Titokban tartottam, hogy magyar vagyok

Vágólapra másolva!
Egy Los Angelesben tanuló magyar férfi részt vett azon a demonstráción, amelyet az Örményország mellett szolidaritást vállalók tartottak csütörtökön az azeri baltás gyilkos magyar kiadatása miatt. Az egyetemista szerint a tüntetők elsősorban a magyar kormányt bírálták, agressziónak nem volt jele, ennek ellenére nem szívesen fedte volna fel hovatartozását.
Vágólapra másolva!

Los Angelesben is tiltakozó demonstrációt tartott az örmény diaszpóra Ramil Safarov kiadatása miatt. Az örmény katonatársa meggyilkolása miatt Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt azeri katonatisztet múlt pénteken adta ki a magyar kormány Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után a férfit elnöki kegyelemben részesítették, és nemzeti hősként ünneplik.

Safarov szabadon engedése után világszerte tiltakozó tüntetéseket tartottak az örmény diaszpóra tagjai és az Örményországgal szolidaritást vállalók. Az [origo] olvasója, a Los Angelesben tanuló Kaibinger Máté részt vett a csütörtöki demonstráción.

Forrás: Kaibinger Máté
Kaibinger Máté felvétele

A tüntetést Örmény ifjúsági szervezetek hirdették meg a helyi Magyar Konzulátus elé Hollywood közelében, de bárki csatlakozhatott, aki egyetért az üzenetével - írta az [origo]-nak küldött beszámolójában Máté. "Körülbelül 400 ember vett részt a demonstráción, békés menetelést hajtottak végre az utcán, rendőri felügyelet mellett. A mellékelt képeken látható feliratokat skandálta a tömeg, de a legjellemzőbb felkiáltások, melyeket hangosan, teli torokból ordítva ismételgettek, azok 'Szégyen rád, Magyarország!', 'Safarovnak börtönben a helye', 'Mit akarunk? Igazságot. Mikor akarjuk? Most', 'Vér tapad a kezedhez, Budapest'.

Rengeteg transzparens bírálta Magyarországot, de leginkább Orbán Viktorra és a magyar kormányra voltak kihegyezve az üzenetek, melyeket táblákra írva a fejük fölött tartottak az emberek. Jó pár helyi tévétársaság megjelent, interjúkat adott néhány résztvevő. Katonai szervezet is képviseltette magát, egy idősebb tábornok érkezett néhány egyenruhás kísérőjével, és beszélt a kamerába a helyzetről - írta az egyetemista.

Agressziónak jelét nem észlelte, de ahogy fogalmazott: "nem szívesen adtam volna senki tudtára, hogy magyar vagyok. Rossz érzés volt hallani és látni, ami történik. Magyarként. Úgy, hogy semmi közöm az ügyhöz és mégis kellemetlen lenne felvállalnom a hovatartozásomat. Kérdőre vonnának, vádolnának az emberek, és gyűlölettel néznének rám".

Forrás: Kaibinger Máté
Kaibinger Máté felvétele

Az ügyről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.