Jogi esetek: az élettársi jogviszonytól a lakáshitelig

Vágólapra másolva!
Válogatásunkban többek között a következő témákról olvashatnak: hogyan tud egy 15 éves tanuló hivatalosan munkát vállalni, milyen illetékfizetési kedvezményeket lehet igénybe venni a lakásvásárlási hitel felvételekor, illetve hogy mikortól számít valaki élettársnak.
Vágólapra másolva!
Amennyiben jogi problémái vannak, e-mailben fordulhat ügyvédeinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseire rövid időn belül válaszolunk, és az érdekes kérdéseket a válaszokkal együtt a Női lapozó oldalain is megjelentetjük. Itt teheti fel a jogásznak a kérdéseket.

1988-as születésű tanuló vagyok, Budapesten élek. Milyen módon tudnék hivatalosan munkát vállalni?

Munkaviszonyt munkavállalóként az létesíthet, aki tizenhatodik életévét betöltötte. A tizenötödik életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló pedig az iskolai szünet alatt létesíthet munkaviszonyt. A legális foglalkoztatásához tehát a 16. életévét be kell töltenie.

Munkakeresés céljából javasolom a www.melodiak.hu weboldalt.

* * *

Az édesanyám meghalt, a hagyatéki tárgyaláson a testvérem igényt jelentett be ápolási díjra. Édesanyámra mosni kellett, illetve mosdatni néha. Én betegség miatt nem nagyon tudtam részt venni az ápolásában. Rokkantnyugdíjas vagyok, elég a saját bajom. Anyám életében szó nem volt ápolási díjról, hisz úgy tudom, azt az önkormányzat fizeti. Szeretném tudni, jogos-e a követelés. A betegségemet orvossal igazolni tudom.

Ápolás díj címén valóban az önkormányzat folyósít szociális ellátást annak, aki a közeli hozzátartozóját ápolja és emiatt nem tud dolgozni. Ettől függetlenül a családjogi törvény szerint mindkét gyermeknek egyformán kötelessége, hogy a szüleit - rászorultságuk esetén - gondozza, ápolja. Ez a kötelesség természetben vagy pénzben is teljesíthető. Amennyiben Ön a betegsége miatt nem volt képes természetben segíteni a szülőknek, megtehette volna pénzben. Ha pedig ezt az anyagi helyzete nem tette lehetővé, akkor a hagyaték felosztása során lehet ezt az igényt elszámolni. Nem lenne jogszerű ugyanis, hogy a hagyatékból egyformán részesülnek, a szülők felé fennálló gondozási, ápolási kötelezettséget azonban csak az egyikük teljesítette. Más kérdés, hogy mekkora összeget tesz ki az Önre eső gondozási, ápolási díj (kötelezettség pénzbeli teljesítése). Ezt csak a konkrét körülmények (pl. szülők jövedelme, szükségleteik, felmerült költségek, a természetbeni gondozás, ápolás terjedelme) ismeretében lehet eldönteni. Ha ebben Önök között vita alakul ki, a problémát a bíróság fogja megoldani.