Új időszámítás a déli határnál

Események

Röszke, 2015. szeptember 14.
Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében
Röszke, 2015. szeptember 14. Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Éjfélkor új időszámítás kezdődött a déli határszakaszon. A menekültek már csak a határátkelőhelyen tudnak Magyarország területére lépni, a zöldhatáron nem. A bevándorlókat a régi átkelőről buszokkal a röszkei vasútállomásra viszik, onnan pedig az osztrák határra indulnak a szerelvények. Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek azt mondta, hogy nem zárják le hermetikusan a határt, csak betartatják azokat a szabályokat, amelyek eddig is érvényben voltak. Közben az Európai Unió belügyminiszterei Brüsszelben elvi megállapodásra jutottak, hogy további 120 ezer menedékkérőt osztanak szét a tagországok között. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül95 bejegyzés
15:05
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Bécs is követi Berlin gyakorlatát

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon – mondta az osztrák belügyminiszter Brüsszelben. Johanna Mikl-Leitner bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar–osztrák határon,  és erről tájékoztatták az Európai Bizottságot is. 

15:11
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslat pontosítását kéri az MSZP

A honvédség határon történő bevetését lehetővé tevő törvényjavaslat módosítását kéri az MSZP.

Röszke mellett, a Szabadka–Szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A szocialisták szerint érvényt szerezni csak világos és egyértelmű törvényeknek lehet, ezért azt szeretnék elérni, hogy írják bele a törvényszövegbe:

a katonák kizárólag a határ közelében láthatnak el feladatokat, és csak a rendőrségi törvény szerint használhatják fegyverüket,

illetve alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket.

15:16
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Több tagállam is segít Magyarországnak

Több uniós tagállam, köztük Dánia, Bulgária és Szlovénia is ajánlott fel segítséget Magyarországnak az uniós polgári védelmi mechanizmus részeként – közölte az Európai Bizottság. Magyarország pénteken kért segítséget az e körben érintett országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez.

Röszkén, a vasútvonal mellett gyűjtik össze a menekülteket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Akkor a magyar hatóságok azt közölték, hogy matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség. A mostani tájékoztatás szerint

takarókat, ágyneműt és sátrakat ajánlottak fel, amelyeket Magyarország elfogadott.

Az uniós mechanizmusban részt vevő 28 tagállam polgári védelmi hatóságai egymásnak tudnak segíteni, de Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is csatlakozott. Az együttműködés a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni, és segítséget a világ bármely országa kérhet.

15:38
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lengyelország is ellenőrizheti a határait

Lengyelország bármilyen veszély esetén ellenőrizni fogja a határait - közölte a lengyel miniszterelnök. Ewa Kopacz szerint országa az EU külső határai ellenőrzésének a megerősítését támogatja.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő Orbán Viktorral Varsóban idén februárban Forrás: MTI/PAP/Rafal Guz

A kormányfő közölte Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy Lengyelország nem fogadja el a menekültkvótára vonatkozó javaslatot.

15:41
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A héten nyílhat az első olasz regisztrációs pont

A dél-olaszországi Lampedusa szigetén szeptember 17-én nyithat a bevándorlók regisztrálására szolgáló első olaszországi pont, vagyis hot spot – írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Az újság olasz belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy minden készen áll a nyitásra. 

Lampedusa az első állomása Szicíliával együtt az Észak-Afrikából érkező migránsáradatnak. Olaszország öt regisztrációs pontot készül működtetni: a következőt a szicíliai Pozzallóban nyitnák meg. Utána egyet-egyet a szintén szicíliai Trapaniban és Augustában, valamint a pugliai Tarantóban.

15:46
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Jordániába ment a brit kormányfő

Jordániába érkezett David Cameron brit kormányfő, aki előzőleg néhány órás látogatást tett Libanonban, ahol a közel-keleti menekültválságról tárgyalt.

A brit miniszterelnök Jordániában várhatóan felkeresi a mintegy 120 ezer szír állampolgárnak menedéket nyújtó menekülttábort.

David Cameron találkozik II. Abdalláh jordániai királlyal is.

David Cameron brit kormányfő Angela Merkel német kancellárral Forrás: AFP/Michaela Rehle

David Cameron szóvivője eközben azt mondta Londonban, hogy a brit kormányfő konszenzust szeretne elérni az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet elleni katonai fellépésről.

16:01
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Egy menekültet sem telepítene le a Jobbik

A Jobbik szerint sem kvótarendszer, sem visszatoloncolások alapján nem szabad egyetlen migránst se beengedni az országba, hosszú távon letelepíteni, integrálni pedig pláne nem - erről Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt.

