Hamisításon kapták a kínaiakat

Vágólapra másolva!
A jelek szerint kínai vállalatok által gyártott hamis postabélyegek kerültek be a brit kiskereskedelembe. Ez még a postai küldeményeket fogadóknak is gondot okozhat, ugyanis a Royal Mail díjat szed a küldemény címzettjétől a kézbesítésért, ha kiderül, hogy a bélyeg rajta nem eredeti.
Vágólapra másolva!

Hamis postabélyegek kerültek be a legális brit kiskereskedelmi forgalomba. A hamisítványok Kínában készültek. A BBC a Telegraph riportja alapján arról számol be, hogy több kínai vállalat gyártotta azokat, melyeket aztán 4 pennys darabonkénti áron értékesítettek. 

A hamisítványok ráadásul jó minőségűek, így még a bélyeget áruló helyek dolgozóit is megtévesztik, a hagyományos postai szolgáltatást igénybe vevőket pedig végképp. A Guardian szerint ugyanis a hamis bélyegek az interneten megrendelhetők, sok árusítóhely onnan szerzi be azokat, tőlük pedig a levelet küldők vásárolják meg.

A hamisított bélyegek ellen a brit postai feladatokat ellátó Royal Mail és a hatóságok is fellépnek, de nincs könnyű dolguk a másolatok színvonala miatt. Az alábbi kép bal oldalán lévő bélyeg eredeti, a jobb oldali hamis. De a kivitel minősége miatt nem könnyű felismerni a koppintást:

image

Mindez a Royal Mail-nek, de a levélküldeményeket fogadóknak is gond, mert 

a cég 5 fontos díjat számol fel minden egyes levélért kézbesítéskor, amin hamis bélyeg van. 

A gyakorlatot sokan bírálják, hiszen az emberek többsége jóhiszeműen jár el bélyegvásárláskor, de a vállalat egyelőre kitart amellett, hogy kompenzálja a nem valódi bélyegek használatból fakadó kieső bevételét.

A cég azt tanácsolja, hogy a bélyegek apró részletei, illetve a széleinek a redős perforációja elárulhatja, ha hamisítvány kerül valaki kezébe.

A cég egyik igazgatója szerint a rendszerükön áthaladó bélyegek között a hamisítványok aránya kevesebb mint 0,1 százalék. A Royal Mail 2022-től QR-kóddal forgalmazza bélyegeit, melynek köszönhetően 90 százalékkal csökkent a hamis bélyegek száma, bár a kínai hamisítványok egy része már a kódot is tartalmazza. A vállalat szerint az embereknek továbbra is abban kell bízniuk, hogy 

a postabélyegek döntő többsége jogszerűen előállított, eredeti termék.

 

royal mail, royalmail
A Royal Mail szerint nagyon alacsony a hamis postabélyegek száma a brit forgalomban
Fotó: Justin Tallis / AFP

Ugyanakkor a hamis postabélyegek ügyére már a londoni kormány is felfigyelt. Kevin Hollinrake üzleti és kereskedelmi ügyekért felelős miniszter azt mondta, kulcsfontosságúnak tartják, hogy elejét vegyék a hamis bélyegek bekerülésének a brit ellátási láncokba, és felszólította a Royal Mail-t, hogy tegyen meg mindent ennek érdekében.