Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

Vágólapra másolva!
Óriási a lőszerhiány, nagyon rosszak Ukrajna kilátásai a következő hónapokra. Ha nem érkezik komolyabb segítség a Nyugattól, a nyáron összeomolhat a front.
Vágólapra másolva!

A nyugati szövetségesek panaszkodnak, hogy Ukrajna nem ér el katonai sikereket, sőt hátrálni kényszerül, Ukrajna azonban nem tud mást tenni, mert a Nyugat részéről csak üres ígéreteket kapnak, fegyvert, lőszert nem nagyon – írja a The Washington Post.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.10., UkránOroszháború, Volodimir Zelenszkij, VolodimirZelenszkij
Nagyon-nagy bajban van Ukrajna
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A szerző szerint kifizetődni látszik Vlagyimir Putyin orosz elnök kifárasztásra épülő taktikája, mert ahogy a nyugati fegyverszállítmányok elapadnak, úgy fogy az ukránok harci kedve is. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak szerint azért vonakodik elrendelni egy szélesebb körű mozgósítást, mert az nem élvezné a társadalom támogatását - írja a Politico.

Pedig friss katonai erőre nagy szüksége lenne a hadseregnek, mielőtt a nyáron várhatóan megindítják újabb offenzívájukat az oroszok. Hasonlóképp szükség lenne tüzérségi lövedékekre, mégpedig milliós nagyságrendben – de Nyugatról csak ígéretek érkeznek. Ami az ukránok másik fő kérését, a Patriot légvédelmi rendszereket illeti, Németország ugyan ígért segítséget, de kérdés, hogy ez elegendő lesz-e. A lapnak név nélkül nyilatkozó katonai vezetők attól tartanak, hogy nyáron összeomolhat a front. 

A várható orosz offenzíva célja Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak az elfoglalása lehet.

Az orosz hadsereg rövid távú célja viszont a Donyeckben található Csasziv Jar elfoglalása.

Az orosz katonai vezetés állítólag még május 9. előtt szeretné bejelenteni a sikert. Csasziv Jar alig néhány kilométerre fekszik a háború eddigi legszörnyűbb vérfürdőjének helyszínétől, Bahmuttól. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy a környék legmagasabb pontján található, és elfoglalása utat nyitna Donyeck még ukrán kézen lévő városai, például Kramatorszk felé.

A szankciók nem működtek, az orosz gazdaság talpon maradt, az emberek nem fordultak Putyin ellen, így az orosz elnök megengedheti magának, hogy várjon – összegzi a helyzetet a cikk írója. Az ukránokban pedig egyre növekszik a frusztráció, hiszen most már

nem a veszteség a kérdés, hanem az, hogy mennyire lesz súlyos

- írja a Magyar Nemzet.