Z. Kárpát Dániel közölte: a Jobbik népszavazással akadályozná meg a kvótarendszert Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A politikus felszólította a kormányt: tegye egyértelművé, hogy fogad-e Nyugat-Európából visszatoloncolt migránsokat. A Jobbik azt is közölte, ha a kormány nyitottságot mutat a kvótarendszer elfogadására, akkor a párt ügydöntő népszavazást kezdeményez ennek megakadályozására.

16:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Újra lezárták az M1-est

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál. A 165-ös kilométernél Rajka irányába, az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség.

16:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hat magyar embercsempészt fogtak

Hat magyar, járműveikben illegális bevándorlókat szállító embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályán és Kecskeméten. A rendőrség közlése szerint az autókban 24, magát szírnek valló illegális bevándorló utazott. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás, az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárás indult.

16:43
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia felé mennek a migránsok

A magyar–osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több migráns Szlovénián keresztül próbált meg Ausztriába jutni – jelentette a szlovén média. A rendőrség szombat reggel a sentilji szlovén–osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt talált. A járművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt. Az osztrák hatóságok szombaton a sentilji határátkelő osztrák oldalán 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt.

16:44
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Németország továbbra is fogad menedékkérőket

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a menedékkérőket – mondta a német kormányszóvivő. Steffen Seibert elmondta: a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, ez pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.

Németország nem váltott irányt a német kormányszóvivő szerint Forrás: AFP/Oliver Berg

Ez nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek – mondta a szóvivő. Németország továbbra is úgy véli – folytatta –, hogy a közös európai válasz a megoldás a menekültválságra, és a "közös értékek alapján" kell cselekedni.

16:48
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg menekültre készülnek Horgoson

Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb–magyar határ mellett fekvő Horgosra – értesült a szabadkai Pannon RTV. Beszámolójuk szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni. Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni. 

16:54
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Új szakaszba lép a harc az embercsempészet ellen

Elfogadta az EU-tagországok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács azt az értékelést, mely szerint az embercsempészet elleni földközi-tengeri uniós műveletben teljesültek az első szakasz hírszerzéssel és információgyűjtéssel kapcsolatos katonai célkitűzései, így jöhet a második szakasz.

Szíriai menekültekkel teli csónak a görög partoknál Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A második szakasz a gyanús hajók átvizsgálását jelentené, valamint annak megakadályozását, hogy a zömmel Líbiából útnak induló, menekültekkel zsúfolt vízi járművek eljussanak az olasz partokig. A harmadik szakaszra – a csempészhajók elindulás előtti megsemmisítésére – az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazásának hiányában egyelőre nem akar vállalkozni az unió.

17:04
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Buszok mennek Röszke felé

Öt BKV-buszt látott Röszkére tartó kollégánk az M5-ös autópályán Kecskemét magasságában. A buszok tábláján a tranzitjárat és a különjárat felirat szerepelt.   

17:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: A német intézkedések minket igazolnak

A német kormány megváltozott magatartása igazolja azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a határvédelem szigorítása érdekében – jelentette ki Gulyás Gergely a röszkei határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón. Látható, hogy felelőtlen volt az Európai Unió és az EU egyes vezetőinek azon üzenete, miszerint mindazok befogadást nyerhetnek, akik egy jobb élet reményében érkeznek Európába. Hozzátette: holnaptól az illegális határátlépés bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és minden esetben kiutasítást von maga után.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke és Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke Forrás: MTI/Ujvári Sándor
17:50
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem falak és szögesdrótok kellenek

A migráció okozta problémákat nem a falak és a szögesdrótok, hanem az európai összefogás oldhatja meg – jelentette ki a szocialisták és demokraták (S&D) európai parlamenti frakciójának vezetője Röszkén. Gianni Pittella szerint a falak és a szögesdrótok ellentétben állnak a szolidaritás eszméjével. Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, magyar képviselőként büszke arra a helytállásra, amelyet az önkéntesek, civil szervezetek mutattak – különösen Szegeden – az elmúlt hetekben.

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti (EP) képviselője, Gianni Pittella, a szocialisták és demokraták (S&D) európai parlamenti frakciójának vezetője és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
17:50
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

330-an éjszakáztak a bécsi Városházán

Megnyitották a bécsi Városháza csarnokát a menekültek előtt. A német határzár bejelentése után 330-an éjszakáztak ott. Számos egyéb intézmény is segíti a rászorulókat.

Bécsben egyébként összesen ötezer menekült tartózkodik, és csak 131 kért menedéket.

17:55
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Az istenként imádott pénz az ok

A háború és éhezés elől menekülőket a világot uraló igazságtalan társadalmi-gazdasági rend kényszeríti migrációra – jelentette ki Ferenc pápa két egyházi rádiónak adott interjújában. Az emberek tömeges meneküléséhez vezető háborúkat és éhezést Ferenc pápa szerint az igazságtalan társadalmi és gazdasági világrend idézi elő, amely mögött pedig "az istenként imádott pénz" áll. Hangsúlyozta, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat.

