Mindenki megfordul Sólyomnál - hírek percről percre

Vágólapra másolva!
Kövesse az [origo]-n a friss híreket! Itt minden fontos eseményről értesülhet, ami a a napokban történik.  
Vágólapra másolva!

14:35

Megérkezett a kihangosítás a Kossuth téri tüntetőkhöz: egy fehér kockaladára szerelt megafonon keresztül szólnak a szónokok az összegyűltekhez. Az egyik beszélő éppen azt magyarázza, hogy ma folytatódik a Gyurcsány Ferenc cége elleni per Kaposváron. A pert ugyanakkor az MTI híradása szerint elhalasztották.

14:29

"Elég unalmas" - jellemezte az [origo] tudósítójának a Kossuth téri tüntetést az N24 nevű német televízió riportere. A térről hétfő óta tudósító újságíró szerint az emberek "várják, hogy legyen valami, de nem történik semmi". Két éve Kijevben a tüntetők sokkal határozottabbak, öntudatosabbak voltak - mondta. Mint közölte, Németországban Magyarországgal ellentétben sok demonstráció van, de ott nem akarnak politikusokat leváltani - pláne nem meggyilkolni. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha Németországban olyat mondana egy politikus mint Gyurcsány, akkor természetes lenne, hogy távozik.

14:10

Morális forradalom van, aminek a célja egy morális alapokon nyugvó negyedik köztársaság kikiáltása - mondta Molnár Tamás, a Jobbik nevű szervezet volt alelnöke, a Kossuth téren kedden alakult Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője, a bizottság szerdai sajtótájékoztatóján. A bizottság másik tagja, Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke szerint nemzeti kerekasztalt akarnak alakítani, ami nem pártalapú, hanem a népfelség elvére épül. Szerintük ugyanis a képviseleti demokrácia nem működik, és a parlamentalizmus átcsúszik egyszemélyi diktatúrába.

"Ténykérdés, hogy forradalom van" - közölte Torockai László, a bizottság harmadik tagja, a 64 Vármegye Mozgalom vezetője, aki Gyurcsányt pszichopatának, pökhendinek, cezarománnak és beteg embernek nevezte. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006-ban négy ügyvivő van, a negyedik Balogh Barnabás.

14:00

A Gyurcsány-Demszky megbeszélés után Demszky Gábor főpolgármester arra szólította fel Orbán Viktort, hogy a Fidesz ne tartsa meg a szombatra meghirdetett nagygyűlését és bontsák fel a helyi szinten kötött megállapodásokat a Jobbikkal és a MIÉP-pel. "A Fidesznek most történelmi esélye van, hogy kitörjön a szélsőségesek öleléséből" - mondta a főpolgármester. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért kellene lefújni a szombati rendezvényt, Gyurcsány Ferenc válaszolt, aki azt mondta, hogy "nem ahhoz kell bátorság, hogy utcára hívjuk az embereket, hanem ahhoz, hogy haza is tudjuk küldeni őket".

13.37

Orbán Viktor is megy a Sándor-palotába Sólyom László köztársasági elnökhöz. Utána a fideszes vezető várhatóan 15 órakor sajtótájékoztatót tart.

13.26

A tömegrendezvényekkel kapcsolatos felelősségre hívja fel a figyelmet közös nyilatkozatban Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin parlamenti elnök. Szerintük "minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, hogy a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát". A figyelmeztetés egyik címzettje nyilvánvalóan a Fidesz, amely kedden bejelentette, hogy megtartja szombatra tervezett nagygyűlését.

13.10

Gyurcsány tárgyal Demszky Gábor főpolgármesterrel, aki szerdára lemondta szinte összes programját. Az [origo] Vendégszobájába ugyanakkor eljön, hogy válaszoljon az olvasók kérdéseire. A tervek szerint 15 órakor kezdődik a chat, de lehet, hogy kicsit késni fog.

12:19

Tizenhat láda banán és hat láda kenyér érkezett a Kossuth téri tüntetőkhöz. Az élelmiszereket magánszemélyek ajánlották fel. Kedden Szolnokról érkezett négy láda alma. A színpadon - hangosítás nélkül - magyar zászlóba öltözött férfi, illetve korábban egy hasonlóan öltözött nő szónokolt. A térre egyre több ember érkezik, a színpad előtt már pár száz fős tömeg áll - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről.

12.10

A leghatározottabban kijelentem, hogy a magyar rendőrség ura a kialakult helyzetnek - jelentette ki Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány általános helyettese az ORFK szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az események vasárnap békés demonstrációnak indultak, ezt használta ki egy szervezett, nagyobb létszámú csoport. Hozzátette: az elmúlt két nap alatt 137 személyt állítottak elő, köztük elsősorban fiatalokat és olyanokat, akik a Magyarországon az elmúlt időszakban tapasztalt futballhuliganizmushoz köthetők.

11:42

A Kossuth téren körülbelül 400-500 ember gyűlt össze, csönd van, szónokok sehol, a füvet tökmaghéjak és csikkek borítják - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Az [origo]-nak nyilatkozó, a kedd éjszakai erőszakos tiltakozásban részt vevő fiatalok szerint sokkal durvábbak voltak a rendőrök, mint előző éjjel. Egyikük például állítja, látta, amint füstgránáttal 10 méterről hasba lőttek valakit, akinek a lövedék átégette a pulcsiját, és úgy kellett kiszedni ruhájából a gránátot, hogy ne égjen össze ő maga is. (Az [origo] tudósítói is beszámoltak arról, hogy több könnygázgránát fejmagasságban hasított bele a tömegbe.) A fiatal szerint a rendőrök a kődobálástól bepiszkolódott kezű tiltakozókra vadásztak, ezért azt tanácsolta, hogy ezek után, aki teheti, mosson kezet a dobálózás után. "A rádió halott ügy volt, sikátorból nem lehet ostromolni" - tette hozzá egy másik fiatal, aki szintén ott volt éjjel. Szerinte "csak székházra, vagy a Gurcsány-villára érdemes menni".

