Magyar dráma az atlétikai Eb-n

Vágólapra másolva!
Hihetetlenül balszerencsésen járt a göteborgi atlétikai Eb-n Tóth Lívia a 3000 méteres akadályfutás eldöntőjében: az európai ranglista 6. helyén álló versenyzőnk biztos továbbjutó helyen, a cél előtt öt méterrel (!) sérült meg, s kiesett. 
Vágólapra másolva!

Az Eb csütörtöki programjának elején elrajtolt a férfi 50 km-es gyaloglás mezőnye, majd a női 3000 méteres akadályfutás két elődöntője következett. A harmincegy indulót egy tizenhat és egy tizenöt fős futamba sorolták; s a biztos döntőbe jutáshoz az első négy helyen kellett végezni, valamint az összesítés alapján négyen még időeredménnyel is finalisták lehettek.

Az európai ranglista hatodik helyén álló, s a tavalyi Universiade - valamennyi sportágat tekintve - egyetlen magyar győztese, Tóth Lívía az első elődöntőben taktikusan versenyzett. Az orosz Petrova és Ivanova, valamint a lengyel Kowalska társaságában meglépett a többiektől, s az utolsó körben mintegy tizenöt méter előnye volt az ötödik helyen futó spanyol Fuentes-Pilával szemben.

Már csak öt métert kellett volna megtennie, amikor az Ullevi stadion közönsége döbbenten láthatta a magyar versenyző drámáját: a szezonban már korábban is sérüléssel bajlódó Tóth Lívia a combjához kapott, majd a földre rogyott. Néhány pillanat múlva feltápászkodott, s könnyek között átvánszorgott a célon, de már csak a hatodik helyen.


A második futam után kiderült, hogy az időeredményével nem került be a döntőbe, de sérülése - az első hírek szerint combhajlító izma meghúzódott - miatt számára alighanem egyébként is véget ért volna az Európa-bajnokság.

Tóth Lívia a tavalyi helsinki világbajnokságon is balszerencsés volt, az előfutamában elesett, ami korábban még soha nem fordult elő vele.

"Lívia az utolsó vizes árok után kezdte érezni a lábát, majd jött ez a görcs, amely teljesen koordinálatlanná tette a mozgását" - mondta az MTI-nek Mérei László szakmai igazgató. "Nagyon balszerencsés, hiszen tavaly a vb-n bukott, most pedig rendkívül okosan versenyzett. Próbáljuk vigasztalni, érthető módon nagyon el van keseredve. Az országos bajnokságot éppen azért hagyta ki, hogy kipihenje korábbi sérüléseit, s úgy tűnt, rendbe is jött. Az akadályvételek azonban nagyon igénybe veszik a lábat, s ez a görcs a legrosszabbkor jött. Azt nem tudni, vajon indulhatott volna-e a döntőben, ha továbbjut."