17:59
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria: Magyarország többé nem biztonságos ország

A bécsi bíróság szerint Magyarország nem biztonságos ország, ezért nem küldik vissza oda a menekülteket. A másodfokú döntés egy afgán menedékkérő ügyében született – számolt be a Heute.at

Az osztrák hatóságok 2014 októberében határoztak arról, hogy a többgyermekes afgán asszonyt visszaküldik Magyarországra, mert itt nyújtotta be a menedékkérelmét. A nő azonban arra hivatkozott, hogy az eltelt időben a menekültekkel való bánás módja jelentősen romlott Magyarországon.  

18:11
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Pár órán belül az osztrákoknál is lesz határellenőrzés

A migrációs helyzet kezeléséről kezdtek rendkívüli tanácskozást hétfő délután Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei. Johanna Mikl-Leitner osztrák tárcavezető a megbeszélésekre érkezve közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami pár órán belül meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik Brüsszelt.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter rámutatott, hogy a szlovák–magyar határon nem állították vissza a határellenőrzést, mindössze fokozták a rendőri jelenlétet; nem állítanak meg minden autót, csak azokat, amelyek gyanúsak.

18:22
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürítették a röszkei gyűjtőpontot

Kiürítették a röszkei gyűjtőpontot, a menekülteket buszokkal szállítják a menekülttáborba – jelentette helyszíni tudósítónk. Ezzel egy időben műveleti területté nyilvánították a röszkei vasúti átjárót.

Fotó: Polyák Attila - Origo
18:25
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Alig maradt menekült Szerbiában

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült – fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár Belgrádban. Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb–magyar határ felé, illetve már át is jutottak rajta. Csikós László információi szerint több ezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. 

18:43
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem engedik át a rendőrök a menekülteket

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint a rendőrök sorfalat álltak a röszkei határon a vasútvonal mentén, így a menekültek már most sem tudnak átjutni ezen a szakaszon. A terület felett rendőrségi helikopter köröz, a 30-40 sisakos rendőr között pedig lovasrendőr is található. 

 

18:45
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lehetőséget látnak a szírekben a csehek

Mintegy 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek – közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján. Szerinte a szírek csehországi alkalmazásának feltétele, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek, és tiszteletben tartsák a cseh törvényeket.

19:10
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a határt a rendőrök

A rendőrség nemcsak a vasútvonal mentén, hanem a hivatalos röszkei határátkelőhelyen is sorfalat áll, így a menekültek egyáltalán nem tudnak Magyarországra jutni ezeken a szakaszokon. A legtöbb bevándorló arra számított, hogy éjfélig még át tud jutni a határon, így most igen nagy a tanácstalanság közöttük, néhány tucatnyian a szerb oldalon ragadtak – jelentette tudósítónk. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
20:02
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokkal várják a menekülteket

Felkészültek a migránsok fogadására a röszkei közúti átkelőnél. Tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várja a migránsokat a régi röszkei határátkelőnél. Az autópályáról letiltott forgalom számára megnyitott határátkelőhelyet is lezárták. A helyszínen dolgozó rendőrök arról tájékoztatták a várakozó buszsofőröket, hogy járművükkel be kell állniuk a határátkelőre, és ott fogják felvenni a migránsokat.

Fotó: Polyák Attila - Origo
20:06
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem tudjuk, mi fog történni éjfélkor a határnál

Olyasmit tesznek most az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de nem kell elégtételt venni, és a saját szerepünket sem most kell értékelni, mondta a TV2 Tényeknek adott exkluzív interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök nyilatkozatát itt olvashatja

20:10
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Élő közvetítés a szerb-magyar határról

Egyenes adásban közvetíti a szerb–magyar határ lezárását a Russia Today kamerája.

20:13
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A horvátok nem tartanak menekülthullámtól

Nem várható, hogy a menekülthullám Horvátország felé veszi az irányt, miután Magyarország kedden szigorúbb intézkedéseket vezet be a határán – mondta Zlatko Sokolar, a horvát határrendészeti igazgatóság vezetője. A rendőrség illetékese szerint voltak ugyan próbálkozások a migránsok útvonalának megváltoztatására, de "ezt sikerült megakadályozni". 

20:17
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb migránsok érkeznek Macedóniából Szerbiába

Hétfőre kiürültek a szerbiai befogadóközpontok és parkok, ám a következő órákban újra megtelhetnek, ugyanis migránsok újabb hulláma érkezett a szerb-macedón határra az egynapos "szünet" után. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítójának információi szerint hétfőn háromezren léptek be az országba Presevónál, és a hatóságok további mintegy kétezer emberre számítanak.

20:20
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenöt órát dolgoznak a katonák

Hivatalosan csak 12 órát dolgoznak, de valójában inkább tizenötöt - panaszkodott egy katona egy rendőrnek Röszkén.

