Georg Spöttle: Amerikának stratégiai érdeke ez a háború

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő Dühöngő borító
Vágólapra másolva!
Egy éve tört ki az orosz-ukrán háború. A Dühöngő podcast legújabb adásában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértővel vettük górcső alá az elmúlt egy év eseményeit és azt, hogy mi várható a jövőben. 
Vágólapra másolva!

Az első napok

Mint sok nyugati elemző is, Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő is arra számított egy évvel ezelőtt, hogy egy villámháborút látunk majd. Nem így történt. Elmondása szerint a háború kiváltó oka, hogy 2014 óta az ukránok rendszeresen támadták az donyecki régiót. Emlékeztetett, a Minszk II egyezményt, amelyet azért hívtak életre, hogy rendezzék a helyzetet senki nem tartotta be.

– fogalmazott.

Georg Spöttle szerint Oroszország mindig úgy kezelte Ukrajnát, mint egy pufferzónát, hogy a saját biztonságát garantálja. Amikor ez megdölni látszott, akkor döntött úgy a Kreml, hogy közbelép.

Szankciók

A biztoztonségpolitikai szakértő a szankciók teljesen erőtlenek,

Európát sújtják.

Emlékeztetett, a Nyugat felbontotta a szerződéseit Oroszországgal földgázra és kőolajra. Erre az oroszok hatalmas, energiaéhes országoknak, mint India, Kína vagy Pakisztán kezdte el értékesíteni az energiahordozóit.

Fegyverszállítások

Georg Spöttle szerint a nyugati fegyverszállítmányok nem tudják megváltoztatni a háború menetét, viszont kihúzza a menetét, még több ember fog meghalni mindkét oldalon és a békéhez sem kerülünk közelebb egy jótányit sem.

Az Egyesült Államok szerepe

Elmondása szerint az Egyesült Államok az utolsó ukrán katonáig hajlandóak támogatni Ukrajnát.

– mondta, felhívva a figyelmet, Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a kapcsolataira az ukrán energiaiparban.

Georg Spöttle szerint az Egyesült Államok geostratégiai érdeke, hogy Ukrajnából NATO-állam legyen előbb-utóbb.

Hallgassátok meg a teljes beszélgetést: