Horvátország felé mennek a menekültek

Események

migráns, menekültek, határ, Szerbia, Horgos,
Horgos, 2015. szeptember 15. Rendőrök ételt osztanak migránsoknak az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő ponton.
Vágólapra másolva!
A kormány menekültügyi válsághelyzetet hirdetett Bács-Kiskun és Csongrád megyékre. Lezárták a horgosi és az ásotthalmi határátkelőhelyet, így ott már nem tudnak belépni Magyarországra a menekültek. A kormányszóvivő elégedett volt az elmúlt nappal, szerinte az új szabályokkal csökkent az országba érkező menekültek száma. Ausztria kedd éjféltől újra ellenőrzi a határait. Este a horgosi átkelő szerb oldalán tüntettek a menekültek, Merkeltől várják a segítséget. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk az eseményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül144 bejegyzés
04:12
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Még sokan várakoznak

A röszkei állomás közelében legalább 15, menekültekkel teli busz várakozik. A legtöbb járaton már mindenki alszik, még a sofőrök is. Várják a következő vonatot. 

06:08
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hajnali 5-kor indulhat az újabb vonat

Tudósítónk szerint hajnali 5-kor indulhat a második vonat Röszkéről Hegyeshalomra. 

08:03
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Százharminc bírót vezényelnek Szegedre

Százharminc bíró segíti ezentúl a Szegedi Törvényszék munkáját - közölte Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Magyar Idők keddi számában.

A bevándorlással összefüggő, kedden hatályba lépett törvény kapcsán Handó Tünde a lapnak elmondta, hogy a Gyulai Törvényszékről két, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már kezdettől munkába áll Szegeden, a többiek 40 fős turnusokban - szükség esetén -, egymás váltva dolgoznak majd.

Az egyes ítélőtáblák és törvényszékek elnökei 90 bírósági titkár és 245 bírósági tisztviselő kirendelését is vállalták. Handó Tünde elmondta azt is, hogy a Szegedi Törvényszék gondoskodik arról, hogy legyen elég tárgyalóterem.

Természetes követelmény, hogy méltó körülmények között fogadják az ügyfeleket - hangsúlyozta az OBH elnöke.

08:32
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Felhívja a figyelmet a rendőrség

Felkészült a keddtől hatályos jogszabályváltozásokból adódó feladatokra, lezárta a magyar-szerb határt, és a „jogsértőkkel szemben az arányosság elvét szem előtt tartva, határozattan lép fel” – ezt írta nem sokkal éjfél után közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Arra pedig már az „állampolgárok” és a sajtó munkatársainak a „figyelmét” hívják fel, hogy ne akadályozzák a rendőri intézkedéseket, és ha felszólítják őket valamire, akkor engedelmeskedjenek. 

08:44
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

250-en sátraznak Horgosnál

Horgosnál, a déli határ szerbiai oldalán körülbelül 250 menekült várja sátrakban, hogy átkelhessen Magyarországra, mondta az M1 hírtelevízió tudósítója. Horgoson ma 3-4000 menekültre számítanak összesen.

08:55
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Eltűntek az embercsempészek, megnyugodtak a benzinkutasok

Éjfél óta nem látni embercsempészeket Röszkén. A helyi benzinkút egyik dolgozója azt mondta tudósítónknak, hogy az utóbbi hetekben alig tudtak dolgozni az embercsempészektől, akik szinte megszállták a kutat. Arra is volt példa, hogy megfenyegették a kutasokat. A csempészeknél „kötegekben” volt az euró – mondta a kúton dolgozó férfi.   

Hogy mitől ijedhettek meg az embercsempészek, ebben a cikkünkben elolvashatja.

09:05
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig terelnek Hegyeshalomnál

A rendőrök továbbra is az M15-ös útra terelik az autósokat az M1-es autópályáról Hegyeshalom előtt. Azt írták, hogy aki Ausztriába menne, az Sopron vagy Jánossomorja felé induljon.

09:21
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarországról ír vezető anyagában a BBC

A magyarországi menekültügyi jogszabályok szigorításáról ír vezető anyagában a BBC.com. A lap emlékeztet rá, hogy éjféltől szigorodtak a jogszabályok, a rendőrség letartóztathatja és bíróság elé állíthatja azokat a menekülteket, akik megpróbálnak átjutni a zöldhatáron, vagy megrongálják a kerítést a szerb-magyar határon.

A lap tudósítója szerint ha a menekültek nem fognak tudni átjutni a szerb határon, akkor a szinte védtelen román vagy horvát határ felé fognak kerülni.

09:23
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kerítést huzigálnak a katonák a röszkei határátkelőnél

Hogy mi a tervük vele, arra nem jött rá tudósítónk, mert egyelőre csak átrakták egyik helyről a másikra, de úgy tűnik, hogy ha szükség lesz rá, ezzel zárják le a határt.

Kaput húznak a katonák Forrás: Origo

09:34
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Csempészett az egész család

Egy egész családot fogtak el a rendőrök, mind a hatan embercsempészéssel foglalkoztak – közölte a rendőrség. Szervezetten működtek, egymás között osztották le a feladatokat.

Házkutatást tartottak náluk, sok készpénzt, éjjellátó készülékeket, több mobiltelefont és SIM kártyát, egy 3-as BMW-t és egy teherautót is lefoglaltak.

Nekik még szerencséjük volt, mert szombaton kapták el őket. Keddtől sokkal szigorúbban büntetik az embercsempészést, de azok is jobban megüthetik a bokájukat, akik nem a kijelölt határátkelőn jönnek Magyarországra.  

09:35
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ aggódik a határok lezárása miatt

Aggodalmát fejezi ki az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) a szervezet Facebook-bejegyzésében. Arra biztatják Európa kormányait, hagyják nyitva a határokat, különben a menekültek jogi holttérbe kerülhetnek.

A szervezet szerint a menekültek a magyar határnál feszültek, szeretnének minél előbb eljutni Németországba, de legalább Ausztriába.

We're worried that borders soon to close again in Europe may leave refugees in legal limbo. Refugees we're meeting at...

Posted by UNHCR on Monday, September 14, 2015
09:42
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ezren lehetnek Horgoson

Körülbelül ezren várakoznak a szerbiai Horgoson. Tudósítónk azt mondta, hogy nyugalom van, de nagy a tanácstalanság, a menekültek nem tudják, hogy mikor és hol jöhetnek Magyarországra. Rendőrök és önkéntesek magyarázzák, hogy mit tegyenek, és beszélnek nekik a jogszabályok szigorításáról is.   

09:44
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mad Max-stílusú vagonról ír az RT.com

Egy posztapokaliptikus kinézetű vagonnal zárta le Magyarország az utolsó hézagot a déli határán, írja az RT.com (a volt Russia Today). Ez a lap is a magyar menekültügyi jogszabályok szigorításáról ír, és Kovács Zoltán kormányszóvivőt idézi, aki azt mondta, Magyarország vissza fogja fordítani azokat a bevándorlókat, akik nem igényeltek Szerbiában menekültstátuszt, mert ezt írja elő a nemzetközi jog.

09:47
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenhatan már az új törvényeket szegték meg

Átvágta a pengés drótot és a magas kerítést is 16 menekült nem messze a röszkei határátkelőtől kedden reggel. A rendőrök elfogták és őrzik a csoportot, akikre a módosult jogszabályok miatt már szigorú büntetés vár - jelentette az M1 tudósítója.

Vasúti vagont is bevetettek Forrás: MTI/Ujvári Sándor

09:58
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország vezető anyag a Sky Newson

A Sky News hírportál szintén vezető anyagban számol be a szerb-magyar határ lezárásáról és a menekültügyi törvények szigorításáról. A cikk emlékeztet rá, hogy Magyarország októberre 3,5 méteres kerítést tervez építeni, az illegális határátlépők pedig immár 12 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

A lap szerint idén már 190 ezer menekült lépett be Magyarországra, sokan a szíriai polgárháború elől menekültek.

A Sky News arról is ír, hogy a hivatalos határátkelőnél a magyar hatóságok buszokba terelték a menekülteket, elvitték őket a vasútig, amivel Ausztria felé indították őket tovább.

10:06
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Rekord a határon

Minden eddiginél több, 9380 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt hétfőn - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Öt ember ellen közokirat-hamisítás, 13 ember ellen pedig embercsempészés miatt indult eljárás. 

10:21
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A földön alszanak Röszkénél

Az Origo tudósítója Röszkén van, sátrazó, földön alvó és vonatra váró menekülteket látott.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Fotó: Polyák Attila - Origo
Fotó: Polyák Attila - Origo
Fotó: Polyák Attila - Origo

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:24
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: Ki kell hirdetni a válsághelyzetet

A Fidesz frakcióvezetője szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a bevándorlók miatt a válsághelyzetet. Rogán Antal a Kossuth rádióban azt mondta, hogy rendkívüli migrációs veszélyhelyzet van Magyarországon és értelemszerűen az Európai Unió többi országában is, ezért meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek segítik megvédeni az országhatárt.

A fideszes politikus hétfőn arról beszélt, hogy a nagy nyomás miatt elszabadulhatnak a határon az indulatok, de senki nem fog fegyvert használni addig, amíg vele szemben nem használnak fegyvert.

10:43
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sok a gyerek Röszkénél

Az Origo tudósítója szomorú felnőtteket és kevésbé szomorú gyerekeket látott Röszkénél.

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:48
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Balesetet okozott egy embercsempész

Őrizetbe vett a rendőrség egy balesetet okozó lengyel embercsempészt hétfő este az M1-es autópályán Abdánál - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József közölte, hogy az 57 éves férfi az általa vezetett autóval, amelyben négy szír állampolgár is utazott, balesetet okozott az M1-es autópálya 129-es kilométerénél a Hegyeshalom felé vezető oldalon.