Fotó: Polyák Attila - Origo
20:31
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Románia is a határokat erősítené

Románia kész részt venni az Európai Unió külső határainak megerősítésében, amennyiben felkérést kap erre - jelentette be Klaus Iohannis román államfő. Szerinte az európai migrációs válság megoldása nem korlátozódhat a menekültek szétosztására. Egy tagország szolidáris lehet mind a menekültekkel, mind a nehéz helyzetbe került többi uniós tagállammal anélkül is, hogy elfogadja a kötelező kvótákat - mondta.

20:34
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A vasúti sínekig ér a kerítés

Helyszínen lévő tudósítónk jelentése szerint a katonák elérték a határzár építésével a röszkei vasútvonalat. Már csak az utolsó simítások vannak hátra.

Fotó: Polyák Attila - Origo
20:44
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Húsz kilométeres a torlódás az M15-ös autóúton

Húsz kilométeren torlódnak az autók az M15-ös autóúton Rajka felé - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Arra kérik a sofőröket, hogy aki Szlovákiába szeretne eljutni, már Komárom-Esztergom megyében lépje át a határt, aki pedig Ausztriába készül, válassza a jánossomorjai, vagy a soproni határátlépési pontokat. A rendőrség délután óta tereli az autókat az M1-es autópálya 165-ös kilométernél az M15-ös autóútra, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perctől mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt.

20:49
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszáz menekült várakozik a szerb oldalon

Mintegy kétszáz illegális bevándorló várakozik a régi röszkei határátkelőhely előtt, az érkezőket kisebb csoportokban engedik be magyar területre a rendőrök. A határátkelőhelyet, amelyet elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatnak, kora este zárták el a forgalom elől. Az átkelő teljes egészében a magyar oldalon álló épületeinek kapuit bezárták, a migránsok egy oldalsó gyalogos bejáraton juthatnak be. Egyszerre öt-tíz ember engednek be az átkelőre, ahol sok rendőrt látni. Az embereket, akik többsége nyugodt, egy arabul beszélő rendőrségi tolmács irányítja. Kora este tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várt arra, hogy elszállítsa az érkezőket.

20:58
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Beillesztik a vagonra szerelt kerítést

Röszkén elindult a határzár kapujaként funkcionáló vonat.

Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
21:13
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik az autósokat az M5-ösön

Az M5-ösön Budapest felé, a 15-18 km között fokozottan ellenőrzik az autósokat - jelentette tudósítónk.

21:24
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültek is készülnek a határzárra

A szerbiai Horgoson, 3 km-re a magyar határtól arra figyelmezteti a házilag barkácsolt, angol nyelvű tábla a menekülteket, hogy éjfélkor lezárják a magyar határt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Horgosnál nagy a tömeg, azt remélik, még éjfél előtt átjutnak.

Ez a régi röszkei határátkelő szerbiai oldala, kisebb csoportokat itt még beengednek a magyarok Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
21:25
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Határzár lett a tehervagonból

A helyére tolták a MÁV tehervagonját, ezzel a megoldással létesítettek tolókaput a horgosi vasútvonalra.

Helyére került a pengésdróttal ellátott tehervagon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
21:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem egész Magyarországról szólt az osztrák ítélet

Az Igazságügyi Minisztérium közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy Ausztria Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága nem általános értékítéletet mondott a magyarországi menekültügyi rendszerről. Álláspontjuk szerint az osztrák fórum csupán egy alsóbb fokon, egyedi ügyben meghozott döntést helyezett hatályon kívül. Az osztrák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntése is azt állapította meg, hogy ebből az egy esetből nem vonható le a magyarországi menekültügyi rendszerre vonatkozó általános következtetés – írják. A tárca közleményében arra reagált, hogy az osztrák közigazgatási bíróság hétfőn másodfokon azzal az indoklással állította le egy afganisztáni menekült kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára.

21:43
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs ebolaveszély a menekültek miatt

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója arról beszélt a litván fővárosban, hogy jelenleg a közegészségügyi intézkedésekre, mindenekelőtt az oltásokra és a sürgősségi ellátásokra kell összpontosítani az erőfeszítéseket. Az ENSZ szakosított szerve ugyanakkor leszögezte: "rendkívül alacsony" annak a kockázata, hogy a bevándorlók behozzák Európába az olyan ritka kórokozókat, mint amilyen az ebola-, a Marburg- és a Lassa-vírus vagy a MERS (közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes). 

21:45
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Készülnek a menekültekre a horvátok

Horvátország háromezer menekült elhelyezésére készült fel a szerb határtérségben - mondta Zlatko Sokolar határőrparancsnok a horvát közszolgálati televíziónak.

