (18.), Whitley (20.), Jones (45.), Hislop (47.), Gray (56.)

B csoport, 2. forduló:
Svédország - Paraguay 1-0 (0-0)
Berlin, 72 ezer néző
v: Lubos Michel (Szlovákia)
Svédország: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Linderoth, Ljungberg, Wilhelmsson (Jönsson, 68.), Källström (Elmander, 86.) - Ibrahimovic (Allbäck, a szünetben), Henrik Larsson
Paraguay: Bobadilla - Caniza, Caceres, Gamarra, Nunez - Bonet (Barreto, 81.), Acuna, Paredes, Riveros (dos Santos, 62.) - Santa Cruz (Lopez, 63.), Valdez
gól: Ljungberg (89.)
sárga lap: Linderoth (14.), Lucic (48.), Allbäck (60.), illetve Caniza (3.), Acuna (51.), Paredes (74.), Barreto (85.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről