Arra buzdítják a nőket, hogy ne versenyezzenek transzsportolók ellen

Lia Thomas, transznemű úszó, Pennsylvaniai Egyetem, University of Pennsylvania
Lia Thomas, a transgender woman, finishes the 200 yard Freestyle for the University of Pennsylvania at an Ivy League swim meet against Harvard University in Cambridge, Massachusetts, on January 22, 2022. - Thomas placed first in the event. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
A biológiai férfiak beszivárogtak a női sportokba, és hogy ennek vége legyen, Riley Gaines egyszerű megoldást javasolt: a női sportolóknak bojkottálniuk kell a transz sportolók elleni versenyeket.
Vágólapra másolva!

– mondta Gaines a Fox Newsnak.

Gaines a Kentucky Egyetem úszója volt. A 2022-es bajnokságon kénytelen volt megosztani a dobogót Lia Thomas transznemű úszóval és lemondani a trófeáról.

Hogy a jövő női sportolói ne jussanak ugyanerre a sorsra, Gaines szerint ki kell állniuk magukért. Elismeri ugyanakkor, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

– mondta.

Sok női sportoló fél attól, hogy változást követeljen. Gaines-t is szidalmazták, sőt, transzaktivisták fizikailag is megtámadták a kérdésben való álláspontja miatt.

– mondta.

És bár Gainesnek személyes tapasztalata van Lia Thomasszal, az UPenn úszója nem az egyetlen biológiai férfi, aki elveszi a lehetőségeket és az elismeréseket az arra érdemes nőktől.

2019-ben CeCé Telfer lett az első transznemű sportoló, aki NCAA-címet nyert. Vasárnap pedig az amerikai Austin Killips lett az első transznemű kerékpáros, aki megnyerte a Union Cycliste Internationale hivatalos versenyét, a Tour of the Gilát.

És ez csak néhány példa.

Gaines korábban kellemetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy Thomasszal osztozik az öltözőn (ezt a problémát az NCAA úgy oldotta meg, hogy az öltözőket "ideiglenesen uniszex"-nek nyilvánította).

Azóta pedig számos hasonló történet került a címlapokra – köztük egy 18 éves transz diáké, aki egy középiskolai öltözőben fedte fel nemi szervét kiskorú lányok előtt.

A múlt hónapban a republikánusok által ellenőrzött képviselőház elfogadta a nők és lányok sportban való védelméről szóló törvényt. Ez a törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a IX. cím alapján szövetségi támogatásban részesülő női sportágakban csak biológiai nők versenyezhessenek. A demokraták azonban megakadályozták a szenátusban az elfogadását.

Gaines azt mondta, hogy a női sportok veszélyben vannak és minél több nemi ideológiai propagandát erőltetnek, annál rosszabb lesz a helyzet.

A sportoló meglátása szerint ennek az őrületnek úgy lehet véget vetni, ha egyszerűen nem veszünk részt benne.