A régi röszkei határátkelő szerbiai oldalán várakoznak a menekültek. A határzár után megváltozhat a migránsok útvonala, Szlovénia és Horvátország felé vehetik az irányt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter arról beszélt, hogy az EU-s kvóta szerint 1811 személyről kellene gondoskodniuk. Ezt elfogadják, mert a délszláv háború idején több tízezer menekültet fogadtak be. Kész a tervük az újabb menekültek elhelyezésére, a nyelvtanításra és egészségügyi ellátásukra is.

21:45
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Véglegesítik a határzárt

Lecsatolták a kerítéssel felszerelt vagonról a mozdonyt, amely el is hagyta a helyszínt Röszkénél - jelentette tudósítónk. A kerítést összefűzik a már meglévő részekkel, hogy a vagon mellett se lehessen átjutni a szerb-magyar határon.

Fotó: Polyák Attila - Origo
22:00
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lovas rendőrök tartanak Röszkére

Tíz lovas rendőr tart Röszkére, jelentette tudósítónk. A rendőrökkel egy "polgárőrség" feliratú autó is halad. A lovas rendőrökhöz csapódott egy kutya is, de ő valószínűleg nem tartozik a hivatásos állományhoz.

Forrás: Origo
22:10
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

BKV-buszok a lezárt határon

Legalább 15-20 BKV-busz áll a lezárt röszkei határnál, a buszok a síneken álltak meg, jelentette tudósítónk. Egymás után érkeznek rendőrségi autók is.

22:15
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nő a feszültség a rendőrök között

Egy Röszkén szolgálatot teljesítő rendőr azt mesélte tudósítónknak, hogy rendkívül fárasztó a folyamatos munka, amely már a kapcsolataira is rossz hatással van. A barátnőjét például már egy hete nem látta, és amikor találkoznak, akkor is szinte azonnal elalszik. Az állományon belül is egyre nagyobb a feszültség, egy félreértett szó könnyen ordítozásig fajul. A rendőr azt is kifogásolta, hogy nem kaptak semmilyen oltást a bevetés előtt. 

22:21
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a határt

Lezárták a határt, a menekülteket Röszke 2 felé irányítják, jelenti tudósítónk.

22:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ötszáz bevándorló várakozik a szerb oldalon

Mintegy félezer migráns várakozik a régi röszkei közúti határátkelőnél, hogy beléphessen Magyarországra. A mintegy százméteres sor nagy része Szerbiában van. A migránsok rendben várják, hogy a magyar rendőrök 5-10 tagú csoportokban beengedjék őket az országba. A várakozók között vannak nők, gyerekek és férfiak egyaránt. A migránsok szerb területről folyamatosan érkeznek az átkelőhöz, a vajdasági Horgos központjáig buszok szállítják őket, onnan gyalog teszik meg az utolsó néhány kilométert a magyar határig.

22:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Új útvonalat találtak a menekültek

A menekültek között és a Facebookon terjed az információ, hogy Horvátország-Szlovénia felé érdemes elindulni, jelenti tudósítónk.

23:03
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Légtérzár a szerb-magyar határon

A szerb–magyar határon 1350 méter magasságig és 20 kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben további intézkedésig. A hatóság tájékoztatása szerint az intézkedés célja a légtér biztosítása "a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erőátcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához". Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légi járművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása.

23:03
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Látványosság lett a pengedrótos tehervagonból

A pengedróttal megtoldott tehervagon a nap egyik látványossága Röszkénél, a hangulat egyébként békés, a határvadászok egy része most fogyasztja kései vacsoráját, jelentette tudósítónk. Az újságírókat az önkéntes segítők etetik.

Az önkéntesek migránsok hiányában az újságírókat látják el Forrás: Polyak Attila - Origo
23:04
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria még nem ellenőrzi a határt

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - jelentette be hétfőn az osztrák belügyminiszter. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött meg.

23:09
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Tartanak az új menekültektől

Az eddigi menekültekkel a rendőröknek nem akadt különösebb problémájuk, ezt a készenléti állomány egyik tagja mondta tudósítónknak. A rendőr szerint ez annak tudható be, hogy ők jórészt családostul együtt érkeztek. Várnak azonban 1-2 ezer új menekültre, tőlük kissé tartanak, mert nem tudják, milyen összetételű csoport érkezik. Hajnali négy-öt óra körülre számítanak rájuk.

23:21
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tökéletes a röszkei határzár

A pengedróttal megtoldott tehervagon alja és teteje további drótsorral egészül ki. A munkások egyike tudósítónknak azt mondta, nem tudja, mennyire állítja meg a határzár ezen része a menekülteket, mint ahogy tanácstalan volt az után a kérdés után is, hogy mit kell tenniük, ha valaki mégis át akarna jutni a határzáron.

Forrás: Origo
23:34
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Üres buszok a gyűjtőponton

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint mintegy 20 busz áll teljesen üresen a röszkei gyűjtőpontnál.

23:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vonattal viszik Hegyeshalomra a menekülteket

A menekülteket a régi átkelőről buszokkal a röszkei vasútállomásra viszik, ahonnan az osztrák határra indulnak a szerelvények. Az állomáson indulásra készen áll egy 13 személyvagonból álló, bevándorlókkal teli szerelvény. A forgalmista azt mondta, hogy hétfőn este még több vonat indul az állomásról, annyi, amennyire szükség lesz, vagyis ha megtelik egy szerelvény, újabbat küldenek a menekültekért.

Sokan még csak a buszokig jutottak Fotó: Polyák Attila - Origo
00:06
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Még 120 ezer menekültet osztanak szét

Az uniós tagállamok belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi negyvenezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között - tudatta a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége. Az egyik közösségi oldalon közzétett üzenet szerint a javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyi tanács alkalmával fogadhatják el.

00:21
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Veszteglő buszok a röszkei vasútállomásnál

A röszkei vasútállomásnál 12, menekültekkel teli csuklósbusz áll járó motorral, tudósítónknak az egyik menekült azt mondta, hogy már több órája ott vesztegelnek. A környéken lévő rendőrök nem nyilatkoznak semmit, sőt azt is megpróbálják megakadályozni, hogy az újságírók a menekültektől kérdezzenek.

Veszteglő buszok Fotó: Polyák Attila - Origo
00:33
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Egy szír házaspár Magyarországon maradna

10 perc múlva indul a menekültekkel a vonat Hegyeshalomra, az előző még este, kicsivel kilenc óra előtt ment el. Tudósítónk szóba elegyedett egy szír házaspárral, akik kétéves gyermekükkel érkeztek, a nő emellett hat hónapos terhes. Azt mondták, Szíriában nem volt maradásuk, és nekik megfelelne Magyarország is. Kérték, hogy fénykép ne készüljön róluk. 

00:34
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia: Ha kell, a hadsereget is a határra küldjük

A senki földjén rekedt menekültek – azok, akik nem jutottak be Magyarországra – visszatérhetnek Szerbiába. Azokat viszont, akik bejutottak Magyarországra, de kiutasították őket, Szerbia nem fogadja vissza, mondta Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter. A szerb kormány menekültügyekkel megbízott tagja szerint Szerbia „senkit sem fog erővel a területén tartani, és ezáltal egyetlen államnak sem engedi meg, hogy erővel, a megfelelő törvényi és visszatoloncolási eljárás nélkül bárkit visszaküldjön a mi területünkre" – írja a B92.

Szerbia nem fogadja vissza azokat, akik bejutottak Magyarországra, de onnan kiutasították őket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a menekültekkel, Aleksandar Vulin azt mondta, hogy az nem Szerbia felelőssége lesz többé. „Az nem a mi felelősségünk, ők Magyarország területén vannak, és elvárjuk a magyar államtól, hogy illő módon viselkedjen velük" – mondta a miniszter.

A belgrádi munkaügyi minisztérium államtitkára, Nenad Ivanisevic szerint Szerbia nem fogadja vissza a Magyarországról visszaküldött menekülteket, és ha kell, a hadsereget is a határra küldik.

00:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

500-600 menekült vár a vonatra

12 menekültekkel teli busz várja a vonatot, tudósítónk szerint összesen 500-600 ember várja, hogy elindulhasson Hegyeshalom felé. A vonat, amely viszi őket, 16 kocsiból áll majd. A menekülteket egy óra alatt kell a rendőröknek a vonatra ültetniük.

Várakoznak a vasútállomáson Fotó: Polyák Attila - Origo
00:42
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Túl sok lehet a 120 ezer menekült

Már délután azt suttogták Brüsszelben, hogy az EU belügy-és igazságügyi miniszterei elfogadják a 40 ezer menekült áthelyezésére tett bizottsági javaslatot, ahogy az végül meg is történt. Ez senkinek nem okozott túl nagy meglepetést.  Jean-Claude Juncker múlt heti javaslata az újabb 120 ezer menekült áthelyezéséről azonban még vita tárgya. Az Origónak nyilatkozó európai parlamenti képviselők szerint az utóbbira már jóval kevesebb az esély, mert több tagállam is ellenzi. Sok múlik a következő hetek eseményein is. A 40 ezer menekült áthelyezésének részleteit viszont már ezen a héten elkezdik kidolgozni - jelentette Brüsszelben tartózkodó tudósítónk.

00:47
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel Magyarországra figyel, és kivár

Magyarországgal vannak tele a hírek az Európai Unió fővárosában is, még a szállodákban üzemelő tévékben is vezető hír Röszke - jelenti Brüsszelből az Origo munkatársa. Az általunk megkérdezett tisztségviselők szerint Brüsszelben mindenki kivár, és azt várják, milyen hatással lesznek a szigorított menekültügyi törvények a  jelenlegi helyzetre.

