Vágólapra másolva!
A Guinness-rekordok könyve szinte minden elképzelhető és néhány elképzelhetetlen kategóriában is nyilvántart csúcsokat, így nem véletlen, hogy a labdarúgás is a könyv által vizsgált területek között van. A futball fejezetébe hamarosan egy új rekord is bekerülhet, bár az "új" jelző ebben az esetben csak félig igaz. Mert bár a könyv eddig nem tartotta nyilván az ír Jimmy O'Connor teljesítményét, a Shelbourne Dublin támadója az ominózus cselekedetét közel 40 esztendeje hajtotta végre.

A csatár 1967 novemberében a dublini Dalymount Parkban a Shamrock Rovers elleni találkozón két perc 13 másodperc alatt három gólt rámolt be. Azzal már akkor is tisztában volt mindenki, hogy ez nem akármilyen teljesítmény, de azt nem sejtették, hogy ehhez hasonlót soha senki nem hajtott még végre, sőt, azóta sem tudott senki mesterhármast elérni ilyen rövid idő alatt.

Végül a klub egyik nagy rajongója, bizonyos Paul Byrne fogott gyanút, és levelet írt az ír televízió sportműsorának, ugyan vizsgálják már ki az esetet. A műsor szerkesztői nem voltak restek, megkeresték az archívumban az ominózus mérkőzés felvételét, és a korabeli tudósításokkal együtt elküldték azt a Guinness-rekordok könyve kiadójának, akik hitelesítették a világcsúcsot.

Hogy az idő mennyire mellékes tényező, azt a német Kurt Meyer is jól bizonyítja. Az egykori élvonalbeli futballista még ma is minden héten lejár a haverokkal játszani egy kicsit, és egyáltalán nem zavarja, hogy már betöltötte a 80. életévét. Az egyik ilyen "barátságos mérkőzésről" a német állami televízió, az ARD is beszámolt, és a nézők elhűlve látták, hogy Meyernek még mindig milyen jól megy a játék: az öregúr egyszer például 16 méterről bombázott a felső sarokba.

A tévéseknek is tetszett a találat, mert egy váratlan ötlettől vezérelve benevezték az ARD-nél rendszeresen meghirdetett "a hónap gólja" versenyre. Meyernek olyan vetélytársai voltak, mint abban a hónapban mint az FC Schalke 04 középpályása, Jörg Böhme, vagy az az idő tájt még a Bayer Leverkusent erősítő Michael Ballack. A szurkolók azonban úgy döntöttek, hogy egyikük találata sem volt olyan szép, mint Meyeré, és a telefonos szavazások alapján az öregúr gólja végzett az élen.