A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Egyértelmű: Svédország és az Egyesült Államok háborúra készül

Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP
Vágólapra másolva!
A svéd parlament kedden késő este jóváhagyta az Egyesült Államokkal való katonai együttműködésről szóló vitatott megállapodást - jelentette a svéd közszolgálati televízió (SVT) szerdán.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szabályozza az amerikai katonai jelenlét konkrét feltételeit Svédországban.

Az SVT idézte Pal Jonson svéd védelmi minisztert, aki szerint 

a megállapodás egy válság vagy háború esetén jelentősen javítaná az amerikai támogatás feltételeit.

Stockholm és Washington decemberben kötötte meg a védelmi megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai csapatok 17 svédországi katonai létesítményt használhassanak, beleértve repülőtereket, haditengerészeti bázisokat és szárazföldi csapatok állomáshelyeit.

A megállapodás az amerikai csapatok gyakorlatozásán kívül lehetővé teszi katonai személyzet és felszerelések telepítését is.

A megállapodást bírálók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a szerződésben nem foglalkoznak a nukleáris fegyverek állomásoztatásával. A svéd kormány közölte, hogy Svédország jól ismert és tiszteletben tartott álláspontja szerint békeidőben tilos a nukleáris fegyverek jelenléte az ország területén.

A sok éven át katonailag semleges Svédország a szomszédos Finnországgal együtt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően NATO-tagságért folyamodott, és március 7-én csatlakozott a szervezethez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!