A sofőr beismerte, hogy az okmányokkal nem rendelkező utasait illegálisan vitte volna Ausztriába.
A balesetben a sofőr nem, utasai könnyebben sérültek meg.

10:50
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Konténerfalu a röszkei határon

Körülbelül harminc konténert állítottak fel a röszkei határon a magyar hatóságok. Tudósítónk szerint ezekben regisztrálják majd az országba érkező migránsokat. Mindegyik konténer külön irodaként működik, de hogy pontosan meddig tart egy ember regisztrálása, még nem tudni. Kollégánknak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik munkatársa azt mondta, csak most kezdték a munkát, ezért nem tudják megmondani, hogy mennyi időt kell egy emberre szánni.   

10:56
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az Origo illegálisan lépett Magyarországra

Mennyi időt vesz igénybe a regisztráció? – kérdezte reggel az Origo munkatársa az egyik regisztrációs pontnál. A hatóságoknak erre az volt a válaszuk, hogy igazolja magát a kollégánk, majd közölték, hogy

illegálisan lépett vissza Magyarország területére a szerb oldalról.

Mivel kollégánk átlépte azt az ötméteres szakaszt, ami már Magyarország, de a szögesdrót előtt van, ezért felszólították, hogy hagyja el a sávot, vagy pedig kérjen beléptetést a magyar hatóságoknál.

A kerítés ötméteres körzetében sem lehet tartózkodni Fotó: Polyák Attila - Origo

Miután munkatársunk kilépett ebből az ötméteres sávból, és megint megkérdezte, mennyi időt vesz igénybe a regisztráció, azt mondták, hogy

csak reggel hatkor kezdték el a folyamatot,

ezért nem tudják megmondani, és ismét távozásra szólították föl. Csak szóbeli figyelmeztetést kapott kollégánk, eljárás nem indult ellene. Tapasztalata szerint a rendőrök nem viselkedtek ellenségesen, és nem küldték ki a területről.

10:59
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ötvenen elindultak regisztrálni

Munkatársunk tájékoztatása szerint Röszkénél ötven menekült várakozott a kerítés tövében, majd miután megtudták, hogy hivatalos helyen lehet regisztrálni, elindultak a pont felé. 

11:07
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az oroszok már a légtérben vannak

Legalább egy alkalommal Magyarország felett is áthaladt orosz katonai utasszállító repülőgép, írja a Magyar Nemzet. Moszkva ugyanis a tengeri mellett légi úton is segély- és fegyverszállítmányokat küld Szíriába, az iszlamista szervezetek elleni harcban az elnököt, Bassár al-Aszadot támogatja.

11:07
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek

A magyar-szerb zöldhatár lezárása után Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a már Szerbiába érkezett, az Európai Unióba tartó illegális menekültek - mondta Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Kérdéses, az érkezők miként reagálnak arra, hogy jelentős hányaduk menedékkérelmét elutasítják

- mondta.

Menekültek a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán Fotó: Polyák Attila - Origo

Mátraházi Tibor elmondta: a szerb-horvát határ nagy részén a veszélyes Dunán kellene átkelniük, délebbre pedig a magyarországinál jóval nehezebb terepen vezet az út.
Talán a tél közeledte időt hagy arra, hogy felkészüljünk a tavaszi hullámban érkező újabb menekültáradatra - tette hozzá.

11:16
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tucatnyi menekült fulladt a tengerbe Törökországnál

Legalább tizenhárom ember, köztük négy gyermek fulladt a tengerbe a török partok közelében kedden, amikor elsüllyedt a hajójuk az Égei-tengeren, Törökország és Görögország között. A menekültek a görög Kósz szigetére próbáltak eljutni. A török parti őrség a hajó kétszázöt utasát kimentette, többeket még keresnek. 

11:20
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A vízbe fulladt kisfiún élcelődik a Charlie Hebdo

A Charlie Hebdo című francia szatirikus lap a szír kisfiú haláláról közölt karikatúrákat.

Az egyik rajzon a McDonald's bohóca hirdeti: két gyermekmenü egy áráért.

A Charlie Hebdo újabb karikatúrája Forrás: Origo

A másik illusztráció ezt írja: "Ezért keresztény Európa – A keresztények a vízen járnak – A muszlim kisfiúk megfulladnak".

A Charlie Hebdo újabb karikatúrája Forrás: Origo

A francia szatirikus lap tizenkét munkatársa halt meg januárban egy terrortámadásban, friss számukban akkor az iszlámot figurázták ki.

11:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Valamit bejelent ma Szegeden a kormányszóvivő

Délelőtt 11 órakor Szegeden tart sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

Kovács Zoltán és Bakondi György éjjel is tartott tájékoztatót Röszkénél Forrás: MTI/Mohai Balázs

A téma az illegális bevándorlás, de könnyen lehet, hogy bejelentik a menekültügyi válsághelyzet elrendelését, amiről tegnap esti interjújában már Orbán Viktor kormányfő is beszélt.

11:33
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a röszkei és az ásotthalmi határátkelőt

Szüneteltetik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedden 7 órától - mondta Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője. Az ezredes szerint erre a szerb oldalon kialakult helyzet miatt került sor, mivel az ellenőrzés feltételei nem adottak.

Menekült várakozik a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán Fotó: Polyák Attila - Origo

A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették. Balázs László elmondta: ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, akkor az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt.

11:38
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

200 ezer fölött az illegális határátlépők száma

Januártól éjfélig 200 778 illegális bevándorlót regisztráltak, ebből a hétfői napon 9146-ot, akik közül 8850-et a szerb-magyar határszakaszon - közölte a rendőrség. Éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat a biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt - őket előállítják.

Év elejétől eddig 200 ezernél több illegális bevándorlót regisztráltak Fotó: Polyák Attila - Origo

A keddtől hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódó bűncselekmények nyomozására

a rendőrség 100 fős nyomozóegységet hozott létre.

Ők nem a határrendészeti kirendeltség állományába tartoznak, az ország különböző megyéiből vezényelték őket Szegedre, ahol a munkájukat végzik.

11:43
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan vannak Horgosnál

Még mindig sokan várakoznak a lezárt horgosi határátkelőnél arra, hogy Magyarországra jussanak. Ellátást kapnak az önkéntesektől, de a határnyitásnak egyelőre nyoma sincs - jelentette tudósítónk. 

11:47
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Röszke felé indultak a horgosiak

Kisebb tanácstalanság után a szerb rendőrök megengedték a Horgoson várakozóknak, hogy elinduljanak a röszkei határátkelő felé, ahol már beléphetnek Magyarországra. 

12:02
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Készül az egyik áteresztési pont Röszkénél

Készül az egyik úgynevezett áteresztési pont Röszkénél, az autópályán található határátkelő közelében. A magyar hatóságok konténereket állítottak fel, ám egyelőre senkit nem engednek be a területre. Közben kedd reggelre mintegy 300-400 migráns rekedt a Horgos és Röszke közötti, az 5-ös főút menti, régi határátkelőhelyen. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik, helyszínen tartózkodó aktivistája arra a kérdésre, hogy mi fog történni az emberekkel, azt válaszolta, hogy "ezt senki nem tudja". 

12:19
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Időről időre lezárják az M5-öst

A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő ponthoz.

Rendőri ellenőrzés Budapest határában, az M5-ösön Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A hatóságok az autópályánál lévő határátkelő közvetlen közelében alakították ki azt a területet, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és meg is várhatják annak elbírálását. Ugyanakkor a terület egyelőre még nem nyílt meg, és ezért több száz migráns "torlódott fel" a kapujában, beengedésre várva. Az autópályán hosszú sorokban torlódnak a kamionok és a személygépkocsik.

12:21
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli EU-csúcsot szeretne Magyarország

Információink szerint rendkívüli bevándorlási EU-csúcsot szorgalmaz Szlovákia és Magyarország Brüsszelben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap a Twitteren még azt írta, hogy a találkozóra csak akkor van szükség, ha hétfőn nem sikerül megállapodni a 120 ezer menekültet befogadó uniós javaslatról. Uniós tisztségviselők szerint Tusk akár már jövő hétre összehívhatja a csúcsot - jelentette Brüsszelből tudósítónk.

12:24
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Egyeztetett Orbán és Juncker

Többször is egyeztetett Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker a hétvégén a magyarországi menekülthelyzetről - közölte Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke a Twitteren. Arról próbálta meggyőzni a magyar miniszterelnököt, hogy fogadják el a 160 ezres menekültkvótát. Hasonló okból beszélt Robert Ficóval és Ewa Kopaczcal is. Az unió egyelőre még mindig kivár, de folyamatosan figyeli a röszkei történéseket - jelentette tudósítónk Brüsszelből.

12:25
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nyomásgyakorlást emleget Berlin kvótaügyben

Beszélni kell a nyomásgyakorlás eszközeiről - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter a menekültkvótával összefüggésben. Az uniós tagállamok belügyminisztereinek brüsszeli üléséről Thomas de Maiziere kiemelte: "messze van" a megállapodás az állandó, "tartós elosztási kvótáról".

Thomas de Maiziere egyetért az Európai Bizottság elnökével: beszélni kell a nyomásgyakorlásról Forrás: AFP/Alain Jocard

Hozzátette: az elképzelést elutasító országokkal nem történik semmi, hiszen a menekültek elkerülik őket, és ezért beszélnünk kell a nyomásgyakorlás eszközeiről. Kiemelte: gyakran olyan országokról van szó, amelyek sok strukturális támogatást kapnak az Európai Uniótól.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének részéről helyes felvetés, hogy "beszélnünk kell arról, hogy (az érintett országok) kevesebb strukturális támogatást kapnak" - mondta a német belügyminiszter.