11.32

"Hazugságra egészséges társadalom nem épülhet" - közölte a távirati irodával a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa, amivel egyértelműen Gyurcsány Ferenc kiszivárgott balatonőszödi beszédére utalnak.. A katolikus vezetők szerint az elmúlt napok eseményei erkölcsi válságot jeleznek, a kialakult helyzetben a megoldást "az erkölcsi megújulás, az igazság és igazságosság szellemében kell keresni". A közlemény szerint a püspökök határozottan elítélik a randalírozást, de fontosnak tartják a szólás- és gyülekezési szabadság demokratikus alapjogainak tiszteletben tartását.

10.53

Szerdán 11-kor fogadja Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Szili Katalint, a parlament elnökét. Bár a meghívóból nem derül ki, nyilvánvalóan a zavargásokról lesz szó.

10.49

Nyilvános volt a szerdai kormányülés első néhány perce, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rövid beszédet tartott az újságírók előtt. Szerinte Budapesten és az országban is rend van, és a rendőrség megvédte az embereket, jó munkát végezett. A tüntetőkkel kapcsolatban megjegyezte, Magyarország nem eshet látszatcsapdába. Szerinte a látszat az, hogy a tüntetők politikai célok eléréséért tűznek össze a rendőrökkel. A valóság ezzel szemben az Gyurcsány szerint, hogy a békés tüntetőket ürügyként használják fel a rendbontók, és köztörvényes bűncselekményeket követnek el. A kormányfő bírálta az ellenzéket is. Azt mondta, azok a politikusok, akik elhatárolódásukkal leállíthatták volna a tüntetéseket, ezt nem tették meg és a parlamenti vitát is elutasították. Gyurcsány megerősítette, a kormány kitart jelenlegi politikája - a fejlesztések és reformok - mellett. Miután Gyurcsány befejezte beszédét, a kormány zárt ajtók mögött folytatta ülését.

10:25

Az éjszakai csatában egy 905-ös és egy 906-os busz is segített eltorlaszolni az utat - állította az [origo] tudósítójának egy tüntető a Kossuth téren. A tüntető szerint már szervezik a szerda esti megmozdulásokat, több lehetőség is szóba került, vagy a Magyar Rádió, vagy a Honvédelmi Minisztérium, esetleg a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen vonulnak majd, de hogy pontosan melyik ellen, arról majd szavaznak, "de az is lehet, hogy megnézünk egy-két Combinót kívül-belül" - tette hozzá a 64 Vármegye Mozgalom feliratú pólót viselő fiatalember.

A békésebb demonstrálók kitartanak a "Kossuth téri félszigeten" - ahogy a kordonok által határolt füves területet nevezte az [origo] tudósítójának egyikük. "Nem akarjuk, hogy a Fidesz rászervezzen, Orbán ugyan jobb, de őt se szeretjük. Az a cél, hogy a parlamenti pártok kitakarodjanak a közéletből" - tette hozzá a civilben villamos-energetikai szoftvereket készítő szervező.

09:45

Szerda délelőtt 100-200 ember lézeng a Kossuth téren a füves részen, kis csoportokba verődve beszélgetnek. A csöndes várakozó tömegben mindenféle korosztály megfigyelhető. A színpad üres, mellette nagyobb csoport beszélget. A tegnap esti erőszakos tüntetés egyik résztvevője az [origo]-nak elmondta, hogy eredetileg a rádióhoz akartak menni, de ott túl sok volt a rendőr "esélyünk se lett volna". Ezután mentek a Blaha Lujza térre. "Biztos ma is lesz valami, de péntek-szombat lesz a csúcs" - mondta.

08:20

Boross Péter volt miniszterelnök a rendőrség politikai támasztékát hiányolta, amire akkor volna szükségük, amikor a politika területére kell lépniük. "Kellene, hogy legyen fölötte egy őt támogató politikai személyiség, aki nagyon határozott mondatokat mond, és ez most nincs" - mondta az MTV-ben. Szerinte hiba volt megszüntetni a belügyminisztériumot.

08:01

Horn Gyula nem érti mi okot adott a kormány arra, hogy az emberek tüntessenek. A volt miniszterelnök erről a Nap-keltében beszélt szerda reggel. Horn szerint ha van a tüntetőknek koncepciója, és ez a koncepció olyan, ami figyelemre érdemes, "azért vagyunk, hogy ezt nézzük meg". Közölte, mindenkinek "szíve joga" a tüntetés, de a garázdálkodást senki nem engedheti meg magának.

07:55

Kitartanak a tüntetők a budapesti Kossuth téren. Szerdán reggel körülbelül harmincan demonstráltak a Palament előtt. Velük szemben körülbelül ugyanannyi rendőr áll a kordon túloldalán - jelentette az MTI a helyszínről. A teret több autóval és kézi erővel is takarítják.

07:25

Sokkal felkészültebb és határozottabb volt a rendőrség a múlt éjszakai megmozdulások során, mint egy nappal korábban - mondta az MTI-nek Demszky Gábort szerda reggel. A budapesti főpolgármester szerint abban lehet bízni, hogy a rendőrök hatékony fellépésével ebből a vandál tömegből ki lehet emelni a legelszántabb "utcai bűnözőket". Hasonlóan nyilatkozott Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány is a műsorábn. Gergényi szerint Amikor megjelentek a "garázda elemek", azokat "menetből" tudta a rendőrség felszámolni.