Ha beépíti étrendjébe ezeket a gabonaféléket, nemcsak egészségesebb, karcsúbb is lesz

gabona, gabonák, gabonafotók, Rozs
Bowl of rye grains and ears on wooden table, top view
Fotó: Shutterstock/Nitr
Vágólapra másolva!
Aki már unja a krumplit, rizst, a hagyományos, fehér pékárukat, esetleg egészségesebb életmódra szeretne váltani, érdemes megismerkednie a különböző alternatív gabonafélékkel. Mai cikkünkben hét ilyen alapanyagot mutatunk be, közös bennük, hogy bőséggel tartalmaznak rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat, viszont sokkal kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkeznek, mint a hagyományos gabonafélék. Ráadásul rendkívül finom ételek készíthetők belőlük, úgyhogy kísérletezzünk velük bátran.
Vágólapra másolva!

Quinoa

Valódi szuperélelmiszer, ami tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, - cinkkel, vassal, magnéziummal - és egészséges szénhidrátokkal. Bár viszonylag kevesen fogyasztják, a quinoa valójában már több ezer éve létezik, Dél-Amerikában az inkák előszeretettel fogyasztották, ezért "az inkák aranya"néven is emlegetik ezt a magfélét.

Bár leginkább köretként, illetve kásaként találkozhatunk vele, valójában nem gabona, hanem úgynevezett álgabona. Kellemes, diós íze miatt könnyű megszeretni, húsok mellé,

de akár salátába keverve is finom. Mivel gluténmentes, és viszonylag alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek és cöliákiások is bátran beépíthetik az étrendjükbe.

gabona, gabonák, gabonafotók, Quinoa
White quinoa seeds on a wooden background
Fotó: Shutterstock/Elena Schweitzer