12:26
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Újra nyitva Hegyeshalom

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megnyitotta a személy- és tehergépjármű-forgalom előtt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszát, ahol korábban leterelték a járműveket.

12:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kemény munka vár a bírókra a határon

Százharminc kijelölt bíró munkájára támaszkodva hétnapos munkavégzésre készülnek a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságok - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A Szegedi Törvényszék munkáját mintegy 130 bíró segíti majd kirendeléssel: a Gyulai Törvényszékről kettő, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már szeptember 15-étől munkába áll Szegeden, míg a többiek - szükség esetén - negyvenes turnusokban váltják egymást.

Például az ilyen, már bűncselekménynek minősülő eseteket kell elbírálniuk a bíráknak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt is kirendelnek a várható válsághelyzet kezelésére - írták. A kirendelt bírák és a titkárok egy része a többletfeladatokat saját munkája mellett látja el.

12:33
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Litvánia is határellenőrzést fontolgat

Litvánia szükség esetén kész átfogó ellenőrzéseket bevezetni az Európai Unió belső határát képező, Lettországgal és Lengyelországgal közös határán - közölte újságírókkal kedden Saulius Skyernelis belügyminiszter. "Amennyiben menekültek fenyegető áradatával találkozunk, ahogy ez más (uniós) országokban történik, hasonlóképpen cselekszünk, ideiglenesen helyreállítjuk a határellenőrzést" - jelentette ki.

12:43
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes várja a menekülteket

A menekültekhez hasonlóan motivált embereket keresünk a Mercedesnél – jelentette ki Dieter Zetsche, a Daimler autógyár vezérigazgatója.

12:44
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A rendőrök a főnökök a határon

A rendőrök vezetik a katonákkal közös járőrszolgálatokat, és ők felelnek a kiadott feladatok teljesítéséért, és azért is, hogy jogosan alkalmazzák a kényszerítő eszközöket – derül ki Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter utasításából.

Ez azt jelenti, hogy a rendőrök kérhetik a katonáktól, hogy intézkedjenek. A katonák többek között csak akkor mondhatnak ellent, ha jogszabályellenes dolgokat kértek tőlük.

Katonák a magyar-szerb határon. Nem ők a főnökök Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ha intézkedni kell, azt elsősorban a rendőröknek kell elvégezniük, a katonáknak csak a biztosítás a feladatuk.

A honvédek csak akkor léphetnek önállóan, ha nincs velük rendőr, vagy ha azonnal kell intézkedni.

12:52
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az első letartóztatás a határon

A Channel 4 felvétele szerint megtörtént az első letartóztatás azt követően, hogy éjféltől hatályba léptek a szigorúbb szabályok. A törvény értelmében több év börtön, illetve a kitoloncolás fenyegeti azokat, akik illegálisan próbálnak belépni Magyarország területére.

First arrests after tough Hungarian border laws introduced

Hungarian officials make their first arrests under strict new border laws. Three men were arrested for illegally crossing from Serbia into Hungary after the laws were introduced at midnight.

Posted by Channel 4 News on 2015. szeptember 15.
12:56
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a röszkei vasútállomás

Teljesen kiürült a nemrég még nyüzsgő röszkei vasútállomás - állapította meg az Origo tudósítója a helyszínen.

Kiürült a vasútállomás Forrás: Origo

Az állomáson rengeteg a hátrahagyott szemét.

Szeméthegyek maradtak a sínek mentén Forrás: Origo

A környéken még mindig sok a rendőr, de már nincs igazán dolguk.

12:59
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdik a menekültkérelmek elbírálását Röszkén

Mostantól beengedik a menekülteket Röszkénél abba a „konténerfaluba”, ahol beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Rendőrök és bevándorlók Fotó: Polyák Attila - Origo

Csupán egy szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt több száz migráns gyűlt össze. Egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár félórás is lehet.

13:00
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fenyegető katonai jelenlét Röszkén

Fegyveres katonák, kutyás járőrök és harci járművek jelentek meg a déli határnál az elmúlt napokban. A Channel 4 stábja is felfigyelt a rendkívül erős katonai jelenlétre.

Hungary bolsters security on the border

Hungarian troops descend on the 109-mile border fence with Serbia this morning as refugees and migrants continue to attempt to make their way into the country.Tougher security measures begin on Tuesday in Hungary, with authorities saying they will prosecute anyone evading border police.

Posted by Channel 4 News on 2015. szeptember 14.
13:02
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kötelesség kontroll alatt tartani a schengeni határokat

Magyarországnak az uniós jog szerinti kötelezettsége védeni, illetve kontroll alatt tartani a schengeni határokat, és ugyanígy a migránsok regisztrálását is uniós jogszabály írja elő - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének adjunktusa a Kossuth Rádióban.

Menekültek a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán Fotó: Polyák Attila - Origo

Tóth Norbert közölte: a határvédelmi kötelezettség mint uniós és schengeni tagállamot Görögországot is terheli, de állandó politikai és gazdasági válsága miatt "szemmel láthatóan ennek nem tud eleget tenni".

Arról, hogy hétfőn Brüsszelben felmerült, Görögország nem biztonságos országnak számíthat, a szakértő azt mondta: bizonyos tagállamok bizonyos bírói fórumai egyedi döntésekben már korábban is hoztak ilyen határozatot más uniós tagállammal kapcsolatban.

13:16
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Egy csapat gyerek indult a drótos vagon felé

Noha éjszaka a helyére tették Röszkénél az eddig szabad bejárást engedő sínen a szögesdróttal erősített vasúti kocsit, hogy az átkelést akadályozza, vannak, akik még mindig itt próbálkoznak átjutni.

Sok gyerek van a csoportban Forrás: Origo

Az Origo tudósítója szerint egy nagyobb csoport menekült - köztük sok gyerek - most érkezett a vasúti kocsihoz, ahol kiderült, hogy itt nem jutnak át.

Itt már nem jutnak át, pedig Németországba szeretnének eljutni Forrás: Origo

Azt mondták, öt napja gyalogolnak, és mindenképpen be szeretnének jutni Magyarországra, így ha szükséges, akkor regisztrálják magukat. Németországba akarnak eljutni.

13:22
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szórólapokkal térítenék el a menekülteket

Egy névtelenségbe burkolózó Facebook-csoport szórólapja a horvát-szlovén útvonalat ajánlja a menekülteknek a szerb-magyar határ átlépése helyett. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki üzemelteti a Facebook-oldalt, üzenetük viszont egyértelmű: "Ne menj át Magyarországon!", a rendőrség és a hadsereg ugyanis lezárta a határt és visszafordítja a menekülteket.

Alternatív útvonalat ajánlanak Forrás: Origo
13:24
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Németországba 4500 menekült érkezett

Hétfőn 4500 menedékkérő érkezett Németországba vonattal, szeptember eleje óta pedig csaknem 92 ezer - ismertette a rendőrség összesítését a Spiegel Online. A menekülthullám némileg enyhült a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása óta.

Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést Forrás: AFP/Oliver Berg

A rendőrség mindenkit ellenőriz a határon, az utakon és a vonatokon is. A németországi tartózkodásra feljogosító dokumentummal nem rendelkező embereket feltartóztatják, és ha ezek az emberek azt mondják, hogy menedékjogot akarnak kérni Németországban, akkor helyben, már a határon regisztrálják, majd a menedékkérőket befogadó állomásra szállítják őket.

13:29
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Nincs helye finomkodásnak

Ebben a helyzetben nincs helye a diplomáciai finomkodásoknak, hiszen a bevándorlási válság miatt az Európai Unió fennállása óta az egyik legnagyobb kihívással néz szembe - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter nem tartja túlzásnak a 30-35 millió potenciális menekültről szóló elemzést a Pesti Srácoknak adott interjúban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint most nincs helye finomkodásnak Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

A miniszter szerint most csak egyenesen és világosan lehet fogalmazni,

a mellébeszélésnek semmi értelme, és nincs helye más országok alaptalan kritizálásának sem.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy Werner Faymann osztrák kancellár a holokausztot állítja párhuzamba a bevándorlási válsággal, "ami túlmegy a jó ízlés határán, igazságtalan Magyarországgal szemben, és szerinte méltatlan a XXI. században bármely uniós ország vezetőjéhez.

13:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megszorítanak a németek a menekültek miatt

500 millió eurós megszorító csomag bejelentését tervezi Wolfgang Schäuble, írja a Bild. A lap úgy tudja, hogy a német pénzügyminiszter a menekültválságra hivatkozva akarja lefaragni a minisztériumok költségvetését. Részletek később.

13:33
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Válsághelyzetet hirdetett a kormány

Még tart a kormányülés, de arról már döntöttek, hogy élve a törvényi lehetőséggel, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdet ki a kabinet - jelentette be rendkívüli tájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

A bejelentés részleteit percről percre az Origón itt olvashatja.

13:36
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak két megyében van helyzet

Egyelőre csak két, déli határ menti megyére, Bács-Kiskunra és Csongrádra hirdette ki a kormány a válsághelyzetet, ami kora délután, 12.30-13 óra körül lép életbe. Azért van szükség néhány óra átfutási időre, mert a kormányhatározatnak még meg is kell jelennie a Magyar Közlönyben ahhoz, hogy életbe lépjen.

13:41
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Veszélyes helyre vinnék a menekülteket

Aláaknázott terület közepén is találhatják magukat azok a menekültek, akik megfogadják a Facebookon keringő szórólap tanácsát, és Horvátország felé kerülik ki a magyar-szerb határt. Tegnap például életét vesztette egy pirotechnikus, egy másik pedig súlyos sérüléseket szenvedett a bosnyák-horvát határon, miközben aknák után kutattak. Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike.

