Óriási bajban Ukrajna, bármikor összeomolhat a hadsereg

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.02.05.,  in the direction of Bakhmut 2024,Clashes,clashes between Russia and Ukraine,Conflict,directi Horizontal
Vágólapra másolva!
Tömegesen adhatják meg magukat az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Avgyijivkában maradt harcosai - írja az orosz hírportál, az iz.ru.
Vágólapra másolva!

A nagy tisztogatás után kétszáz ukrán katona már hadifogságban van az orosz védelmi minisztérium február 24-i tájékoztatása szerint. 

Információk szerint a következő napokban még mintegy száz foglyot tervezünk kiválasztani

– idézte a Telegram a csoport parancsnokát, Andrej Mordvicsovot az orosz hírportál szerint. 

A parancsnokságon tartott megbeszélésen Sojgu személyre szabott fegyverekkel jutalmazta az orosz parancsnokokat, és megköszönte a katonáknak, hogy példamutatóan végezték el a feladatot, emellett arról beszélt, hogy a hadifoglyokkal emberségesen kell bánni. Ezután a védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta az elfogott ukrán katonákról készült felvételeket. A videót azzal egészítették ki, 

hogy az ukrán hadsereg parancsnoksága megtévesztette a katonáit, amikor arról biztosította őket, hogy az avgyijivkai menekülési útvonalak biztonságosak. 

Az oroszok viszont pont ekkor támadták meg az ukránokat. Szerencsés esetben sikerült megadniuk magukat.

Február 20-án a The New York Times írta meg, hogy az  több száz ukrán katona esett fogságba a „kaotikus visszavonulás” után. Az amerikai lapnak megszólaló katonák úgy tudták, hogy 850-1000 katona kerülhetett fogságba. Három nappal korábban vette át a Donyecki Népköztársaságban lévő város feletti ellenőrzést az orosz hadsereg. Sojgu szerint a várost felszabadították, amivel sikerülhet megvédeni Donyecket az ukrán rezsim támadásaitól, mert elmozdítja a frontvonalat a DPR fővárosától. Vlagyimir Putyin orosz elnök "repülésnek" nevezte az ukrán hadsereg kivonását, és szerinte politikai okokból adták ki az erőkivonási parancsot az ukránok, hogy elfedjék azt, hogy valójában elmenekültek.