Gelsenkirchen lett a szerbek Irapuatója

Vágólapra másolva!
A világbajnokság eddigi legnagyobb különbségű győzelmét aratta az argentin válogatott, amely 6-0-ra ütötte ki Szerbia és Montenegrót a C csoport második fordulójában.
Vágólapra másolva!

C csoport, 2. forduló:
Argentína - Szerbia és Montenegró 6-0 (3-0)
Gelsenkirchen, 50 000 néző
v.: Roberto Rosetti (olasz)
Argentína: Abbondanzieri - Burdisso, Ayala, Heinze, Sorin - Luis Gonzalez (Esteban Cambiasso, 17.), Mascherano, Maxi Rodriguez (Messi, 75.) - Riquelme - Saviola (Tevez, 59.), Crespo
Szerbia és Montenegró: Jevric - Duljaj, Gavrancic, Krstajic, Dudic - Nadj (Ergic, a szünetben), Stankovic, Djordjevic, Koroman (Ljuboja, 50.) - Milosevic (Vukic, 70.), Kezman
gól: Rodriguez (6., 41.), Cambiasso (31.), Crespo (78.), Tevez (84.), Messi (88.)
sárga lap: Crespo (36.), illetve Koroman (7.), Nadj (27.), Krstajic (42.) kiállítva: Kezman (65.)

Mindkét szövetségi kapitány belenyúlt a kezdőcsapatába, igaz, Ilija Petkovic elsősorban kényszer hatása alatt variált. A védelem oszlopa, az első összecsapást eltiltás miatt kihagyó Nemanja Vidic most egy edzésen összeszedett szalagzúzódás miatt dőlt ki, megbontva ezzel a gárda legerősebbnek tartott részét, amely mindössze egy gólt kapott a selejtezősorozatban. A középső védő posztjára így ismét Goran Gavrancic került, jobbhátvédként pedig ezúttal Igor Duljaj kapott bizalmat a hollandok ellen nem túl meggyőző Nenad Djordjevic helyett.

Az első csatát sikerrel megvívó hadvezér, José Pekerman, sutba dobva a győztes csapaton ne változtass aranyszabályt, szintén az ellenfél vélt gyengéihez szabta együttesét, a középpályáról kihagyta Esteban Cambiassót, és bedobta a jobbszélre a robbanékony Lucho Gonzálezt. Bár valószínűleg amúgy sem kezdett volna, sokakat mégis leginkább Lionel Messi állapota foglalkoztatta, a 19 éves Maradona-utód ugyanis kevéssel a felépülése után a szerda esti tréningen ismét a bokájához kapott és lesántikált a pályáról, ám sérülése nem bizonyulhatott végzetesnek, mert a kispadra leültette őt Pekerman.

Az előzetes nyilatkozatok alapján a szerb együttes volt visszafogottabb, a kötelező optimizmuson kívül a megkérdezett játékosok általában szerényen elismerték, az argentinok erősebb tizenegyet alkotnak, míg az önbizalomtól duzzadó gauchók azt bizonygatták, hogy továbbjutási lépéselőnyüket figyelmen kívül hagyva nekiesnek majd az ellennek. A kezdő sípszó után hamar kiderült, hogy nem beszéltek a levegőbe, a 6. percben máris hátrányba kerültek a szerbek: bal szélen meginduló Saviola megkavarta Duljajt, a majd nagyszerűen Maxi Rodriguez elé tálalt, aki 10 méterről szép mozdulattal pöckölt a szerb kapu bal oldalába.

Álomszerűen indult tehát a mérkőzés a dél-ameriakiak számára, kivéve az egyiküket, Lucho González a 17. percben meghúzódott, így Cambiasso mégiscsak gyorsan a pályán találta magát. Az Inter középpályását balszerencsésen járt csapattársához képest inkább védekezésben jeleskedő játékosnak tartják, ám úgy tűnt, ezen képességeit talán nem is kell maximálisan kihasználnia, a délszlávok ugyanis egyáltalán nem keltették olyan csapat benyomását, amely képes lenne megbontani az argentin védelmet.

És amikor éppen éledezni kezdtek az első találat utáni sokkból, újabb megsemmisítő erejű csapást mértek rájuk. Savioláék egy négyszer egyérintős, sarkazós kombinációval csináltak bohócot a teljes szerb védősorból, a támadást Cambiasso zárta egy 13 méterről a léc alá küldött bombával. A gól azonnal heves tetszésnyilvánítosákra késztette a szakkomentárokat. Paul Jewell, a Wigan menedzsere úgy véli, két ilyen csodálatos gólt, mint amilyeneket az argentinok lőttek, nem fogunk többé egy mérkőzésen látni a világbajnokságon. A brazil Leonardo még lelkesebb volt: "Már-már felülmúlhatatlanul látványos gól volt, talán a világbajnokság legszebb találata, egyszerűen tökéletes". Ian Wright szerint ha brazilok juttatták volna ilymódon a kapuba a labdát, azt azonnal kikiáltanák minden idők legszebb góljának.


Kezdett tanár-diák találkozót idézni a mérkőzés, Szerbia és Montenegró játékosai lesújtva poroszkáltak a pályán, ráadásul nyomorukat fokozandó a harmadik gólhoz mandínerezésre használták őket az argentinok: Saviola 10 méterről megküldött labdáját az egyébként bravúrral hárító Jevric éppen Maxi Rodriguez elé ütötte, akinek lövése a gólvonalon álló Gavrancic lábáról pattant a hálóba.

A szünet után kicsit összeszedték magukat az európaiak, az önmagát takarékra állító Argentínával szemben olykor sikerült átvenniük a kezdeményezést, a századik válogatottságát "ünneplő " Milosevic azonban lemaradt Kezman emeléséről, többre helyzet kilakítására pedig már nem futotta az erejükről. Az argentinok mindamellett a nyugodalmas mezőnyjátékjáték során is bemutatták egy-egy megszégyenítő megoldást, sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb elszakad a cérna a szerbeknél, így talán a nagyobb rugdosódást is megelőzendő villantotta azonnal a pirosat az olasz játékvezető Kezman páros lábú becsúszása után.

A kiállítás után már Szerbia-Montenegró is végképp beletőrödött sorsába, Stankovicék meg sem próbálták megzavarni a békében gurigázó argentinokat, akiknél így különösebb tét nélkül megtapasztalhatta egy vb-meccs hangulatát a két tinibálvány, Tevez és Messi is. És ha már ott voltak, az utolsó negyedórában meg is duplázták a győzelem arányát. A negyedik találatot a Barcelona üdvöskéje készítette elő, balról kihagyhatlan labdával ajándékozta meg Crespót; ötödjére Tevez csengetett, a kenyerét Sao Paolóban kereső csatár Riquelme labdáját két hátváden átfűzve passzolt a hosszú sarokba; és hogy Messi se maradjon ki a gólszüretből, ő is kapott egy pazar asszisztot Teveztől, amit 11 méterről különösebb idegeskedés nélkül értékesített.

6-0 lett a vége, Argentína fényes játékkal jutott a nyolcaddöntőbe.

José Pekerman, az argentin válogatott szövetségi kapitánya: "Remek csapatunk van, kiváló játékosokkal, akik győzni akarnak. Erre a mérkőzésre különböző összeállításokat alakítottunk ki, felkészültünk az esetleges sérülésekre, de szerencsére minden jól alakult. Ami a hollandok elleni következő összecsapást illeti, arról egyelőre nem lehet sokat mondani. Látni kell, mit és hogyan játszanak az elefántcsontpartiakkal. A nyolcaddöntőben mindenképpen erős csapat vár majd ránk."

Ilija Petkovic, a szerb-montenegrói válogatott szövetségi kapitánya: "Nem a játékosok hibájából következett be a mai súlyos vereség. Magamra vállalom a felelősséget. Sajnos túlságosan sokat foglalkoztam a szerb média irányából rám nehezedő nyomással. Országunk futballtörténetének egyik legsúlyosabb kudarca ez a mostani. Szeretnénk tisztességesen búcsúzni a vb-től Elefántcsontpart ellen. Most csak erre koncentrálunk. Ha hazaértünk, akkor a hibák kíméletlenül őszinte elemzésére van szükség, addig azonban csak a következő mérkőzésünkkel kívánunk foglalkozni."