Georg Spöttle: 666

conflict Horizontal
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákhoz beszél egy kiképzőközpontban tett látogatása során a honvédségi ágak szakmai napján
Vágólapra másolva!
Sokak szerint az ördög száma és ennyi napja tart már az orosz-ukrán háború. Zelenszkij évértékelőjén nagyot mert álmodni és azt vizionálta, hogy 450.000-500.000 újoncot is ki tudnak majd küldeni a frontra.
Vágólapra másolva!

Merész mondatok, mivel a hadköteles, 25-60 év közötti férfiak már ott vannak, vagy rég elmenekültek az országból. Már a német közszolgálati televízió, az ARD is beszámolt a kényszersorozásokról, amikor erőszakkal hurcolják el sokszor utcáról, benzinkutakról vagy edzőtermekből a férfiakat. Olyan hírek is felreppentek, hogy 27 évestől 70 éves korig akarják kiterjeszteni a hadköteles kort és elvileg nőket is behívhatnak frontszolgálatra. A sajtó kíváncsi volt a részletekre is, ám az ukrán elnök ezekbe nem akart bepillantást engedni.

– mondta. Ezt látta a tavaszi offenzívával kapcsolatban is. Mindössze annyit árult el, hogy új törvény fog születni a sorozásokkal kapcsolatban. Ez nyilván sok szülőnek ad okot az aggodalomra mivel nagy a félelem, hogy már gimnazistákat is a halálba akar küldeni a kijevi kormány. Eddig nagyjából 350.000 ukrán esett el a fronton. Az ukrán katonai vezetés 450.000-500.000 új katonát követel a kormánytól. A mozgósítás persze pénzbe is kerül és Ukrajnának újabb 12,2 milliárd euróra lesz szüksége ehhez. A pénzt nyilvánvalóan saját erőből nem tudják előteremteni, hanem a nyugati szövetségesek zsebéből akarják majd kihúzni. Mivel az USA egyelőre elzárta a pénzcsapot nyilván Brüsszelnek kell majd ismét mélyen a zsebébe nyúlnia.

Láthatóan fájó pontja Zelenszkijnek a magyar vétó az 50 milliárd eurós segéllyel kapcsolatban. Évértékelőjén azt mondta, hogy lát még esélyt, hogy hozzájusson ehhez a pénzhez és személyesen akar tárgyalni Orbán Viktorral. Újságírók rákérdeztek az „állóháborúra" is, ám Zelenszkij ezt a megfogalmazást visszautasította. Szerinte Ukrajna jól, dinamikusan halad előre a fronton és a Fekete-tenger nyugati térségét is uralja. Sikertelen washingtoni kalapozó kőrútját is igyekezett győzelemként előadni és az USA által beigért „Patriot" rakétavédelmi rendszerek fontosságáról beszélt.

Ennek ellentmond, hogy már a nyíltan ukránbarát, német lapok is az ukrán ellentámadások sikertelenségéről beszélnek.

Kijev kénytelen volt elismerni, hogy a front délkeleti szakaszán az orosz erők két kilométert előre nyomultak. Donyecket keményen tartják az orosz erők és Awdijiwkát is folyamatosan támadják. Ha az oroszoknak sikerül bevenni a fontos ipari várost azzal komoly veszteséget okoznak Kijevnek.

A német „Bild" és a „Politico" újságírói egy nappal később feltették a kérdést Umjerow védelmi miniszternek is, hogy honnan akar közel félmillió katonát szerezni a frontra. A politikus és a kormány álláspontja az, hogy megpróbálnak ráhatni a külföldre menekült többszáz ezer ukrán hadköteles férfira, hogy térjenek haza és jelentkezzenek a hadkiegészítő parancsnokságokon. Amennyiben ezt nem teszik meg komoly büntetésre számíthatnak a későbbiekben. Konkrétumokat azonban nem mondott a miniszter sem.

A német ARD közszolgálati televízió azt is megemlítette, hogy sokan kenőpénz fejében tudták elhagyni az országot, mivel dúl a korrupció a katonai rendészek körében és a hadkiegészítő parancsnokságokon.