00:49
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaország készen áll a támadásra

Francois Hollande francia államfő hétfőn megerősítette, hogy a francia légierő csapásokat mér majd Szíriában az Iszlám Állam dzsihádista szervezet állásaira. "Felderítő repüléseket hajtottunk végre azért, hogy légicsapásokat tudjunk indítani, ha szükséges, és szükséges is lesz Szíriában" – mondta a köztársasági elnök egy sajtótájékoztatón. "Készen állunk a légi csapásokra" – tette hozzá. 

00:54
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vonatra várnak a menekültek

Két órával az első vonat kifutása után több száz menekült vár arra, hogy felszállhasson a Hegyeshalom felé tartó különvonatra - jelentette tudósítónk. Több menekült is négyórás várakozásról számolt be.

Fotó: Polyák Attila - Origo
01:03
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Tuzson: Közös feladat az ellátás

Regisztrációs pontokon adhatják be menedékkérelmüket a határ mentén az érkezők keddtől - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán. A szóvivő hangsúlyozta: abban az esetben azonban, ha valaki Szerbia felől érkezik, amely biztonságos harmadik országnak számít, és ott még nem adta le a kérelmét, akkor a magyar hatóságok "azonnal el fogják utasítani". A menekültek ellátásáról azt mondta: a szerb hatóságok és "adott esetben a magyar hatóságok" közös feladata lesz, ez akkor dönthető el, ha látják, hogy hány ember van az adott területen. "Amit a humanitárius hozzáállás megkövetel, azt a magyar hatóságok meg fogják tenni" - jelentette ki a szóvivő.

01:04
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Érkezik a vonat

Rövidesen megérkezik a menekültekért a vonat, a Magyar Iszlám Közösség önkéntesei igyekeznek sorba rendezni a menekülteket – jelenti tudósítónk. 

01:06
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Svédország nem zárja le határait

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kizárta, hogy országa akár átmeneti jelleggel lezárja határait az európai menekültválság miatt. "Bizakodó vagyok, amikor azt hallom, hogy egyesek többet akarnak tenni (a menekültválság kezelése érdekében), de ugyanakkor aggódom is, hogy mások nem akarják vállalni felelősségüket" - fogalmazott a kormányfő. A svéd miniszterelnök úgy vélte, hogy idén akár egymillió menekült is érkezhet a kontinensre.

01:12
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Mégsem jön a vonat a menekültekért

A BKV-sofőrök kérdezték MÁV-os kollégáikat a vonat érkezéséről, tőlük származik az információ, hogy Szegedről még nem indult el a vonat. Legkorábban hajnali három órakor érkezhet meg, és a menekültek már igencsak türelmetlenek. 2000 ember várja tudósítónk szerint a vonatot.

Fotó: Polyák Attila - Origo
01:23
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Zúgolódnak a menekültek, és a rendőrök is

A Magyar Iszlám Közösség önkéntesei alig győzik nyugtatgatni a menekülteket, akik azért zúgolódnak, mert nem érkezik az ígért vonat. Sok gyerek rövidnadrágban van, fáznak és fáradtak, a felnőttekkel együtt. Tudósítónk szerint a rendőrök között sem jobb a hangulat, egyikük arról panaszkodott, hogy egész héten mindössze tíz órát aludt. Érkezett egy új rendőrraj, mintegy harminc fő. Őket a menekültekkel szemben állították fel. 

01:27
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre hűvösebb az éjszaka

Forrás: Origo

Anya gyermekével Fotó: Polyák Attila - Origo
01:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Csak a rendőrök éheznek

Helyszíni tudósítónk szerint miközben a menekültek ellátása folyamatos, a magyar rendőröknek eddig még senki sem hozott ennivalót.

01:39
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

300 menekült már nagyon mérges

Az Origo tudósítója szerint készenlétiseket vezényeltek egy mintegy 300 menekültből álló, meglehetősen hangos csoport lecsillapítására.

01:44
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Teljes készültség

Rendőr sorfal Fotó: Polyák Attila - Origo
01:46
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a rendkívüli sajtótájékoztató

Kovács Zoltán kormányszóvivő röszkei rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ma éjféltől új időszakot indít a kormány, és lezárja Magyarország zöldhatárait. A törvényes határátkelőhelyek továbbra is működnek. 

01:51
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Bakondi: Elegendő a létszám

Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó azt mondta, hogy a műszaki és jogi feltételek mellett a személyi feltételeket is biztosítják annak érdekében, hogy érvényt szerezzenek a jogszabályoknak. A kerítés mentén megfelelő létszámmal biztosítják a határokat, és elegendő tartalékokkal is rendelkeznek - tette hozzá.  

