Robbanások Ukrajna-szerte, Oroszország óriási támadási hullámot indított

Események

Ukrán katonák Kijev térségében 2024. április 10-én
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 781. napjáról.

 

06:57
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:03
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Biztonsági leállás a zaporizzsjai atomerőműben

A Zaporizzsjai Atomerőmű mind a hat reaktora hideg leállás állapotába került 2022 októbere óta először - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette , hogy a hideg leállás növeli a létesítmény általános biztonságát.

A hideg leállás egy extra biztonsági puffert hoz létre nukleáris baleset esetén, mielőtt veszélybe kerülne a nukleáris üzemanyag hűtése. Hideg leállásban a reaktornak kevesebb hűtővízre van szüksége, mint meleg leállás esetén, ami a kachovkai gát 2023. júniusi oroszországi lerombolása után még inkább előtérbe került.

 

07:05
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5636 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3019 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 
A beléptetettek közül a rendőrség 25 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

08:10
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-vezető: Csak idő kérdése Ukrajna csatlakozása

Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes szerint Ukrajna a jövőben mindenképpen csatlakozik a NATO-hoz, amennyiben a politikai feltételek teljesülnek. "Természetesen látunk árnyalatnyi különbségeket a szövetségesek részéről, de nem látunk nagy különbségeket Ukrajna további támogatása vagy a saját védelmünkbe való befektetés tekintetében" - mondta Geoana.

 

08:47
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb német légvédelmi rendszert kaphat Ukrajna

Ukrajna tárgyalásokat folytat Németországgal egy további IRIS-T légvédelmi rendszer, valamint a meglévő légvédelmi rendszerekhez szükséges rakéták beszerzéséről - jelentette ki Zelenszkij elnök április 13-án este tartott beszédében.

 

09:38
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Tíz ukrán drónt semmisítettek Krasznodar felett

Krasznodar felett a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek 10 ukrán repülőgép típusú pilóta nélküli légijárművet (UAV) tartóztattak fel és semmisítettek meg - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

10:31
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Öt ukrán drónt semmisítettek meg a Fekete-tenger felett

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy április 14-én, helyi idő szerint 06:30 körül a légvédelmi eszközök szolgálatot teljesítve megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) öt repülőgép-típusú pilóta nélküli légijárművét (UAV) a Fekete-tenger felett – jelentette be a védelmi minisztérium a Telegramon.

11:14
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 450 célpontot talált el Avdijivkánál

Az elmúlt 24 órában az Orosz Fegyveres Erők 450 ukrán célpontot találtak el Avdijivka irányában – számolt be a sajtóközpont vezetője, Alekszandr Szavcsuk.

"A tüzérségi tűz- és légicsapások 450 azonosított ellenséges célpontot értek el, köztük 50 erődítményt, elektronikus hadviselési állomásokat és olyan területeket, ahol a munkaerő és a felszerelés koncentrálódott" - mondta.

11:58
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

16-ra emelkedett a Tokmak elleni merénylet áldozatainak száma

16-ra nőtt az ukrán katonák Tokmak ellen végrehajtott merénylet áldozatainak száma – jelentette Jevgenyij Balicki, Zaporizzsja régió kormányzója a Telegram csatornán.
 

12:54
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 5 millió eurós támogatást kap

Ukrajna 5 millió eurós támogatást kap a Kelet-Európai Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Partnerségtől a kórházi rekonstrukciós erőfeszítések támogatására. A 2009-ben alapított E5P egy több adományozót támogató alap, amely Európa-szerte különböző beruházási projektekben vesz részt - írja a The Kyiv Independent.

13:43
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Merényletet követtek el Herszon regionális vezetője ellen

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) meghiúsított egy merényletet, melyet Olekszandr Prokudin, Herszon Regionális Katonai Igazgatóságának vezetője ellen követtek volna el.
 

14:39
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna további légvédelmi rendszereket kér Németországtól

Ukrajna tárgyalásokat folytat Németországgal egy további IRIS-T légvédelmi rendszer, valamint a meglévő légvédelmi rendszerek rakétáinak biztosításáról – mondta Volodimir Zelenszkij.

A nap elején Berlin bejelentette, hogy még egy Patriot légvédelmi rendszert biztosít Ukrajnának a megnövekedett orosz támadások kivédésére.
 