13:47
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Csalódott az ENSZ a kudarc miatt

Az ENSZ mélységesen csalódott az uniós konszenzus hiánya miatt. A szervezet menekültügyi főbiztossága ezt azután közölte, hogy az EU belügyminiszterei hétfőn nem tudtak megállapodni a menedékkérők egymás közti elosztásáról.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője pedig közölte, attól tartanak, hogy az EU döntésképtelensége újabb halálesetekhez vezet az Égei-tengeren. A szóvivő szerint minél hosszabb ideig tart majd az uniós döntéshozatal, annál nagyobb lesz a káosz.

13:53
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megjelent a döntés: fél évig lesz válsághelyzet

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről. A rendelet szerint az intézkedés 12 órakor lép életbe, és fél évig, 2016. március 15-e 0 óráig marad érvényben.

Jövő tavaszig lesz hatályban a válsághelyzet Forrás: Origo
13:57
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Több százan várják, hogy beeresszék őket Magyarországra

Sok menekült várakozik a Horgosnál felállított áteresztő pontnál. Ez az a terület, ahol a bevándorlók beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják az elbírálást is.

Migránsok az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő pont közelében Forrás: MTI/Máthé Zoltán
14:05
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

"Ez nem az Egyesült Államok"

A bevándorlás problémáját Európán kívül kellene kezelni, máskülönben folyamatosan újabb menekültszámokról és a menekültek elosztásáról fogunk beszélni - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az In.gr görög hírportálnak.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a tömeges bevándorlás megakadályozását sürgette Fotó: Polyak Attila - Origo

A tárcavezető a Frontex - azaz az Európai Unió határvédelmi ügynöksége - megerősítése mellett foglalt állást, és olyan megoldásokat sürgetett, amelyek megakadályozzák a tömeg beáramlását Európába.

Értékelése szerint türelemre, párbeszédre van szükség, és

figyelembe kell venni, hogy Európa népei különbözőek. "Ez nem az Egyesült Államok" - fogalmazott,

kifejtve: minden országnak megvan a saját történelme, minden népnek más a véleménye, kultúrája és tapasztalata.

A miniszter felszínes megoldásként jellemezte a Juncker-tervet. Junckert egy olyan mérnökhöz hasonlította, aki csak a terveit nézi és számol, a helyzet okáról ugyanakkor nem beszél.

14:22
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem mondják meg, hogy nem Németországba mennek

Úgy tűnik, az osztrák hatóságok nem mindenről informálják a Magyarországról az osztrák határra érkezett menekülteket - legalábbis a Die Presse szerint. A cikk szerint "a tolmács elmesélte, hogy egyetlen szót sem szólhatnak arról, hogy elsőre nem Németországba viszik a buszok a menekülteket. A cél ezzel egyértelmű, megakadályozni a helyzet kiéleződését a migránsok között."

14:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Elégedetlenkednek a bevándorlók Horgoson

Egyre több bevándorló érkezik a régi horgos-röszkei határátkelőhöz, ahol azonban nem engedik be őket az országba. Kedd délelőtt többször "freedom, freedom", azaz "szabadság, szabadság" felkiáltásokkal tiltakoztak.

A magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták az embereket, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be, menjenek a másik horgosi átkelő felé, ott bejuthatnak Magyarországra. Amikor viszont elindultak, a szerb rendőrök visszaterelték őket.

Nem nyílik a régi átkelő Fotó: Polyák Attila - Origo

A migránsok között voltak, akik azt javasolták, hogy Horvátország felé induljanak tovább. Egyikük azt mondta, hogy Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.

14:55
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Így néz ki a levegőből a vasúti kocsizár

A levegőből jól látszik, hogy ahol megszakad Röszkénél a határzár, hogyan zárja el a síneket az a vasúti kocsi, amit az éjjel toltak a helyére, hogy megakadályozzák a menekültek átjutását Magyarországra.

A vasúti zár madártávlatból Forrás: Origo
15:11
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

"Open, open!" - A határ kinyitását követelik a menekültek

A Le Monde újságírójának Twitter-bejegyzése szerint több százan követelik a magyar határok kinyitását Röszkén.

15:25
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Félmilliónál több menekült érkezett Európába

Az év első nyolc hónapjában félmilliónál több menekült érkezett Európába az Európai Unió határvédelmi szervezetének, a Frontexnek az adatai szerint – számolt be a brit Guardian.

Öt egymást követő hónapban döntött rekordot az érkezők száma, amely csak augusztusban elérte a 156 ezret.

Abban a hónapban is a görög szigetekre érkeztek a legtöbben: 88 ezren – 11-szer annyian, mint egy évvel korábban. Közel háromnegyed részük szíriai.

A szerb-magyar határt augusztusban a korábbinak húszszorosa, több mint 52 ezer ember lépte át. 

15:26
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hatezren töltötték az éjszakát Bécsben

Hétfőn csaknem hatezren, vasárnap ötezren, szombaton pedig háromezren töltötték az éjszakát Bécsben, ahol ideiglenes szálláshelyekkel készültek fel az emberek fogadására. 

15:29
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Külföldiek az úttesten, lezárták a röszkei határátkelőt

„Feltehetőleg” külföldiek álltak az úttestre, ezért – biztonsági okokból – lezárta a rendőrség a röszkei autópálya-határátkelőt nem sokkal dél után. Azt kérik, hogy az autósok a tompai határállomást használják.

15:37
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megvédték Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök jogos kérdéseket vet fel az Európai Unió külső határainak védelméről, akinek pedig vannak a magyar megoldásnál jobb javaslatai, terjessze őket elő - mondta berlini tájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. A bajor konzervatív CSU politikusa kiemelte, hogy az európai menekültválságban a menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer kialakítása utáni, második legfontosabb ügy a külső határok biztosítása, az EU-ba belépés rendezett keretek közé terelése. A menekültválságban

egyensúlyba kell hozni a jogállamiság és a humanitárius segítség elveit,

Németország esetében pedig az önfeláldozó segítségnyújtást és nyitottságot "pragmatizmussal" kell kiegészíteni - tette hozzá Manfred Weber.

15:37
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Titkosították a határzár műszaki paramétereit

Nem teljesen világos, hogy ki és milyen felhatalmazás alapján döntött az eredetileg egy elemből - a korábban bejelentett 4 méter magas kerítésből - álló határ menti biztonsági határzár újabb egy, illetve még egy elemmel történő kiegészítéséről.

Előtérben a félkész kerítés, mögötte a drótakadály, és elvileg a kettő között is drótakadály lesz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Legalábbis ez nem derül ki az MSZP-s Harangozó Tamás képviselő írásbeli kérdésére adott honvédelmi miniszteri válaszból. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, milyen közjogi felhatalmazás alapján kezdtek a kerítés építése mellett a másfél méteres, NATO-szögesdrótból álló drótakadály építésébe, valamint arra is rákérdezett, hogy mi alapján döntöttek a korábban Lázár János miniszter által említett harmadik elem, a fenti két elem közé húzott újabb drótakadály építésébe.

A határzárral kapcsolatos egyes kérdések minősített adatnak számítanak Forrás: Origo

Simicskó István honvédelmi miniszter válasza szerint a határzár építésének közjogi alapját részben a schengeni kódex rendelkezései, részben a magyar törvények képezik. Ami a kettős, illetve hármas határzár részleteit illeti, a miniszter közölte: "Az ideiglenes biztonsági határzár műszaki paraméterei véglegesítésére a Nemzetbiztonsági Kabinetnek - a belügy- és a honvédelmi miniszter közös jelentésén alapuló - "korlátozott terjesztésű", azaz minősített döntésének megfelelően került sor".

Simicskó Istvántól nem kapott mindenre választ az ellenzéki kérdező Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A "korlátozott terjesztésű" jelzetű irat a titkosított dokumentumok egyik fajtája. Ez a legenyhébb minősítés, mert a titkosság fokozatai így jönnek sorban: szigorúan titkos, titkos, bizalmas! és végül a korlátozott terjesztésű.

15:40
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre bonyolultabb a helyzet a szerb határon

A szerb-magyar határon egyre bonyolultabb a helyzet, és kicsúszhat az ellenőrzés alól, mondta Aleksandar Vulin szerb munkaügyi miniszter. A szerb kormány menekültügyekben illetékes tagja szerint meg kellene nyitni a Horgos 1 átkelőt és lehetővé kell tenni, hogy a menekültek menedékjogot kérhessenek. A miniszter szerint a migránsok „minden irányból érkeznek", és hogy

a „senki földjén" ezernél is többen vannak. 

Szerbia biztosítja szállításukat a legközelebbi befogadó állomásokra, de ha a menekültek ezt nem akarják, akkor nem fogják őket kényszeríteni. A határra vizet és élelmet visznek majd, de a miniszter szerint a problémát csak a magyar féllel együttműködve lehet megoldani.

Vulin szerint a magyar fél megszegte ígéreteit:

korábban azt mondták, az illegális határátkelést akarják megakadályozni, de lehetővé tennék, hogy menedéket kérjenek a menekültek. Ebből semmi sem valósult meg, mondta Vulin. Szerinte a magyarok hivatalosan nem értesítették a szerb rendőröket, hogy lezárják a Horgos 2-őt.

15:45
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbiában ragadtak Gyurcsányék

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke most írta ki a Facebookra, hogy Szerbiában ragadt politikustársaival, és nem tudnak visszajutni Magyarországra.

Lezárták a szerb-magyar határokat, egyelőre Szerbiában ragadtunk Molnár Csabával és Oláh Lajossal.

Posted by Gyurcsány Ferenc on 2015. szeptember 15.

Korábban a DK másik politikusa, Vadai Ágnes is arról posztolt a közösségi oldalon, hogy átmentek Szerbiába Röszkénél, és fél óra múlva nem engedték vissza őket a határátkelőhelyen a magyar hatóságok, de később ezt a bejegyzést levette.

