Nálunk még a kóla is pocsék

kokain, police.hu
Vágólapra másolva!
Nálunk még a kóla is pocsék. Vagy legalábbis nem olyan, mit az igazi. A rendőrség minapi 155 kilogrammos kábítószerfogása nyomán született Telex cikkből kiderült, hogy az Európai Unió más országaihoz képest a nálunk „forgalmazott" kóla igencsak silány minőségű. A rendes EU-s kokó átlagos tisztasága 65, míg a magyar mindössze 20 százalékos.
Vágólapra másolva!

A nagy fogás nyomán az is kiderült, hogy a kokain feketepiaci értéke majd' 24 milliárd forint. Sőt, ennél is több, mert a kólaterjesztők között bevett gyakorlat, hogy ezzel, azzal – liszttel, mészporral, darált nejlonzacskóval – „felütik" az anyagot a nagyobb haszon érdekében. S most kapaszkodjanak meg!

Kiderült, hogy míg Nyugaton a fogyasztók elismerésére, megbecsülésére méltán számot tartó, tisztességben megőszült kábítószer kereskedők legfeljebb a háromszorosára higítják a kokót, addig nálunk a lehúzós dílerek legalább az ötszörösére.

Azaz egyetlen gramm utcai kóla alig több mint 0,2 gramm kokaint tartalmaz.

Némi eufemizmussal élve: a hazai kóla nem felel meg az uniós sztenderdeknek. Szóval nem lenne meglepő, ha Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indítana ellenünk az ideális kokóarányok semmibevétele miatt.

Forrás: Origo

Olyan nagyon azért nem kell ezen csodálkozni, hiszen nem is olyan régen az Európai Bizottság Közös Kutató Központja is megerősítette, hogy eltér a keleti és nyugati EU-tagállamokban forgalmazott élelmiszerek összetétele. 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgált meg, és 20 esetben állapított meg kisebb, nagyobb különbséget, ami azonban nem derült ki a csomagoláson feltüntetett szövegből. Miért pont a kóla lenne kivétel?

Nálunk nem jéghidegen, sokkal inkább jól „felütve" az igazi.