Robbanások Ukrajna-szerte, Oroszország óriási támadási hullámot indított

Egy orosz Ka-52-es helikopter rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen, április 12-én
Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 780. napjáról.

 

06:18
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:26
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Eltűnt egy amerikai veterán Donyeckben

A férfi a 64 éves Russell Bentley amerikai veterán, aki 2014 óta harcolt az oroszok oldalán. A "Texas" hívójelű férfi a rendőrség szerint április 8-án tűnt el, egy ukrán támadás után, ami donyecki területet ért. Később megtalálták a férfi autóját, amiben a személyes holmijai voltak.

 

06:30
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

47 csapás

Negyvenhét csoportos csapást hajtott végre ukrán üzemanyag- és energiaipari, valamint hadiipari létesítmények ellen az elmúlt hét folyamán az orosz hadsereg légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. (MTI)

07:14
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Védtelen Ukrajna az új orosz rakétával szemben

Oroszország folyamatosan fejleszti rakétáit, ennek eredménye az új KH-69-es szubszonikus rakéta, amely a korábbi 300 km-es távolság helyett már 400 kilométerről indíthatnak. Ilyen típusú rakétával támadták az ukrán energetikai létesítményeket, köztük a Kijev megyei Trypillia hőerőművet. Az ukrán légierő egyelőre nem találja az elenszert az új orosz rakétával szemben - írta legfrissebb elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete. (ISW)

 

08:45
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Két halott, nyolc sebesült a donyecki területet ért orosz támadásban

A két donyecki várost ért tegnapi orosz támadásban két ember meghalt, nyolc megsebesült - jelentette Vadym Filashkin kormányzó. 

 

09:40
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 12 határ menti települést támadott meg Szumi megyében. Bilopillia szenvedte el a legsúlyosabb támadást - írja a The Kyiv Independent.

10:32
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le Belgorod felett

Belgorod térsége felett lelőttek egy ukrán drónt – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. A védelmi minisztérium szerint az ukrajnai támadást helyi idő szerint 9 óra körül indították - írja a Lenta.
 

11:02
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Tokmak városát támadta

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadták a Zaporizzsja régiójában található Tokmak városát. A támadás következtében egy gyerek meghalt, többen pedig megsérültek - jelentette Jevgenyij Balickij, a régió kormányzója.
 

11:37
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ballisztikus rakétát indított

Április 12- én sikeresen fellőttek egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) az asztraháni Kapustin Yar kísérleti helyszínről - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

A kilövést a Strategic Missile Forces (Strategic Missile Forces) legénysége hajtotta végre. A feladat a rakéták szolgálatban lévő stabilitásának ellenőrzése is volt.

2022 novemberében a MilitaryRussia portál szerkesztője, Dmitrij Kornev azt mondta, hogy a Yars stratégiai rakétarendszer olyan erős, hogy akár teljesen elpusztíthat egy kisebb várost.
 

12:28
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Európa megtagadta a Patriotok átadását Ukrajnának

Az ukrán hatóságok arra ösztönzik Lengyelországot, Romániát és Spanyolországot, hogy helyezzék át a Patriot légvédelmi rendszereiket Ukrajnába – írja a Financial Times két névtelen forrásra hivatkozva.

Az újság szerint számos európai ország megtagadta a Patriot rendszerek szállítását Ukrajnának. Döntésüket a „védelmi képesség fenntartásának szükségességével” magyarázták.

13:05
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország légitámadást indított Avdijivkánál

A Szu–25-ösök irányítatlan légi rakétákkal csapást mértek az Avgyijivka térségében lévő ukrán katonai állásokra, illetve az ott tartózkodó egységekre.

14:02
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kifogyott a légtérfigyelő rendszerekből

A nyomkövető rendszerek nem észlelték a Kijev melletti Tripilszka hőerőműbe csapódott rakétát - mondta Kosztyantyin Krivolap ukrán repülési szakértő, az Antonov Tervezőiroda volt tesztmérnöke a Direct TV csatorna műsorában.

Krivolap szerint a hőerőművet eltaláló cirkálórakéta a terepbejáró üzemmódnak köszönhetően nagyon alacsonyan repült a felszín felett; emellett alacsony hőjelzéssel és radaros láthatósággal rendelkezett.
"Ha (...) egy ilyen alacsony hőkibocsátású rakéta érkezik, azt nem láthatják a műholdak, nem láthatják az AWACS-ek, mert nagyon kicsi a rádiójelek visszaverődési területe. Így ezek a rakéták észrevétlenül érkeztek" - mondta.
A fő következtetés ebből a helyzetből az, hogy Ukrajnának jelenleg már nincs elég radarja a légtér megfigyelésére - összegezte a szakértő.
 