Gyurcsány Ferenc, migránsok és újságírók között a Horgos-Röszke határátkelőhely közelében, a határ szerbiai oldalán

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az Origo érdeklődésére Vadai Ágnes azt mondta, bár ő is kint rekedt Szerbiában, azóta sikeresen visszajutott Magyarországra Tiszaligetnél. Ahol eredetileg elhagyták az országot, ott ugyanis nem tudott visszajutni, hiába mutatta az útlevelét - tette hozzá.

15:52
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nálunk regisztráltatnák a menekülteket

Európának mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha meg akarja oldani a menekültválságot – ez Sigmar Gabriel négypontos tervének a lényege. A német alkancellár Görögországban, Magyarországon és Olaszországban regisztráltatná a menekülteket.

15:57
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint nem megoldás a válsághelyzet

Az LMP szerint a kormány intézkedései nem oldják meg a menekültválságot, és nincs olyan lépés, amellyel a kabinet megfékezhetné az országon átvonuló bevándorlóáradatot. Gál József pártszóvivő szerint nem megoldás a határok lezárása, sem a menekültek kriminalizálása, a kiutasítottakat ugyanis ez nem fogja megfékezni, újra és újra átlépik majd a határt. Ismét felhívta a figyelmet az LMP 24 pontos, a menekültválság megoldására kidolgozott javaslatcsomagjára. 

16:13
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Csatlakozott a határon tiltakozókhoz a szerb miniszter

Aleksandar Vulin szerb munkaügyi miniszter csatlakozott a magyar határnál tiltakozókhoz – számolt be a brit ITV.

A tudósító jelentése szerint a miniszter azt kérte Magyarországtól, hogy nyissák meg a határt, de a kérését elutasították.

16:24
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Na, de mi lesz a sörfesztivállal?

A most szombaton keződő müncheni sörfesztivál miatt aggódik a Bild. A bajor főváros ugyanis megtelt menekültekkel, a hétévégén pedig újabb tömeg érkezik, igaz, ők az Oktoberfest miatt jönnek a világ minden tájáról. Nagy kihívás ez a rendőrség és a biztonságiak számára - aggodalmaskodik a német napilap.

16:27
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A román határra is épül kerítés

A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

16:28
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült Horgos 2

Teljesen kiürült a szerbiai régi horgos-röszkei közúti határátkelő kedden délutánra. A menekültek az autópálya-átkelőhöz indultak. Tudósítónk szerint a tábort már összepakolták, a sínek között egy kukásautót látni, a szemetet szedik össze. 

16:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: lesz menekültügyi EU-csúcs

Jövő héten Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének vezetésével rendkívüli EU-csúcsot tartanak a menekültkérdésről - jelentette be Angela Merkel német kancellár, miután tárgyalt a témában Werner Faymann osztrák kancellárral. A rendkívüli EU-csúcsot Orbán Viktor magyar miniszterelnök is sürgette.

Angela Merkel német kancellár bejelentette a rendkívüli EU-csúcsot Forrás: AFP/John Macdougall

Angela Merkel arról is beszélt, hogy a kvótakérdés nem szerepel a csúcstalálkozó napirendjén, mert azt - bár hétfőn eredményt nem értek el ebben - a belügyminiszterek tanácskozásának hatáskörében kell tartani.

16:32
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Berlin nem enged a hotspotokból

Szükség van az úgynevezett hotspotok, menekülttáborok létrehozására Berlin szerint. Erről Angela Merkel német kancellár beszélt, külön megemlítve, hogy ezek Görögországban és Olaszországban építenék meg és az idő sürget, nem lehet ezzel "októberig várni."

16:33
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem adhatnak vizet a menekülteknek

A magyar segélymunkások és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala arról panaszkodtak a brit Telegraph helyszínen lévő munkatársának, hogy nem adhatnak vizet a menekülteknek, mert a magyar rendőrség lezárta a szerb határhoz vezető utakat, és őket sem engedik át.

16:38
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Osztrák kancellár: nem dughatjuk homokba a fejünket

Segíteni kell azokon, akik menekülnek, ez a béke Nobel-díjjal kitüntetett Európai Unió feladata - mondta Werner Faymann osztrák kancellár, miután a menekültkérdésről tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint "nem szabad homokba dugni a fejünket" Forrás: AFP/Thierry Charlier

Faymann úgy fogalmazott, megoldást kell találni arra, hogyan egyeztethő össze a humanitárius segítségnyújtás és az ellenőrzések kérdése. Jelezte:

nem szabad homokba dugni a fejünket",

és szükség van a tranzitországok segítségére is.

A kancellár bejelentette, hogy

anyagilag is támogatni kívánja az EU a menekültügyben érintett származási és tranzitországokat.

Akiknek viszont nincs joguk menedékre, azoknak meg kell mondani, hogy nincs erre reményük - tette hozzá.

17:00
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Erre kerüljön, ha Szerbiában ragadt

A két röszkei és az ásotthalmi határátkelőt továbbra is lezárva tartja a rendőrség, így többen - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - Szerbiában rekedtek. Ők és más utazók kerülővel, három másik határátkelőn juthatnak Magyarországra.

Részleteket itt olvashat.

17:00
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A kelebiai szakaszon még nem próbálkoztak a menekültek

A régi és az új horgosi határátkelő közötti bokros területen haladnak a migránsok Magyarország felé. Szerbiában lezárták a Belgrád és Budapest közötti E-75-ös autóút határhoz vezető szakaszát, mert a horgosi átkelő nem üzemel. Az autósokat a szerb rendőrök a kelebiai átkelő felé irányítják. Tudósítónk helyszini jelentése szerint a kelebiai vasútvonal mentén még nem próbálkoztak a menekültek. Ezt a részt néhány rendőr őrzi.

Rendőrök a vasúti kapunál Fotó: Polyák Attila - Origo
17:03
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz pénzügyi szankció a kvóták elutasítása miatt

Miután az uniós országok belügyminiszterei nem jutottak teljes körű megállapodásra hétfő esti tanácskozásukon a menekültválság kezelésének ügyében, az Európai Bizottság újabb tárcavezetői szintű egyeztetést szorgalmaz, a lehető leghamarabb. Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy tévényilatkozatban pénzügyi szankciókat szorgalmazott azon tagállamokkal szemben, amelyek elutasítják a kvótarendszert, az Európai Bizottság szóvivője azonban újságíróknak azt mondta, hogy ilyen intézkedésre nem lát uniós jogi eszközt. "Ez nem tartozik az opciók közé, amelyeket jelenleg vizsgálunk" - tette hozzá.

17:06
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A német futballisták a mezükön üdvözlik a menekülteket

A német első és másodosztályú labdarúgócsapatok játékosai azzal fejezik ki együttérzésüket a migránsokkal, hogy a hétvégi bajnoki fordulóban "Segítünk, üdvözöljük a menekülteket" feliratú mezekben lépnek pályára. A Hermes logisztikai cég a hétvégére lemondott saját reklámjáról, így a futballisták a bal karjukon ezúttal a Bild című napilap által is támogatott akció üzenetét viselik majd.

17:12
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Németországot bírálta a cseh belügyminiszter

Németország "nem konzisztens" politikája jelenleg a migrációs válság megoldásának legnagyobb problémája - vélekedett Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Twitter közösségi hálón kedden nyilvánosságra hozott bejegyzésében. "A migráció megoldásának jelenleg legnagyobb problémája Németország nem konzisztens politikája. Ezt a tényt a szomszédok irányában tett erőfitogtatás sem fedi el!" - olvasható a miniszter bejegyzésében.

 

17:15
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Arabra fordították a berlini metró térképét

Arab nyelvre fordították a berlini metró térképét egy menedékkérő segítségével - jelentette be a berlini tömegközlekedési vállalat (BVG). A kezdeményezéssel a német fővárosba érkező, arabajkú migránsok közlekedését kívánják segíteni. A múlt szerdán a Bild és a Berliner Zeitung című napilap adott ki zsebkönyvet a Berlinbe érkező arab menekültek számára.

17:18
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fico: Soha nem fogjuk támogatni a kötelező menekültkvótákat

Szlovákia soha nem fogja támogatni a kötelező menekültkvótákat, akkor sem, ha egyedül marad ezzel a véleményével, és szükség esetén arra is hajlandó, hogy blokkolja az Európai Tanács esetleges döntését a kvóták bevezetésére - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő Pozsonyban.

Keményen kiáll a kvóták ellen a szlovák kormányfő Forrás: AFP/Georges Gobet

A szlovák miniszterelnök, aki a bevándorlási krízist a legnagyobb, Európát érintő válságnak nevezte a második világháború óta, értelmetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a kvótákat, ugyanakkor bírálta az Európai Unió csúcsvezetését, amiért az a válság kezelésével összefüggésben eddig nem hívta össze az EU tagországok állam- és kormányfőinek csúcsértekezletét. "Azt is tudjuk, miért, mert olyan igazságok kerülnének a felszínre, amelyek több tagállamnak kellemetlenek lennének" - hangoztatta Robert Fico. Kifejtette: ilyen "kellemetlen igazság" , hogy a Líbiát lebombázó uniós tagországok, vagy azok, amelyek támogatják a szíriai polgárháborút, közvetlenül hozzájárultak a migrációs krízis kialakulásához.

17:23
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészeket tartóztattak fel Gyálon

Elfogtak Gyálon egy szarvasi párt, akik négy illegális bevándorlót fuvaroztak. Fejenként 700 euróért akarták Szegedről Budapestre szállítani őket, hogy később a migránsok egy fővárosi pályaudvarról Finnországba utazhassanak. Szintén Gyálon, ugyancsak hétfő reggel feltartóztattak egy kisbuszt, amelyben egy 36 éves tomajmonostorai férfi tíz, jogellenesen Magyarországon tartózkodó szír állampolgárt szállított - tájékoztatott a PMRFK szóvivője.