01:51
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Jön a vonat

Éjfél után 10 perccel érkezik az a vonat Röszkére, ami majd Hegyeshalomra szállítja a menekülteket. Ezt a helyszínen arabul jelentették be az ott várakozóknak. 

01:53
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Görögország a legfontosabb helyszín

A probléma kiváltó okait kell megoldani annak érdekében, hogy kezelni lehessen a kérdést – fogalmazott Kovács Zoltán, aki szerint meg kell akadályozni, hogy emberi tragédiák övezzék a több ezer kilométeres utat. Úgy gondolja, Görögország a legfontosabb helyszín, ha itt nem tudják biztosítani a határokat, akkor Magyarországnak is segíteni kell. Fontosnak tartotta egy olyan pénzügyi alap felállítását, amely támogatja a krízispontokhoz közeli menekülttáborokat. 

01:57
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Adottak a rendkívüli válsághelyzet feltételei

Bakondi György leszögezte, hogy a kormány elrendelheti a rendkívüli válsághelyzetet, a kezdeményezés a kabinet előtt van, majd holnap dönthetnek róla. A rendkívüli válsághelyzet törvényi feltételei adottak – tette hozzá. 

02:00
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország betartja a szabályokat

Arra a felvetésre, hogy regisztráció nélkül szállították a menekülteket az osztrák határra, Kovács Zoltán kijelentette: Magyarország nem sértette meg a dublini egyezményt. A regisztrációt ugyanis nem feltétlenül Röszkén végzik el, hanem azokban a menekültközpontokban, ahol adottak ennek a lehetőségei. 

02:02
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbiának is ki kell vennie a részét

Szerbiának is ki kell vennie a részét migrációs probléma kezeléséből, Magyarország a kétoldali szerződések szerint jár el – mondta Kovács Zoltán a szerb hadsereg bevetéséről szóló hírekre reagálva. 

02:04
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatót tart a kormányszóvivő

Kovács Zoltán és Bakondi György Forrás: Origo
02:16
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Befutott a vonat

Befutott a vonat, legalább tíz kocsival. Egyelőre senki sem szállhat fel a szerelvényre.

Fotó: Polyák Attila - Origo
02:34
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Étel és ital várja a menekülteket

Helyszíni tudósítónk szerint 16 kocsiból áll a szerelvény, és mindegyikben ásványvíz és szendvics várja a felszállókat.

Forrás: Origo
02:52
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kinyitották a vonatajtókat

A gyerekek már fáradtak Fotó: Polyák Attila - Origo
03:01
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdték a beszállást

Először a családosok, a gyerekek és nők szállhatnak fel a vonatra. Tudósítónk úgy tudja, hogy technikai okok miatt a szerelvény csak hajnali 3-kor indul útnak.

03:07
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kocsinként 100 ember

Minden kocsira száz menekültet engednek fel - jelentette az Origó helyszíni tudósítója Röszkéről. Eddig már legalább hatszáz menekült szállhatott fel a szerelvényre.

03:18
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megindult a szülés egy várandós menekültnél

Az anyuka már 38 hetes terhes. A fiatal hölgyet a helyszínen ellátják a mentőorvosok.

Forrás: Origo
03:28
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mégsem lesz szülés

Tudósítónk beszélt a mentőorvossal, aki megerősítette: téves volt a riasztás. Mindenesetre megtörtént az orvosi vizsgálat.

03:35
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültek érkeztek

Ismét tömött tranzitjárat érkezett az állomáshoz. Ezek a menekültek már azonnal felülhetnek a vonatra, nekik már nem kell várakozniuk. 

03:49
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Baj van a hőkamerákkal

Nem működik megfelelően a déli határon, Mohácsnál kiépítendő folyami határőrizeti rendszer két-két stabil és hőkamerából hálózata, amelyre bruttó 373 millió forintot költött a rendőrség - írja a Magyar Nemzet keddi számában saját értesülésre hivatkozva.

03:56
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nemsokára indul a vonat

Eddig 13 kocsit töltöttek meg menekültekkel Röszkén. Amint megtelik a szerelvény, érkezik a következő - értesült az Origo tudósítója. Még mindig sokan várakoznak a tranzitjáratokban, és még mindig több száz menekült közelít Szerbia felől a röszkei átkelőhöz. 

04:01
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megtelt az első szerelvény

16 kocsi, 1600 utassal. Rövidesen küldik a következő járatot.

Forrás: Origo
04:12
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Még sokan várakoznak

A röszkei állomás közelében legalább 15 menekültekkel teli busz várakozik. A legtöbb járaton már mindenki alszik, még a sofőrök is. Várják a következő vonatot. 

06:07
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hajnali 5-kor indulhat az újabb vonat

Tudósítónk szerint hajnali 5-kor indulhat a második vonat Röszkéről Hegyeshalomra.