14:58
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos a helyzet Donbászban

Alekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnoka a napokban jelentette be a helyzet súlyosbodását a donbászi fronton – számolt be a főparancsnok a Telegram csatornán.

„( Oroszország ) páncélozott járművekkel támogatott rohamcsoportokkal aktívan támadja állásainkat Liman és Bahmut irányában. Pokrovszki irányban több tucat harckocsi és gyalogsági harcjármű segítségével próbálja áttörni a védelmünket” – írta a főparancsnok.

Szerinte az orosz fegyveres erők előretörését a meleg, száraz időjárás segíti elő, ami a nyílt területek nagy részét a harckocsik számára hozzáférhetővé tette. Szirszkij elismerte, hogy Oroszország taktikai előnyökkel rendelkezik az új páncélos egységek használatával kapcsolatban.
 

15:58
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kamikaze drónnal támadott a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadták Energodar város 1. mikrokörzetét, amely a zaporozsjai atomerőmű (ZNPP) közelében található – számolt be a TASZSZ az állomás kommunikációs igazgatójára, Evgenia Yashina-ra hivatkozva.

 

16:40
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország felszabadított egy ukrán falut, súlyos a helyzet Ukrajna számára

Pervomajszkij felszabadítása nehezíti az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) átcsoportosítását, és jelentősen leegyszerűsíti az orosz erők munkáját a szomszédos vonalakon – mondta el a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének tanácsadója, Igor Kimakovszkij. 

17:17
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna további erőket telepített Csasziv Jarba

Az ukrán fegyveres erők további erőket vontak össze Csasziv Jarban, hogy megtartsák a várost és környékét – írja a TASZSZ.

„Csasziv Jar felszabadításával megnyílik az irány a kulcsfontosságú Konsztantyinovka felé – jegyezte meg a DPR egyik tisztviselője.

18:17
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 222 darab ukrán drónt pusztítottak el az oroszok

Az orosz légvédelmi rendszerek egy nap alatt 222 darab ukrán drónt lőttek le – számolt be az orosz védelmi minisztérium.
Ezenkívül a légvédelem nyolc Vampire és a HIMARS lövedéket, valamint egy JDAM irányított légibombát hatástalanított.

18:50
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint jelentősen romlott a helyzet a keleti fronton

Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában - közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.

A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.

Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával - írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.
    

Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.

19:33
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak Tokmakban ukrán tüzérségi támadásban

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett vezetője szombaton közölte, hogy ukrán tüzérségi támadásban Tokmak városban meghalt tíz civil, közöttük három gyermek.

Jevgenyij Balickij szerint a péntek éjjeli tüzérségi támadásban további tizennyolc ember megsebesült, őket kórházban ápolják.

"Két ember eltűnt. A törmelékek eltávolítása és a keresés folytatódik" - írta Balickij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.   

 Egy másik helyi vezető, Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy öt ház dőlt össze részlegesen.

Rogov beszámolója szerint több ember megsebesült ukrán rakétatámadásokban a szintén orosz kézen lévő Luhanszkban is. A rakéták egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be, három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott - írta Telegram-csatornáján Rogov.

20:07
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna a Dnyeperig minden területét elveszítheti

A Nyugatról érkező fegyverek nélkül az ukrán hadsereg erői nem tudják visszaverni az orosz hadsereg offenzíváját, és jelentős területüket fognak veszíteni egészen a Dnyeper folyóig - fejtette ki véleményét Pavel Kurylenko ukrán alezredes.

"Teljes körű és erőteljes offenzívának leszünk kitéve az orosz csapatok részérő. (...) Egészen a Dnyeperig elveszítjük területeinket. A jelenleg kibontakozó úgynevezett fordulópontot a nyugati partnereink hozták létre mesterségesen” – idézte őt a The Daily Telegraph.

20:37
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Németország Ukrajnának

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Kijevnek Németország, hogy a segítségére legyen az Ukrajna elleni fokozódó orosz légicsapásokkal szemben - jelentette be szombaton a német védelmi minisztérium. 

"Az Ukrajna elleni légicsapások fokozódása miatt a német kormány úgy döntött, hogy tovább erősíti az ukrán légvédelmet egy újabb Patriot rendszer küldésével" - áll a tárca közleményében. A szállítás haladéktalanul megkezdődik.

"Az ukrán városok és létesítmények elleni ukrán terror mérhetetlen szenvedéseket okoz" - jelentette ki Boris Pistorius védelmi miniszter, a döntést bejelentve. Hozzátette: mindez veszélyezteti a lakosság energiaellátását és tönkreteszi az ukrán fegyveres erők műveleti készültségét.
    

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a légvédelmi rendszer küldéséért.