Apokaliptikus vihar festette narancssárgára Görögországot

Vágólapra másolva!
Szaharai porfelhők borították be kedden Athént és más görög városokat. Minden eddiginél súlyosabb koncentrációban van jelen a szennyező por az országban - közölték a helyi tisztviselők.
Vágólapra másolva!

A napok óta tartó erős déli szelek után sárgás-narancsos porfelhő lepett el több régiót Görögországban, korlátozva a látási viszonyokat. A Report szerint a hatóságok levegő szennyezettségi figyelmeztetést adtak ki.  

A Hungaromet a Facebook-oldalán azt írta, Görögország fölé "nagyon-nagy mennyiségű sivatagi por érkezett az Égei-tenger menti területekre, illetve a Balkán-félsziget fölé. A nagy mennyiségű por nem a Kárpát-medencében megszokott sivatagi poros helyzetek szintjén értendő, hanem annál több nagyságrenddel magasabb szinten."

Görögországot már március végén és április elején is sújtották a szaharai porfelhők, amelyek Svájc és Dél-Franciaország egyes részein is megjelentek. Azonban a mostani mennyiség minden eddiginél súlyosabb.

Homokvihar Görögországban, HomokviharGörögországban, időjárás, 2024.04.24.
Óriási homokvihar lepte el Görögországot
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis / AFP

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy 

a por koncentrációja csökkentheti a napfényt és a látási viszonyokat, miközben növeli a szennyező finom részecskék koncentrációját, ami kockázatot jelent az alapvetően egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára.

A légúti betegségekben szenvedőknek azt tanácsolták, hogy lehetőleg ne menjenek a szabadba, viseljenek védőmaszkot, és korlátozzák a fizikai aktivitást.

A Szahara évente 60-200 millió tonna ásványi port bocsát ki. Míg a legnagyobb részecskék gyorsan visszatérnek a Földre, a legkisebbek több ezer kilométert is képesek utazni, és akár egész Európában megjelenni. A görög meteorológiai szolgálat szerint az égbolt szerdán kezd majd kitisztulni.

Görögország, porfelhő
A Peloponnészoszi-félszigeten fekvő Korinthoszban tomboló szaharai eredetű homokvihar
Fotó: Vaszilisz Pszomasz / MTI

Az elmúlt napok erős déli szelei az ország déli részén pedig szokatlanul korai erdőtüzeket szítottak.

A tűzoltóság kedd este közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen 25 erdőtűz tört ki országszerte. 

Három embert letartóztattak Párosz égei-tengeri üdülőszigetén azzal a gyanúval, hogy hétfőn véletlenül bozóttüzet gyújtottak - tették hozzá. Jelentős károkról vagy sérültekről nem érkezett jelentés, és a tüzet gyorsan megfékezték. Egy másik tüzet, amely Krétán, egy haditengerészeti támaszpont közelében tört ki, kedden sikerült megfékezni - írja a The Guardian.