17:26
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A hármas határtól a Marosig húzódik majd az új kerítés

A román határra tervezett kerítés a hármas határtól a Maros folyóig, majd onnan még pár kilométer hosszan fut majd - mondta Szijjártó Péter.

17:28
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tanácsolják, hogy Németországba utazzon

A menekültügyi helyzet miatt kialakult többórás késések miatt eltanácsolja utasait a Németországba utazástól az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az ÖBB keddi közlése szerint nagyon sok menekült várakozik a salzburgi főpályaudvaron, és a németországi határellenőrzések miatt akár még vonatkimaradások is előfordulhatnak. Különvonatokat azonban nem indítanak, mivel Németország nem fogadja őket.

17:31
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország "mintha szembemenne" a kötelezettségeivel

A Magyarország déli határát átlépő bevándorlók ügyének kezelése "úgy tűnik, mintha" szembemenne az országnak az ENSZ és az EU tagállamaként vállalt kötelezettségeivel a menekültek és a menedékjog szabályozását illetően - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Magdalena Majkowska-Tomkin, a szervezet budapesti irodájának vezetője úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy Magyarországnak kötelezettségei vannak, és úgy látszik, az új szabályozás ezeknek ellentmond.

Elégedetlenek a magyar hozzáállással Forrás: Origo

A nemzetközi kötelezettségek között említette az ENSZ menekültekre vonatkozó konvencióit és a menedékjogra, valamint a bűnügyi eljárásokra vonatkozó uniós előírásokat. A szakértő szerint Magyarországnak tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségeit, és meg kell engednie, hogy az emberek menedéket kérjenek, továbbá megfelelő ellátást kell biztosítania nekik.

17:31
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mindjárt újabb bejelentést tesz a kormányszóvivő

Perceken belül, fél négykor újabb sajtótájékoztatót tart Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A téma az illegális bevándorlás.

Kovács Zoltán kormányszóvivő beszámol a kormány döntéséről Fotó: Polyák Attila - Origo

Ebben a témában már délelőtt is tartottak egy tájékoztatót Szegeden, még a kormányülés ideje alatt. Akkor jelentették be, hogy

élve a törvényi felhatalmazással, a kormány elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet,

ami nem sokkal később, a kormányhatározat Magyar Közlönyben való megjelenésével déli 12 órakor hatályba lépett. Azóta két megyében, Bécs-Kiskunban és Csongrádban van válsághelyzet - egyelőre fél évre, de ez meghosszabbítható.

17:34
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Horn Gyula-szobrot avatnak az EP-ben

Pár perc, és felavatják Horn Gyula szobrát az Európai Parlamentben. A résztvevők is alig akarják elhinni, de a menekültválság ellenére Jean-Claude Juncker, az európai bizottság elnöke is időt szakított arra, hogy részt vegyen a ceremónián - jelentette tudósítónk Brüsszelből.

Ioan Pascu, az EP alelnöke, Hiller István, Kovács László, Gurmai Zita, Mesterházy Attila szocialista politikusok és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Szanyi Tibor beszédét hallgatják

Forrás: Origo

17:47
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Németországot bírálta a cseh belügyminiszter

Németország "nem konzisztens" politikája jelenleg a migrációs válság megoldásának legnagyobb problémája - vélekedett Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Twitteren egy keddi bejegyzésében. A cseh kormánynak az sem igen tetszik, hogy Németország, miután korábban azt állította, hogy minden menekültet befogad, hétfőn váratlanul ideiglenes jelleggel felújította az ellenőrzéséket az osztrák-német határon. A csehek attól tartanak, hogy a migránsok egy része ezután esetleg Csehországon keresztül próbálkozhat meg eljutni Németországba. 

Részleteket itt olvashat.

17:50
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tovább építhetik a kerítést

Ha a menekültek más útvonalakat keresnek, akkor a kormány más szakaszokon tovább folytatja a kerítésépítést - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő.

17:50
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Átvágták a szögesdrótot, majd Orbán másikat épített

Horn Gyula szobrának avatásán is szóba került a menekültek helyzete. Ioan Pascu, az Európai Parlament alelnöke beszédében kiemelte, hogy a volt magyar miniszterelnök átvágta a szögesdrótot az osztrák-magyar határon, miközben Magyarországon most ismét kerítést emelnek. Pascu Martin Schulz elnök helyett vesz részt a rendezvényen, aki tegnap az összes mai programját lemondta - jelentette tudósítónk Brüsszelből.

17:51
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Már 51 menekült gyermeket helyeztek el

Idén eddig 51 kiskorút részesítettek a magyar hatóságok nemzetközi védelemben, őket nevelőszülőknél, illetve a gyermekvédelmi rendszerben helyezték el, de szükség szerint többet is el tudnak helyezni, ehhez pedig megnyithatják a balatonőszödi kormányüdülőt is - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

A menekültek között sok a gyerek, sőt egész kis csecsemők is érkeznek Forrás: Origo

Kovács Zoltán azt is elmondta, idén eddig 44 693 kiskorú nyújtott be menedékkérelmet Magyarországon, közülük mintegy 8600-an felnőtt hozzátartozó nélkül érkeztek. "Mindenkiről igyekszünk gondoskodni, a gyermekek a jelenlegi helyzetben is különleges elbánásban részesülnek" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

17:53
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszázmilliót szán a kormány a menekültekre

A kormány 199,5 millió forintot csoportosított át az erőforrás-minisztérium költségvetéséből karitatív szervezetek részére, amit a menekültek ellátására fordíthatnak.

17:54
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Jelentősen emelkedett a migrációval kapcsolatos eljárások száma

Jelentősen emelkedett az illegális migrációval kapcsolatos eljárások száma a Szegedi Járási Ügyészségen az elmúlt évhez képest - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. A Szegedi Járási Ügyészégen 2014-ben embercsempészés bűntette miatt 148 eljárás indult, idén szeptember közepéig már 217 ügy volt.

Tavaly jogellenes tartózkodás vétsége miatt három, idén 167 esetben jártak el a Szegedi Járási Ügyészség munkatársai.

17:54
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Üres a tompai tranzitzóna

A tompai tranzitzóna üres, a röszkeiben egy órával ezelőttig 48-an kértek menekültstátuszt, ezek közül eddig 13 kérelmet utasítottak vissza, három ügyben pedig fellebbezett az érintett menekült a bíróságnál - jelentette be Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója.

17:55
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sok a tiltott határátlépés miatti eljárás

Tiltott határátlépés miatt az elmúlt órákban Csongrád megyében 155 embert fogtak el, ellenük büntetőeljárás indult - mondta Bakondi György.

Bakondi György beszámolt a tiltott határátlépés elleni eljárásokról Fotó: Polyák Attila - Origo
17:57
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Miért éppen ez a három karitatív szervezet?

A református vagy a katolikus karitász nem a kormánnyal kötött együttműködés révén, hanem más formában vesz részt a menekültek ellátásában - mondta egy kérdésre válaszolva Kovács Zoltán. Bakondi György ezt azzal egészítette ki, hogy az ellátást az állami forrással támogatott három karitatív szervezet - az ökumenikusok, a máltaiak és a Vöröskereszt - Szerbia területén nyújtja, testvérhálózatain keresztül.

18:00
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Néhány tény a menekültkérelmekről

Nyolc nap alatt elbírálnak a hatóságok egy menekültkérelmet - mondta egy kérdésre válaszolva a kormányszóvivő.

Menekültek néhány napja a röszkei gyűjtőponton Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Elhangzott, hogy az említett 48, menedékkérelmet benyújtó közül azokat, akiket a hatóságok visszautasítottak, be sem léptek Magyarországra, mert Szerbia területén maradtak.

18:01
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Még egy ítéletet sem hoztak a bíróságok

Akik illegálisan léptek át a határon, azok ellen büntetőeljárás indult, és majd a bíróság dönt a sorsukról, de ítélet még nem született egy esetben sem - mondta a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán és Bakondi György tájékoztatja a sajtót Fotó: Polyák Attila - Origo
18:03
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Talán már mindenkit regisztráltak

Akiket a zöldhatár lezárása előtt busszal és vonattal Vámosszabadiba és Szentgotthárdra vittek, azokat Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint már mind sikerült regisztrálni.

18:04
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Juncker szívesen emlékezik vissza Horn Gyulára

Tudósítónk elmondása szerint nem volt tervben, Jean-Claude Juncker mégis szót kért Horn Gyula szobrának avatóján. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: a magyaroknak büszkének kellene lenniük Horn Gyulára.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is ott volt a Horn-szobor avatóján Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Visszaemlékezett arra is, hogy miután 1995-ben Luxemburg miniszterelnökének választották, Horn Gyula volt az első vendége, és az ő első hivatalos látogatása is Magyarországra vezetett, ahol rengeteg Unicumot kapott ajándékba. Juncker ezután Szanyi Tiborral, ifj. Horn Gyulával és Kovács Lászlóval együtt felavatta a volt magyar kormányfő szobrát.

18:05
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia nem akar egyedüli áldozattá válni

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt.

Ivica Dacic elfogadhatatlannak nevezte, hogy visszaküldjék hozzájuk a menekülteket Forrás: AFP/Patrick Domingo

"Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában" - mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozatává váljon.

18:17
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hatalmas dugó a tompai határátkelőhelynél

Két kilométeres dugó alakult ki Tompán a szerb-magyar határ szerb oldalán - jelentette tudósítónk.

