Így posztolj a fürdőruhás gyerekedről a közösségi médiára

Happy family - mother with children sunbathing on sea beach Beautiful Clear Sky Travel People Traveling Leisure Activity Beauty In Nature Child Baby Sunbathing Resting Fun Healthy Lifestyle Action Togetherness Relaxation Joy Enjoyment Happiness Transparen
Happy family - mother, baby son and daughter lying on sand beach and look at sea surf after swimming in clear water. Active parents and people outdoor activity on tropical summer vacations with child
Vágólapra másolva!
Itt a nyár, a legtöbb kisgyerekes család vízparton nyaral, amiről posztolni is szeretnék a képeket, a megosztás gombra kattintás előtt azonban érdemes pár szempontot végiggondolni.
Vágólapra másolva!

Sokan még mindig hitetlenkedve fogadják azokat a tényeket és adatokat, amik azokról a visszaélésekről szólnak, amik a gyerekek, normál esetben csak szimplán "cuki" képeivel történnek. Egy egészséges lelkületű ember számára egy aranyos kisgyerek fotója legrosszabb esetben közömbös lehet, ugyanerre a képre azonban egy pedofil a nyálát csorgatja.
Sajnos bármilyen undorítóan is hangzik, ez a valóság.

Még mindig túl sokan fordulnak a kényelmet jelentő hamis biztonságérzet felé, azzal, hogy azt gondolják, gyerekeik fotói sosem köthetnek ki pedofilok karmai között. Általános tévhit, hogy a pedofilokat csak a meztelen gyerekekről készült fotók érdeklik, ahogy az a hozzáállás is gyakori a figyelmeztetett szülők részéről, hogy a pelenka reklámokban sokkal meztelenebb babákat szerepeltetnek, mint az ő gyerekeik, ezért egy kisruhás vagy fürdés közben félig takart fotó nem okozhat problémát. Ilyen és hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben készült fotókat azonban nemcsak a pedofilok miatt nem szabadna megosztani ország-világ előtt, főleg a gyerek beleegyezése nélkül.

Mielőtt posztolna valaki gyermekéről, aki édesen ugrál a habokban, cukin áll rajta az új fodros fürdőruha vagy nagyon vicces, ahogy a csokifagyi csöpög az álláról, mérlegeljen: biztosan megéri? Megéri az a rengeteg like, hogy a világon bárki megtudja, melyik a kedvenc játszótere, állata, étele, meséje, mitől fél, mit szeret, hol nyaral, milyen bugyi van rajta?

Az a rengeteg információ, amit megoszt a szülő a gyerekről, mert jópofa, mennyire teszi sebezhetővé a gyereket, nemcsak a pedofilok, de akár a kortársaik számára? A „szekálás" ugyanis jó pár éve az online térben is zajlik, itt kényelmesen el tudnak bújni a zaklatók, egy-egy, a szülő számára cuki, de a gyereknek ciki kép pedig tökéletes apropót adhat a netes bántalmazásra.

A legtöbb esetben a gyerekről sokat posztoló szülő vagy nagyszülő csak verseng a többiekkel, de a sharenting valójában nem is a gyerekről szól, ő ennek csak áldozata.

Mindez nem azt jelenti, hogy a gyerekről egyáltalán nem szabadna megosztani képeket, egyáltalán vagy épp most a nyaralás ideje alatt, de muszáj a szülőknek is tudatossá válniuk ezzel kapcsolatban.

Egy-egy fotó posztolása előtt érdemes feltenni a kérdést: Miért olyan fontos számára, hogy ezt a képet megossza a nagyvilággal? Kiről is szól valójában ez a tartalom? Örülne-e a szülő, ha róla raknának ki olyan pózban, helyzetben képet bárhova? Kerülhet-e később kellemetlen helyzetbe a gyerek ettől a fotótól, személyes, esetleg intim részlet, helyadat van-e a képen? Hozzájárult a gyerek, hogy megosszák róla azt a fotót? Ha pedig nem a szülő posztol a gyerekről, a nulladik lépés, hogy ehhez az engedélyét kéri. Fontos megérteni a szülőknek, hogy ez a hozzáállás nem őket bünteti, hanem a gyereket védi. A gyerekről posztolás során ugyanis a felnőtt rendelkezik annak privát szférájáról, a gyereknek pedig belátása sincs arról, hogy egy-egy fotónak milyen utóélete lehet.

Ez igaz lehet a szülőkre is, akkor is, ha privát profilt használnak. Az internetre felkerült képek ugyanis bárhova el tudnak jutni, erre egyik szülőnek sincs semmilyen befolyása.