15:14
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Harkovot támadta, ketten meghaltak

Egy orosz támadásban meghalt két civil április 13-án Harkov régiójában - jelentette április 14-én a Regionális Katonai Igazgatóság. A csapás lerombolt egy házat Veszele faluban, egy férfi és egy nő meghalt. Holttestüket a romok alól húzták ki.

15:50
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősíti Csasziv Jart

Az ukrán csapatok megpróbálják megerősíteni a védelmet Csasziv Jar városában – jelentette be Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vasárnap a Telegram csatornáján.

Nem könnyű a helyzet az ukrán egységek számára – tette egyértelművé Szirszkij. Az „ellenséges akciókra adott megfelelő válasz” és az ukrán csapatok védelmének megerősítése érdekében úgy döntöttek, hogy a meglévő dandárokat lőszerrel, drónokkal és elektronikus haditechnikai eszközökkel erősítik meg – közölte az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. 

16:45
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Beindult a légvédelem Belgorodban

Belgorod régiójában aktiválták a légvédelmi rendszert – számolt be az orosz védelmi minisztérium. 
A minisztérium tájékoztatása szerint az orosz hadsereg lelőtt egy repülőgép típusú drónt a térség felett, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) indítottak útnak. A helyszíni következményekről nincs információ.

17:26
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország a „győzelem napjáig” elfoglalja Csasziv Jart

Oroszország célul tűzte ki Csasziv Jar elfoglalását május 9-ig, a „győzelem napjáig” – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek parancsnoka. Szirszkij egyúttal figyelmeztett, hogy a helyzet Ukrajna keleti frontján „jelentősen romlott az elmúlt napokban”.

18:13
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok könnyűszerrel elpusztították a német légvédelmi rendszert

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket mutatott be egy német IRIS-T légvédelmi rakétarendszer megsemmisítéséről, a videót a Telegramon tették közzé.

A felvételen látható, hogyan mérnek légicsapást álcázott katonai felszerelésekre.

19:05
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Három frontszakaszról jelentett be előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben ukrán katonai célpontokra mért tüzérségi és légi csapást Harkov és Szumi megyében - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint nyolc ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük hét Avgyijivkánál. A moszkvai katonai tárca által kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap során több mint 1200 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 470-en a Donyeck, 460-an pedig az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy német Iris-T légvédelmi rendszert, egy lőszerraktárt, hat harckocsit - mind Avgyijivkánál váltak üzemképtelenné -, egy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két-két amerikai gyártmányú M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró tarackot, egy HIMARS-rakétát, három francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 41 drónt.

19:55
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna donyecki régiójára mértek csapást az oroszok

Légibombával végrehajtott orosz támadás ért egy ötemeletes épületet  Ocheretyne faluban, amely az orosz ellenőrzés alatt álló Avdijivkától  északnyugatra található.

A támadásban meghalt egy ember, kettő pedig megsebesült - közölték az ukrán hatóságok.

20:38
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Herszon régiót támadták az oroszok

Az orosz erők az elmúlt 24 órában több csapást is mértek az ukrajnai Herszon régióra. A támadások a kikötői infrastruktúrát, egy óvodát, valamint lakóépületeket rongáltak meg - jelentette a Herszon Regionális Katonai Igazgatóság április 14-én kora reggel. 

A támadások 17 települést és Herszon városát vették célba, öt ember megsebesült, egy többemeletes épület és 17 magánház megrongálódott.

23:12
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán lőszerbázist robbantottak fel az oroszok

Az orosz csapatok a Dnyipropetrovszki területen lévő Cskalovo faluban lévő, ukrán felszerelés- és lőszerraktárakat semmisítettek meg - közölte a RIA Novosztyival egy orosz tisztviselő. Feltételezések szerint az ukránok a katonai eszközök egy részét Energodar és a Zaporozsjei terület Kamenski-Dnyeprovszki járásának bombázására használt és a terület további támadására készültek. 

23:37
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Két drónt lőttek le Belgorod felett

Két ukrán drónt lőttek le vasárnap este a belgorodi terület felett - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz légvédelmi erők által hatástalanított drónok orosz katonai objektumokat próbáltak megtámadni. 

23:56
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétarendszert tett használhatatlanná az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg megsemmisítette egy német gyártmányú IRIS-T légvédelmi rakétarendszer ukrajnai indítóállását. Emellett az érintett területen több katonai egység is megsemmisült - írta a RIA Novoszty.

04:21
április 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.