Tetőző hőhullám, extrém sugárzás

Vágólapra másolva!
Csütörtökön tetőzik a trópusi hőség. A sok napsütés és a helyenként 35 fokot is elérő forróság mellett főként északon van esélye frissítő, de helyenként heves záporok, zivatarok kialakulásának. A napok óta tartó kánikula rendkívül megviseli szervezetünket. Extrém erős az UV sugárzás. Pénteken és szombaton egy-két fokot mérséklődik a hőség, de vasárnaptól új erőre kap a kánikula.
Vágólapra másolva!

Az Északi-tenger felett örvénylő ciklon átmenetileg hűvös levegőt szállít Nyugat-Európába és a Skandináv-félszigetre. Európa legnagyobb részén azonban továbbra is igazi nyári idő uralkodik. Az Északi-Kárpátoktól a Baltikumig egy frontzóna mentén heves zivatarok alakulnak ki. Délutánonként az Alpokban is előfordulnak zivatarok. Északkelet-Európában még a sarkkörön túl is találkozhatunk kánikulával, Európa déli határain pedig 40 fokot közelíti a nappali hőmérséklet.

Hazánkban csütörtökön tetőzik a hőhullám közel állunk a hőségriadóhoz.

Csütörtökön trópusi fülledt időre számíthatunk. A sok napsütés mellett elsősorban északon tornyosulnak gomolyfelhők, melyekből elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de a helyenként heves zivatarok környezetében átmenetileg erős széllökések fordulhatnak elő. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 35 fok között alakul.


A napok óta tartó kánikulában szervezetünk elfáradt, meggyengült. Fizikai és szellemi teljesítményünk egyaránt csökkent. A 11 és 15 óra közötti napos periódusokban nagyon magas az UV sugárzás, helyenként időszakosan az extrém skála alját is elérheti, ami hazánkban a fizikailag lehetséges maximum, semmiképpen sem becsüljük le ennek a veszélyeit. Szellős, nyárias, lenge öltözék ajánlott természetes anyagokból. Egész napos programok esetében az északi megyékben záporok lehetőségét is iktassuk be. A közlekedők számoljanak az átlagosnál hosszabb reakcióidővel, tompuló reflexekkel, északon helyenként záporokkal.

Pénteken egy gyenge hidegfront éri el hazánkat. A többórás napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a felhőzet. Északkeleten sűrűn, máshol elszórtan alakul ki heves zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, időnként megerősödik az északi szél, zivatarok környezetében máshol is átmeneti viharos széllökések keletkezhetnek. Kora délután általában 27, 32 fok közötti hőmérsékletekre számíthatunk, délkeleten lesz kánikula.

Szombaton a keleti határszélen még előfordulhat zápor, zivatar, máshol azonban a napsütés lesz túlsúlyban. Az eleinte élénk északias szél fokozatosan mérséklődik. Kora délután 27, 30 fokra melegszik a levegő, melyet a csökkenő páratartalom mellett könnyebb elviselni. A Dunántúlon az igen tiszta levegőn égetően erős UV sugárzásra számíthatunk, a strandolóknál sem árt az óvatosság.

Vasárnap visszatér a kánikula. Az erős napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják. A hőmérséklet az ország nagy részén ismét meghaladja a 30 fokot. A jövő hét elején afrikai hőségben lesz részünk.

A tavak 24-26 fok, a folyóvizek 21-23 fok körül alakulnak. A nagy melegben egész napos túrákra nem érdemes elindulni, inkább a hűvösebb, reggeli órákat használjuk ki a kirándulásra.

Az időjárás kedvez a késői cseresznye, a ribizli és a málna napokban történő beéréséhez. A kapásnövények és a virágok locsolásra szorulnak.