Így edd a tésztát: 9 olasz étkezési etikett tipp, hogy egy olasz se nevessen ki

pesztós tészta
Vágólapra másolva!
A magyar emberek egyik kedvenc étele a tészta, azonban az olasz étkezési szabályok nagyban eltérnek a magyartól. Ha Olaszországban járunk érdemes tisztában lennünk az olasz etikettel, a tészta evés és a kávézás szabályaival, a különböző tészta fajtákkal és szószokkal, ahhoz, hogy ne ássuk el magunkat a helyiek előtt. Cikkünkben 9 olyan tippet mutatunk be, amelyekkel megismerhetjük a kulturált étkezés szabályait Olaszországban.
Vágólapra másolva!

Ha valaki rendelt már egy tányér tésztát Olaszországban, észrevehette, hogy nem csak ételt rendelt, hanem egy élményt, amihez hozzátartozik az étkezési etikett is, amit az olaszok nagyon komolyan vesznek.

Mutatunk 9 olyan szabályt, amely betartásával valódi olaszként viselkedhetünk egy étteremben.

Olasz étkezési etikett tippek, hogy ne valljunk szégyent Olaszországban Forrás: Shutterstock

1. Ne vágjuk fel a spagettit

Csábító lehet a gondolat, hogy amikor letesz a pincér elénk egy nagy tál spagettit, felvágjuk azt, azért, hogy minél gyorsabba és könnyebben megehessük, ez azonban az egyik legnagyobb olaszországi etikett hiba, amit elkövethetünk.

Ezt az olaszok azzal magyarázzák, hogy az ételt lassan kell enni és a vágás megzavarj az étel harmóniáját.

2. A maradék szószt kenyérrel kanalazzuk ki

Az olaszok mindig felszolgálnak a tésztaételek mellé kenyeret. Ezt azért teszik, mert a maradék szósz elfogyasztásának a legelegánsabb módja az, hogy a kenyérből letört darabbal kanalazzuk ki a tányérból.

3. A kávét az étkezés után igyuk meg

Egyes országokban nincsenek szigorú szabályai a kávé fogyasztásnak, ellenben Olaszországban ennek is megvan a maga etikettje.

Az olasz kávézási szokások szerint a kávét szigorúan az evés után szabad csak meginni.

A legtöbb étteremben azt szeretik, ha a vendég közvetlenül fizetés közben, a pultnál rendeli meg a kávéját.

Olasz étkezési etikett tippek, hogy ne valljunk szégyent Olaszországban Forrás: Shutterstock

4. Bánjunk finoman a parmezánnal

Szinte mindegyik olasz étteremben adnak a tésztaételekhez plusz parmezánt, azonban nem mindig érdemes vennünk belőle, ugyanis ennek a sajtnak igen erőteljes íze van, ami nem passzol minden ételhez.

Nem szabad parmezánt tenni a merészebb ízű ételekhez, például az olyanokhoz, amiben szarvasgomba vagy tenger gyümölcsei van.

5. A tésztát a húsos ételek előtt szolgálják fel

Az olasz étkezési szokások szerint a tésztaételeket és más keményítőt tartalmazó fogást, a húsok előtt szolgálják fel, ennek megfelelően kell választanunk az étlap kínálatából.

6. Ne panaszkodjunk, ha a tésztánk al dente

Az olasz 'al dente' kifejezést a tökéletes állagú tésztákra használjuk, a jelentése magyarul az, hogy fogkemény.

Ez azt jelenti, hogy a tészta elég puha ahhoz, hogy elfogyasszuk, de nem annyira puha, hogy ne lehessen rendesen beleharapni.

Az olaszok minden tésztát így fogyasztanak, így nagy illetlenségnek számít, ha a vendég nem így kéri, vagy panaszkodik emiatt.

Olasz étkezési etikett tippek, hogy ne valljunk szégyent Olaszországban Forrás: Shutterstock

7. Ismerjük meg a különböző tésztafajtákat

Olaszország több mint 300 féle tésztafajtával büszkélkedhet, azonban nem mindegyiket használják mindenhol, vannak, amiket csak egy-egy eldugott helyen készítenek. Ennek ellenére az utazásunk előtt nem árt megismerkedni a legnépszerűbb tésztafajtákkal, amiket általában különböző szószokkal fogyasztanak, hogy ne érjen kellemetlenség minket az étlapot nézve.

8. Ne kérjük azt, hogy csomagolják be a tésztánkat

Az olasz ételadagok sokkal kisebbek, mint más országokban, ezért egy olyan ember is könnyedén el tudja azokat fogyasztani, aki nem nem nagy étvágyú. Éppen ezért,

ha valakinek mégis megmarad a tésztájából és arra kéri a pincért, hogy csomagolja be, az hatalmas sértésnek számít. Az ugyanis csak abban az állagban tökéletes.

Olasz étkezési etikett tippek, hogy ne valljunk szégyent Olaszországban Forrás: Shutterstock


9. Ismerjük meg a tésztaszószokat

Az olaszok számos tésztaszószt használnak és ezeknek a nevei egyes régiókban el is térhetnek, ezért érdemes megismerkedni a szószokkal, hogy könnyedén tudjuk azt rendelni, ami az ízlésünknek megfelelő. Azonban akkor sem kell megijedni, ha esetleg nem emlékeznénk az elnevezésekre, ilyen esetben segíthet az, ha megkérdezzük a pincért, hogy mi a legnépszerűbb tészta és azt rendeljük.

Forrás: Tastingtable