Élni tudni kell: OnlyFans linkek találhatóak az Európai Bizottság honlapján

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság
MADRID, SPAIN - JUNE 29: European Commission President Ursula von der Leyen attends the second session of the NATO Summit in Madrid, Spain on June 29, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Kalózfilmet streamelnél, vagy fizetős lányokat nézegetnél az OnlyFans-en? Nos, az Európai Bizottság oldalán keresztül ez mind lehetséges!
Vágólapra másolva!

A Nord Security kiberbiztonsági cég kutatói közölték, hogy olyan linkeket találtak a Bizottság egyik webhelyén, amelyek illegális streaming webhelyeket és szolgáltatásokat hirdetnek, mint például az OnlyFans pornóoldal, vagy a Frontine játékplatform.

Az incidens rávilágít arra, hogy az Európai Unió online felületein

gyenge kiberbiztonsági előírások érvényesülnek, amelyek elősegítik a digitális fenyegetések és a dezinformációk térhódítását.

A kalóz és illegális tartalmakra mutató linkeket az Európai Bizottság fő weboldalának a school-education.ec.europa.eu aldomainjére tették fel, amely az iskolákat és az oktatási intézményeket erőforrásokkal, finanszírozási programokkal és hálózatépítéssel támogatja.

– mondta Adrianus Warmenhoven, a Nord Security kiberbiztonsági kutatója.

A Nord Security március 10-én jelezte a helyzetet az Európai Bizottságnak. Az EU azóta eltávolította a linkeket tartalmazó oldalakat, a Nord Security szerint azonban a weboldalon még mindig találhatóak olyan PDF-fájlok, amelyek az ingyenes OnlyFans prémium fiókok létrehozására és az Oscar 2023 közvetítésének streamelésére vonatkozó utasításokat tartalmazza.

Az Európai Bizottság szóvivője azt nyilatkozta, hogy az intézmény

Az Európai Uniót az elmúlt években egyre több kiberbiztonsági fenyegetés érte, amit a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai háború is elősegített. A tavaly év végén például, az EU parlamentjének teljes honlapja leállt egy kibertámadás következtében, nem sokkal azután, hogy Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánította. 2020-ban az EU Európai Gyógyszerügynökségét ért kibertámadás következtében a hackerek hozzáférést szereztek a Pfizer/BioNTech COVID vakcinájával kapcsolatos dokumentumokhoz.

Az unió kiber-problémáját részben az okozza, hogy az európai intézmények, mint például a Bizottság, a Parlament és az EU Tanácsa több tucatnyi, Európa-szerte működő ügynöksége

mind saját informatikai szolgáltatásokat működtet

- és sokan az évek során nem fektettek kellő pénzt a kiberbiztonság javításába.

Ugyan 2020 márciusában létrehoztak egytörvény javaslatot, amely a kiberbiztonság megreformálásáról szól, de még valamiért nem sikerült elfogadniuk.