Két kilométeres a sor Forrás: Origo
18:19
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan levelet kap Orbán Viktor

Levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, hogy megkaphassa és megvizsgálhassa a migrációs válság miatt módosított magyar jogszabályok végső, hatályos szövegét. Ezt a norvég politikus jelentette be Strasbourgban.

Orbán Viktornak írt levelet az Európa Tanács főtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főtitkár emellett garanciákat vár a miniszterelnöktől arra, hogy Magyarország a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet idején is elkötelezett marad az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatából fakadó kötelezettségei mellett.

18:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A TEK főigazgatója civilben szemlél Röszkénél

Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját látta az Origo Röszkén. A rendőr vezérőrnagyi rangú tábornok ezúttal civilben volt, és néhány fős kísérettel szemlélte az eseményeket a határnál. Az Origo úgy tudja, nem először ment a TEK-főigazgató az utóbbi hetekben a magyar-szerb határra szemlét tartani.

Hajdu János, a TEK főigazgatója többször is járt a déli határvidéken Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Origo megkereste a TEK-et is, akik kérdésünkre azt közölték: a központi operatív törzs munkájában részt vesz a TEK is, amelynek főigazgatója személyesen tájékozódott a déli határszakaszon kialakult helyzetről.

18:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem örülnek a románok a kerítés ötletének

A román külügyminisztérium szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni "nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint".

Rendőrök a határzárként használt vasúti vagon mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A minisztérium honlapján közölte, hogy Magyarország külügyminisztériuma kevéssel a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta a román külügyminisztériumot a két ország határára tervezett kerítés építésének előkészületeiről. Azt is közölte, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszter azonnal tájékoztatta a román döntéshozókat a helyzetről.

18:34
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem konténerekben hoznak ítéletet a határon

Nem konténerekben, hanem a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épületében fogják tárgyalni az illegális határátlépők és a kerítésrongálók büntetőügyét, illetve plusz két tárgyalót alakítanak ki a rendőrségen - közölte a törvényszék elnöke.

Justitia nem költözik konténertárgyalókba Fotó: Origo

Tárkány-Szűcs Babett közölte: ha azonban a fellebbezések elbírálására illetékes Szegedi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság szükségesnek tartja, távmeghallgatáson, illetve távtolmácsolással hallgatja meg az érintett migránsokat.

Az ehhez szükséges technikai feltételeket megteremtették, mind a röszkei, mind a tompai belépési pontokon, ott, ahol a migránsoknak meg kell várniuk a menekültügyi kérelmük elbírálását - tette hozzá.

18:42
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó reagált a nemzetközi bírálatokra

"Nettó hazugság" az, amit Victor Ponta román kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz - mondta kedden a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román kormányfőt bírálta Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az európai ügyekért felelős francia államtitkár szavaira is reagált. Harlem Désir vasárnap interjúban elítélte Magyarországot, amiért a kerítés megépítésével tartóztatja fel a migránsokat. Szijjártó Péter megjegyezte,

Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetőjének, Gianni Pitellának hétfőn Röszkén elhangzott szélsőséges kijelentését, miszerint

a szögesdrótot látva úgy érezte magát, mintha visszatért volna Hitler idejébe.

Szijjártó Péter Magyarországgal szemben igazságtalannak nevezte Pitella megnyilvánulását, amely szerinte "túlmegy a jó ízlés minden határán".

Részletesen itt olvashat a bírálatokról és reagálásról.

18:44
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ma néhány órát nyitva lesz az ásotthalmi átkelő

Ismét használhatják az utazók az ásotthalmi határátkelőhelyet - közölte a rendőrség. Mint arról az Origo is beszámolt, az átkelőt reggel 7-kor zárták le, és most, hogy fél öt előtt újra kinyitották, az este 7 órás zárásig még néhány órát használható lesz.

A lezárt röszkei határátkelőnél Fotó: Polyák Attila - Origo

A két röszkei határátkelőt továbbra is zárva tartja a rendőrség, cikkünkből kiderül, hogy merre kerülhet, ha Szerbiában ragadt és vissza szeretne térni Magyarországra.

19:06
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tuzson: Felállt a hármas védelmi vonal

Keddtől a megváltozott szabályok hatálybalépésével új időszámítás kezdődött Magyarországon a bevándorlás kérdésében - mondta a Fidesz-frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar-szerb zöldhatárt lezárták, és felállt a hármas védelmi vonal, ami a műszaki határzárból, az élő erőből és a jogi környezet megváltozásából áll - mondta a szóvivő, aki szerint viszonylag rendezett körülmények alakultak ki a magyar-szerb határon. Tuzson Bence megjegyezte, hogy Szerbia biztonságos ország, aki onnan érkezik Magyarországra, azok menedékkérelmét nagy valószínűséggel elutasítják majd.

19:08
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Éjféltől ideiglenes határellenőrzés Ausztriában

Ausztria éjféltől ideiglenesen határellenőrzést vezet be, az intézkedés elsősorban a magyar, az olasz, a szlovén és a szlovák határt érinti - jelentette be kedden az osztrák belügyminisztérium.

19:14
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia semmiről nem tudott

A magyar kormány nem egyeztetett a szerb hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, azaz hogy melyik határokat fogja lezárni, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a "senki földjén" - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson.

Akik a senki földjén maradtak Fotó: Polyák Attila - Origo

- mondta. A szerb miniszter azt is hozzátette, hogy Szerbia nem utasíthatja Magyarországot semmire, így arra sem, hogy kinyissanak vagy lezárjanak egy határátkelőt, ahogy arra sem, hogy humánusak legyenek, és viselkedjenek úgy, mintha az Európai Unió tagjai lennének.

19:14
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A csehek is készek a hadsereg bevetésére

Ha a migrációs válság közepette a cseh-osztrák határ védelmére nem lesz elegendő a rendőrség ereje, a kormány kész a hadsereg bevetésére is - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Prágában.

Készek bevetni a hadsereget is Forrás: AFP/John Thys

"Nem igaz, hogy ne lennénk szolidárisak. Ennek az ellenkezője igaz" - szögezte le Bohuslav Sobotka néhány európai uniós ország vezetőjének bíráló szavaira, miszerint Csehország és az egész visegrádi csoport azzal, hogy elutasítja a kötelező kvótákat, nem szolidáris a menekültekkel.

19:46
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Bekérették a külügybe a román ügyvivőt

Bekérette a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. A tárca szerint azért, mert Victor Ponta román miniszterelnök "újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott" Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről.

Magyar Levente államtitkár bekérette a román ügyvivőt Forrás: MTI/Marjai János

Magyar Levente a román ügyvivőnek a magyar kormány nevében hangot adott értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig

A minisztérium a román miniszterelnöknek arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket".

19:48
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel segítségét kérik Horgosnál a menekültek

A kerítésre kapaszkodva skandálják a menekültek, hogy Germany, Open the door és Merkel, help us! - jelentette tudósítónk a horgosi határátkelőtől. Az indulatokat egy német rendszámú kamion válthatta ki, amely megpróbált átjutni a határon. Jelenleg a szerb oldalon körülbelül hét-nyolcszázan lehetnek, úgy tűnik, egyelőre újabb menekültek nem érkeznek ide.

Fotó: Polyák Attila - Origo
19:59
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbián keresztül jött, mehet vissza

Tudósítónk beszélgetett egy afgán férfival, akit azért utasítottak vissza, mert elismerte, hogy Szerbián keresztül érkezett Magyarországra. A regisztrációs ponton kiállított jegyzőkönyv szerint a tolmács szavait megértette, a döntést elfogadta.

Mások azt mondták, hogy nem is akarnak Magyarországon regisztrálni, hiszen tudják, hogy a hatóságok visszairányítják őket Szerbiába, ezért most várnak, hátha hamarosan változik a helyzet. 

20:24
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Menekülthelyzet a török kifőzdében

Törökország, Rize városának egyik kifőzdéje a határzár estéjén. A pincér megkérdezi az Origo munkatársát, hova való. Mondja, hogy Madzsarisztán (Magyarország). Széles mosoly a válasz, majd a pincér a tévé felé fordul, épp a híradó megy, benne a szerb-magyar határ lezárása. A képeken szögesdrót, kerítésbe kapaszkodó gyerekujjak, katonák, rendőrök. A pincér hátranéz, és a képernyő felé bök: Madzsarisztán? - kérdez vissza. Two million here - Kétmillió van itt (mármint menekült), teszi hozzá, aztán gyorsan témát vált.

20:27
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Jogilag lehetséges a kvótarendszer elfogadása

Jogilag lehetséges, hogy az európai uniós tagállamok súlyozott minősített többséggel megszavazzák a 120 ezer menekült tagállamok közötti kötelező szétosztásáról szóló javaslatot, de ez jelentős politikai kockázatot hordoz - mutatott rá kedden egy brüsszeli háttérbeszélgetésen egy magas rangú uniós diplomata.

A miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg a belügyi tárcavezetők megbeszéléseit követően tudatta, hogy a tagállamok többsége támogatja a menekültek áttelepítésére vonatkozó gyakorlatot, ha formálisan szavazni kellett volna, meglett volna az ehhez szükséges súlyozott minősített többség. A diplomata szerint ez jogilag rendben van, de politikai értelemben veszélyes, mert aláásná az állam-, illetve kormányfők korábbi egyhangú döntésének hitelét, ezért ezt a júniusi döntést csak a miniszterelnökök és elnökök szintjén szabadna megmásítani.

21:03
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Készülnek az éjszakára Horgosnál

Angela Merkeltől várják a segítséget Fotó: Polyák Attila - Origo

Felkészülnek a menekültek a horgosi átkelő szerb oldalánál, hogy az autópályán töltik az éjszakát. Az M1 szerint a menekültek egy csoportja visszaindult Magyarkanizsára, az ottani pihenőhelyre az értük küldött busszal.

Sátor a kerítés tövében Fotó: Polyák Attila - Origo
21:20
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is jönnek a határ felé

Kisebb csoportokban körülbelül 200 menekült tart a horgosi átkelő felé az autópályán, és a sínek mentén is - jelentette tudósítónk. A határ szerb oldalán, a vasútállomáson egy 50-60 fős csoport várakozik.

21:48
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó üdvözölte a német javaslattervet

Magyarország üdvözli, hogy az európai menekültválsággal kapcsolatban megfogalmazott német javaslatok között kettő olyan is van, amelyet a magyar kormány is az első számú teendők közé sorol - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Sigmar Gabriel német alkancellár négypontos javaslattervére reagált.

Magyarország támogatja azt a német felvetést, hogy az unió nyújtson pénzügyi támogatást Törökországnak, valamint a Szíriával határos többi országnak a háborús övezetből menekülők ellátásához,  elősegítve ezzel azt, hogy a menekülők a konfliktus lezárulásáig az otthonaikhoz minél közelebb maradhassanak - mondta Szijjártó Péter.
A magyar külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra sem ért egyet azzal, hogy Magyarország területén hot spotokat, azaz uniós menedékkérő-regisztrációs központokat kellene felállítani.

21:53
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

8500 fiatalkorút regisztráltak

Az országba illegálisan, kísérő nélkül érkező fiatalkorúak több mint 90 százaléka 14-15 évesnél idősebb, de gyermekvédelmi ellátásra jogosult - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Az utóbbi időben több mint 8500 illegálisan, kísérő nélkül érkező fiatalkorút regisztráltak a hatóságok. Többségében nem pici gyermekekről, babákról van szó, fiatal felnőttek jelentkeznek a hatóságoknál, és azt mondják nincsenek rokonaik, egyedül érkeztek az országba - mondta az államtitkár.

21:57
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Száz szír szeretne Oroszországban maradni

Mintegy száz szíriai állampolgár kért menekültstátust a szentpétervári és Leningrád területi hatóságoktól - közölte Jelena Dunajeva, az orosz migrációs szolgálat (UFMSZ) vezetője kedden, hozzátéve azonban, hogy többségükben hazatérni nem akaró volt diákokról van szó.

Dunajeva megjegyezte, hogy a kérelmezők között nincs olyan ember, akinek sürgősen el kellett hagynia a hazáját, és aki a háború elől menekült volna el, mivel már eleve Oroszországban voltak. 

22:21
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Román bírálat

Magyarország mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről, és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek - hangoztatta a román külügyminisztérium kedd este kiadott közleményében.

A Pontosítás címet viselő dokumentum szerint megengedhetetlen és ellentétes a két ország közötti stratégiai partnerséggel az a mód, ahogyan a magyar fél eljárt keddi intézkedései és üzenetei révén.

22:36
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Romániát is segítheti a kerítés

Nem a románokat és a magyarokat választja el egymástól a két ország határán építendő kerítés - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden a Maszol.ro portálnak.

Kelemen Hunort szerint a kerítés nem akadályozza a közlekedést Forrás: MTI/Soós Lajos

A politikus arra a bejelentésre reagált, hogy Budapest előkészíti a magyar-szerb határon emelt határzár kiterjesztését a magyar-román határ egy szakaszára.

- mondta az RMDSZ elnöke, aki szerint Budapest lépése akár a segítségére is lehet Romániának egy masszív migrációs hullám megfékezésében.

22:46
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán elégedett

Eredményes volt az első nap, de még nem látjuk, mennyire keresnek új útvonalat a migránsok, mennyire lesznek együttműködőek - mondta az M1-en Kovács Zoltán. A kormányszóvivő szerint azonban már látható, hogy jelentősen csökkent az országba érkező migránsok száma. Kovács Zoltán hozzátette, hogy a magyar kormány döntései hatékonynak bizonyulnak, és uniós szinten is megállják a helyüket.

23:14
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetnek Horgosnál

Tüntetnek a menekültek a horgosi határátkelőnél - számolt be az M1. Továbbra is azt skandálják, hogy Germany, és Angela Merkeltől várnak segítséget. Sokan arra számítanak, hogy változik a helyzet és megnyitják a határokat.

23:16
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát határhoz viszik a menekülteket

Az M1 úgy tudja, hogy a Szerbia belsejéből menekülteket szállító buszok sofőrei már azt az utasítást kapták, hogy ne Horgosra, hanem a horvát határhoz szállítsák a migránsokat.

23:28
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Ponta felháborodott

A román miniszterelnök szerint a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak, vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók.

Victor Ponta nem akar reagálni a provokációra Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Victor Ponta egy Facebook-bejegyzésben reagált kedd este a nap során kibontakozott magyar-román diplomáciai pengeváltásra. Kijelentette, nem kíván a magyar kormány képviselőinek provokációira válaszolni, de érthető módon

azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott.

23:31
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Erősítik a kerítést

A magyar hatóságok megerősítik a kerítést, a menekültek közül azonban sokan azt hitték, hogy megnyitják a határt - jelentette az M1.

00:01
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Öt kilométeres kamionsor Kelebiánál

Kelebiánál a szerb oldalon jelenleg körülbelül öt kilométeres a kamionsor, a magyar oldalon csak kisebb torlódás van - jelentette tudósítónk. A határátkelőnél a magyar hatóságok részletesen átvizsgálják a járműveket, a gyanús autókat félreállítják. Jelenleg ez az egyetlen átkelő üzemel csak a két ország között: munkatársaink korábban Tiszasziget felé próbáltak átjönni a határon, sikertelenül.

00:34
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Betelepítési hullám zajlik

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint az Európát sújtó illegális bevándorlás valójában "egy betelepítési hullám: egy jól megtervezett és kivitelezett stratégia része".

Új telepeseknek nevezte a bevándorlókat Schmidt Márta Fotó: Polyák Attila - Origo

A főigazgató az ENSZ kimutatására hivatkozva azt mondta: döntő többségében "új telepesek" érkeznek: 70 százalékban fiatal férfiak, akik nem hajlandóak regisztrálni, a törvényeket elfogadni, a legkisebb ellenállásra agresszívvé válnak, semmi mást nem akarnak, mint Németországba menni.
Schmidt Mária kiemelte: nem tudni, ki küldte ezeket az embereket és milyen feladattal. Jelenleg viszont azt látni, hogy minden, amit Európa felépített a második világháború után közös erőfeszítéssel, "az porlad szét a szemünk előtt" - fogalmazott a főigazgató.

00:39
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem megoldás

"Egy globalizált világban azt képzelni, hogy kerítésépítéssel meg lehet oldani a problémákat, véleményem szerint olyan hozzáállás, amely nem áll összhangban sem a jelen sem a jövő realitásaival. A történelem során épültek már kerítések, amelyekről bebizonyosodott, hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt" - mondta Comanescu, a román államfő külpolitikai tanácsadója.

00:43
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Elindultak a buszok

Elindultak az első autóbuszok a szerb-macedón határról a horvát határ felé. Azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a migránsokat, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé. A közvetlenül a horvát határ mellett fekvő település 500 kilométerre fekszik Presevótól, tehát azok az autóbuszok, amelyek 21 óra körül indultak el a vajdasági város felé, éjjel 3-4 óra felé már meg is érkezhetnek. Ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki Siden és más vajdasági településeken.

01:05
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Csak végső eszköz

Az Igazságügyi Minisztérium a genfi egyezményekre hivatkozva kifejtette: a Szerbia felől érkezők, akik nem tudják bebizonyítani, hogy "őket Szerbiában közvetlen veszély fenyegette", nem hivatkozhatnak a genfi rendelkezésre, továbbá a feltételként előírt haladéktalan jelentkezés követelményére sem, hiszen sokan kifejezetten meg akarják tagadni a regisztrációt.

A minisztérium részletes közleménye itt olvasható.

01:30
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Számok a határról

A rendőrség ma 258 külföldi állampolgárral szemben intézkedett, ez nem egyezik meg az eljárások indításának számáva, mivel a kerítésrongálók között fiatalkorúak is voltak. A tranzitzónákon 72 menekültügyi kérelmet fogadtak, 17 fellebbezés érkezett, és 40 főt visszautasítottak. A vámosszabadi befogadóállomásra 37 családos bevándorlót már átszállítottak - hangzott el az M1 hírműsorában.

01:42
szeptember 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet mindenkit

Az Ausztria határain éjféltől életbe lépő ellenőrzéseket rendkívül ésszerű lépésnek nevezte Werner Faymann osztrák kancellár, de hozzátette: nem lehet mindenkit maradéktalanul ellenőrizni. Faymann elmondta, amennyiben háromezer ember érkezik, és sürgősen gyógyszerre van szükségük, akkor teljes mértékben nem tudják ellenőrizni őket a hatóságok, azonban ha tízen jönnek, akkor maradéktalanul megteszik. Hozzátette: a Magyarországgal való közös munka több szinten is zajlik, szerinte azonban nem működik jól.

A részletekről itt olvashat.

02:06
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Oszlik a tömeg

Horgosnál már nem zúgolódnak a menekültek. Még mindig érkeznek újabb migránsok a déli határszakaszhoz. 

02:11
szeptember 16, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: csak a menekültek maradhatnak

Rendezett és követhető módon kell eljárni a menekülthelyzet kezelésében, s ebben a német szövetségi kormány támogatni fogja az ország tartományait - közölte Angela Merkel kancellár kedd este a tartományi elöljárókkal tartott megbeszélését követően.

A német kancellár szerint egyetértés volt abban, hogy "menedéket akarunk adni azoknak, akik arra szorulnak, és ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, ami emberileg lehetséges". Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy akik nem szorulnak menedékre, azok nem maradhatnak Németországban.