Orbán Viktor: Kiállunk Niger elnöke mellett

Afrika terrorizmus Száhel, Mali-i katonák, Burkina Faso, anti-terrorista mozgalom, kiképzés
Malian soldiers take part in training at the Kamboinsé general Bila Zagre military camp near Ouagadougo in Burkina Faso during a military anti-terrorism exercise with US Army instructors on April 12, 2018. - Some 1,500 African, American and European troops began manuevers in Burkina Faso, western and northern Niger to exercise against the terrorist threats hovering over these regions. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán Nigerben saját elnöki gárdája puccsot követett el Mohamed Bazoum államfő ellen. A puccs óriási nemzetközi felháborodást keltett, hiszen Niger a térség utolsó stabil állama volt. Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren közzétett nyilatkozatában elítélt minden olyan kísérletet, amelynek célja a béke és stabilitás aláásása.
Vágólapra másolva!

A puccsisták vezetője Amadou Abdramane ezredes, kilenc másik – egyenruhát viselő – katonatiszttel körülvéve azt nyilatkozta a helyi RTN televízióban: "véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt".

Az ezredes továbbá bejelentette, hogy az ország határait lezárták, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A Bundeswehr niameyi légibázisa sem fogad járatokat, de a támaszponton állomásozik a németek Airbus A400-as katonai szállító repülőgépe.

A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól.

Mindemellett azt állították, hogy Bazoum elnöknek nem esik bántódása.

A fegyveres erők közösségi oldalaikon is közölték, hogy kiállnak a puccs mellett és figyelmeztettek, hogy "mindenféle külföldi katonai beavatkozás, bármilyen jellegű is legyen az, katasztrofális és ellenőrizhetetlen következményekkel járhat a lakosságra és az országra nézve".

Abdramane nyilatkozatában szót ejtett egy úgynevezett Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testületről, amelyről azt mondta, hogy átvette a hatalmat az országban.

Az egyelőre nem világos, hogy Abdramane ezredes és a kilenc katonatiszt az egész nigeri hadsereg nevében beszél-e.

A puccs heves nemzetközi reakciókat váltott ki.

A nyugat-afrikai vezetők szoros figyelemmel kísérik a nigeri helyzetet, és minden tőlük telhetőt megtesznek a demokrácia megvédelmezéséért – reagált a puccskísérletre szerdán az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) állam- és kormányfői hatóságának elnöke, Bolu Tinubu nigériai elnök.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön Mohamed Bazoum haladéktalan szabadon engedését követelte a törvények tiszteletben tartása mellett. Tiltakozott az Egyesült Államok is.

Orbán Viktor miniszterenök a Twitteren fejezte ki aggodalmát:

– írta.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányítja az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum, stabil lábakon álló államot teremtve. A fegyveres összecsapások elharapózódása mellett a Nigerben történt attrocitások

komoly problémákat okozhat a migráció tekintetében is.

A térségben az utolsó állam volt, amely szembenállt a terrorszervezetekkel, és együttműködött a nyugati országokkal.

Niger Afrika második legnagyobb, tengerparttal nem rendelkező országa. Észak-Keletről a stabil államisággal nem rendelkező Líbia határos vele, így a puccs a migrációban is óriási veszélyt jelent. Ráadásul Niger az az ország a világon, ahol a leggyorsabb a túlnépesedés, egy nő átlagosan 7 gyereket szül, az átlagos életkor mo Népessége öt év alatt negyedével, 21 millióról 26 millióra nőtt. A népsűrűség ugyan elvileg alacsony (mindössze 19 fő négyzetkilométerenként), de az ország 80 százaléka lakhatatlan sivatag.

Ha Nigerből milliók indulnak el Líbián keresztül, akkor senki nem állítja meg őket a Földközi-tengerig, ahol embercsempészek karmába kerülnek.