Autizmus, ADHD és a szenzorosan túltelítő karácsony

advent, koszorú, karácsony, ünnepek, otthon, hangulat, adventi koszorú, asztal, illusztráció
Child sits with mother in front of the Christmas tree and read a book together and look forward to X-Mas, advent wreath
Vágólapra másolva!
Így telhet könnyebben a karácsony a szenzorosan érzékeny gyerekek és felnőttek számára is.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi időszak elsősorban a családról, a meghitt pillanatokról, a biztonságot nyújtó, szeretetteljes szokásokról szól – de mi a helyzet akkor, ha az élet nem egy giccses karácsonyi képeslap? Az ünnepi időszak a legtöbbek számára stresszes, feszült hangulatú, az év végének közeledte sokakban teremti meg a feszítő érzést, hogy kell a lezárás, a különböző családi szokások ellentmondhatnak egymásnak, ezeket és az egyéni igényeket egyeztetni nehéz, a mindenki igényeinek megfelelés sokszor elárasztást eredményez, ami aztán pont a meghittséget desztillálja ki ebből a pár napból. Ha eltérő fejlődésmenetű gyermeket nevel egy család, a karácsony ünneplése is egy picit más lehet, azonban nem kell, hogy ez veszteséget jelentsen. Érdemes ilyenkor szem előtt tartani néhány szempontot, melyek segíthetik a meghitt karácsonyi időszakot akkor, ha autizmusban, ADHD-ban, szenzoros feldolgozási zavarban érintett gyermek, felnőtt van a családban:

Az ünnepi készülődés, a különböző szokások felboríthatják a mindennapok menetét, átalakíthatják a jól megszokott rutinokat, a napirend ilyenkor új elemekkel egészül ki, ami a kiszámíthatóság és a biztonságérzet szempontjából nehéz lehet nemcsak az autizmusban, ADHD-ban és szenzoros feldolgozási zavarban érintettek gyerekek (és felnőttek), de a neurotipikusok számára is.

A „kevesebb is elég" elve alapján érdemes a napokat nem túlzsúfolni, a programozós napok között szünetet és ezzel időt hagyni a merülő érzelmi-figyelmi raktárok feltöltésére.

A megszokott napirend tartása fontos még akkor is, ha vannak benne új elemek. Ha valaki használ a napirendet segítő, szemléltető kártyákat, ábrákat, akkor érdemes ezeket kiegészíteni az éppen aktuális ünnepi verziókkal. A csokival vagy ajándékokkal teletömött adventi kalendárium helyett jól jöhet az idő múlását jelző naptár készítése, akár egy nagyobb papírlapra, egyszerű filccel, melyeken egyértelmű ábrákkal jelezhető az aznapi „nagy esemény" (például a karácsonyfa), a különböző változások (például a nagyszülők látogatása). Ez még a legkisebbeknek is nagy segítséget nyújt az idői tájékozódásban és a kiszámíthatóság biztosításában. A családi látogatások során segíthet, ha a biztonságot nyújtó tárgyak, alvós játékok kéznél vannak, a karácsonyi vacsora nagy választéka és a „mindenki együtt eszik" csoportnyomása lehet, hogy túl sok és ellenállást vált ki, ilyenkor a megszokott ízű, állagú, színű ételek kéznél léte praktikus, még akkor is, ha azok nem illenek a karácsonyi menübe.

A sok dísz, fény, villogás, az egyszerre megkapott sok játék szintén elárasztó tud lenni, de nem kell mindenről lemondani:

a díszítés esetén segítenek a fokozatok, ha nem egy napon, egyszerre kerül ki minden dísz és fény, melyeknek mértékét szintén érdemes kicsit visszafogni, hiszen ezek erőteljes, intenzív szenzoros ingerek.

Van, hogy segít, ha a gyerek részt vesz a díszítésben, akár a szobai dekorációk, akár a karácsonyfa esetén, így valamennyire elkerülhető a hirtelen erőteljes szenzoros elárasztás. Még így is érdemes hagyni olyan helyiséget, visszafogott, ingerekben szegény teret, sarkot a házban, ahol egyáltalán nincs dekoráció.

A megengedés gyakorlása különösen nehéz lehet ebben az időszakban, pedig ez kulcs a nyugodt ünnepekhez – és egyéb, elvárásoktól terhelt időszakokhoz. A reklámok és a közösségi média tele van szebbnél szebb karácsonyi ötletekkel, játékokkal, adventi kalendárium verziókkal, ünnepi ételkölteményekkel és persze az ezeket sorakoztató idilli, beállított, valóságot nyomokban nem tartalmazó fotókkal. A megengedés része, hogy elhiszem, hogy nem baj, ha mi ezt nem így csináljuk és nem történik semmi, ha más szerint a „mi karácsonyunk" nem elég karácsonyi. nem baj, ha nincs bejgli, nem baj, ha nincs arany rénszarvas, villogó fényfüzér, flitteres karácsonyi ruha és műhavas girland, nem baj, ha nincs adventi kalendárium vagy kimarad a csillagszórózás. Akkor is lehet meghitt és békés a karácsonyi időszak, ha nincs meg hozzá minden „kellék" és a díszletek egy kicsit mások, a lényeg úgysem ott történik, ami kívülről látható.