Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tartós lesz a nyár

Vágólapra másolva!
Megérkezik a nyár, és tartósan itt is marad! Hétfőn már nyári időre számíthatunk kellemes 22, 25 fokos hőmérsékletekkel, kevés csapadékkal. Ez már éppen megfelel a sokéves átlagnak. A frontmentes nyári idő folytatódik a hét folyamán is, délutánonként frissítő záporok, zivatarok alakulnak ki. A hét végén helyenként már 30 fokos kánikula várható.
Vágólapra másolva!

A kontinens egyre nagyobb részén magasnyomás alakítja az időjárást. Területén száraz, napos, csendes az idő. A magasnyomás peremén még nedves és hűvös levegő áramlik Kelet-Európába. Magassági hidegörvény miatt a Balkánon is sok a felhő. Nyári az idő a kontinens nyugati, délnyugati tájain. Északkelet-Európában és a Balkánon leghűvösebb az idő, többfelé nem éri el a 20 fokot a délutáni hőmérséklet. Közép-Európában elérjük az átlagos hőmérsékleteket. Nyugaton nyári meleg van. A Kárpát-medence felett is csak időnként látható csak kisebb felhőtömb.

Hétfőn végre már koranyári napnak örülhetünk. Délelőtt a napsütést időnként felhősödés zavarja, számottevő csapadék nem várható. Délután a napsütést gomolyfelhők, fátyolfelhők zavarják, elsősorban délen, délkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. A hőmérséklet 22, 25 fok között alakul. Ez megfelel az ilyenkor szokásos értékeknek, a mérsékelt szélben a sok napsütés hatására hőérzetünk még kellemesebb lesz.

A frontmentes idő jót tesz a szervezetünknek, egyre jobban kedvez a kültéri programoknak, kirándulhatunk, napozhatunk, de szabadtéri vizeink még mindig hidegek a fürdéshez. Jók lesznek a közlekedési feltételek is, de vigyázzunk a napon felhevült autókban. Fokozatosan beköszönt az igazi nyár!

Kedden tovább nyáriasodik az idő. A napsütést követően a délutáni gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar alakulhat ki, és már 22, 26 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. Továbbra is frontmentes, élettanilag szinte ideális lesz az idő.

Szerdán délelőtt sok napsütésre számíthatunk. Délután a megnövekvő gomolyfelhőkből eleinte csak elszórtan alakul ki rövid zápor, zivatar. Estétől a Dunántúlon tartósabb felhősödésre, ismétlődő, hevesebb záporokra, zivatarokra is számíthatunk. Zivatarok környezetében megerősödik a szél. Kora délután általában 22, 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön reggel a délkeleti megyékben még ismétlődő esőre, záporra, néhol zivatarra számíthatunk. Nyugat felől azonban felszakadozik a felhőzet, több órára kisüt a nap. Délután csak elvétve fordul elő rövid zápor, zivatar. Megélénkül az északnyugati szél. 21, 25 fokig melegszik a levegő.

Pénteken és a hétvégén egyre melegebb, fülledt időre van kilátás. A napsütés mellett főként délután tornyosulnak gomolyfelhők, és elsősorban pénteken és szombaton fordul elő sokfelé hevesebb nyári zápor, zivatar. Zivatarok környezetében gyakori lesz az erős széllökés. Míg pénteken 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet, a hétvégén néhol már elérheti a 30 fokot.

Természetes vizeink várhatóan a hét közepére elérik a 20 fokos hőmérsékletet, a hét végére pedig a fázósabbak számára is fürdésre alkalmasak lesznek a tavak, majd a folyók is.

A javuló idő nagyon jó az árvíz- és belvíz ellen küzdőknek, továbbá a mezőgazdaság és az idegenforgalom számára. A növekvő hőmérséklet és a szárazabb, naposabb idő most nagyon fontos a növényi kultúráknak, sokat mérséklődhetnek a károk. Az időjárás ismét meggyorsítja a növényzet fejlődését. A gyümölcsök közül a földieper elhúzódó érése befejeződik, ugyanakkor a kései cseresznye, a ribizli és a málna a napokban kezd érni.

Jégesők is lehetnek a következő melegebb napokban, ami néha életveszélyes is lehet.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről