Belgium a terrorizmus melegágya lett - videók

Brüsszel, 2023. október 17.
Rendőrök a lövöldözés  Brüsszel, Belgium, lövöldözés, terrortámadás, terrorkészültség, 2023.10.17.
Brüsszel, 2023. október 17. Rendőrök a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben 2023. október 16-án. Brüsszelben a legmagasabb - négyes szintre - emelték a terrorkészültséget azt követően, hogy a város központjában két embert agyonlőttek, egy személyt pedig megsebesítettek a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. Mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. Szemtanúk szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb). MTI/AP/Nicolas Landemard
Vágólapra másolva!
Hétfő este egy iszlamista merénylő két svéd férfit lőtt le, egy harmadik személyt pedig megsebesített Brüsszelben. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövetőt a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében végrehajtott rajtaütésben a rendőrök lelőtték, a férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. Nem most üti fel a fejét először a terrorizmus Belgiumban. Az illegális migráció miatt 2014 óta nyolc véres iszlamista támadás történt. 
Vágólapra másolva!

Hétfő este egy iszlamista merénylő két ember megölt egyet pedig megsebesített Brüsszel belvárosában. A svéd válogatottat hétfőn este fogadta a belga csapat Európa-bajnoki selejtezőn az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban, az áldozatok svéd szurkolók voltak. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, még egy épületbe is követte őket, ahol tüzet nyitott rájuk.

Egy belga újságban idézett szemtanú szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiabálta, hogy Allahu Akbar.

Az iszlamista indíttatású támadást egy magát az Iszlám Állam tagjának nevező férfi, egy 45 éves tunéziai menedékkérő vállalta magára videoüzenetben. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol.

A támadásról készültek felvételek is. A videón az látható, amint egy narancsszínű dzsekit viselő férfi egy robogóról leszállva több lövést ad le egy brüsszeli utcán.

A merénylő 2019 novemberében kért menedékjogot Belgiumban - közölte kedd reggel Vincent van Quickenborne igazságügyi miniszter.

Az elkövetőről a rendőrségen már korábban bejelentést tettek emberkereskedelem, illegális tartózkodás és az állambiztonság veszélyeztetése miatt. A férfival kapcsolatban 2016 júliusában azt a meg nem erősített információt kapták a belga hatóságok egy külföldi titkosszolgálattól, hogy radikalizálódott, és egy konfliktuszónába akar menni, de ezt nem sikerült bizonyítani - mondta el a miniszter.

A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban nyitottak tüzet a rendőrök egy rajtaütés során. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

Nem ez az első eset, hogy Belgiumban terrortámadást követnek el. Az illegális bevándorlás hatásainak különösen kitett országban 2014 óta nyolc különösen kegyetlen támadás történt.

Lövöldözés a brüsszeli Zsidó Múzeumnál

2014. május 24-én egy gépkarabéllyal felfegyverzett férfi tüzet nyitott Brüsszelben a belga zsidó múzeumnál. A támadás kevesebb mint 90 másodpercig tartott, három ember a helyszínen meghalt, egy negyedik személy súlyos sérüléseket szenvedett, később a korházban életét vesztette. Hat nappal a támadás után, Mehdi Nemmouche-t, egy 29 éves algériai származású francia állampolgárt letartóztattak egy rutinszerű drogellenőrzés során a franciaországi Marseille városában, amikor kiderült, hogy a lövöldözésnél használt fegyverekkel megegyező fegyverek voltak nála. Egy másik gyanúsítottat, Nacer Bendrer-t később azonosították és letartóztatták.

Robbantások Brüsszelben

2016. március 22-én három robbantásos merénylet történt Brüsszelben: kettő a repülőtéren, egy a Maelbeek metróállomáson. A támadásnak 32 fő civil áldozata volt, 330 megsérültek és a három elkövető is meghalt. A robbantásokban magyar állampolgárok is megsérültek, a támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Késelés Charleroi-ban

2016. augusztus 6-án a belgiumi Charleroi-ban egy férfi machetével támadt két rendőrnőre. Az elkövetőt, Khaled Babbourit egy harmadik rendőr a helyszínen agyonlőtte. A támadó egy 33 éves, büntetett előéletű algériai férfi volt, 2012 óta illegálisan élt Belgiumban. A rendőrség szerint Babbouri a támadás során azt kiabálta, hogy Allahu Akbar.

Brüsszeli rendőrtámadás

2016. október 5-én három rendőrre machetével támadt egy férfi a belgiumi Brüsszel Schaerbeek negyedében. A feltételezett támadót, egy Hicham Diop nevű belga állampolgárt elfogták, és terrorizmussal összefüggő gyilkossági kísérlettel és terrorista csoportban való részvétellel vádolták meg. Diop kapcsolatban állt olyan iszlamistákkal, akik Szíriába mentek harcolni.

Robbantás a brüsszeli pályaudvaron

2017. június 20-án egy bomba kisebb robbanást okozott a brüsszeli központi pályaudvaron; áldozatok nem voltak. Az állomáson járőröző katonák megölték az elkövetőt. A robbantó a 36 éves marokkói Oussama Zariouh volt, aki Brüsszel migránsok által lakta Molenbeek negyedében élt. A belga hatóságok szerint Zariouh szimpatizált az Iszlám Állammal.

Késelés a főtéren

2017. augusztus 25-én egy késsel felfegyverzett férfi katonákra támadt a belga főváros főterén. A támadában két katona sérült meg, az elkövetőt a helyszínen meglőtték, a kórházban belehalt sérüléseibe. A támadó Haashi Ayaanle, egy 30 éves szomáliai bevándorló volt, aki 2004-ben érkezett Belgiumba, és 2015-ben kapta meg a belga állampolgárságot. Az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a támadó azt kiabálta, hogy Allahu Akbar.

Rab gyilkolt Liège-ben

2018. május 29-én Benjamin Herman, a börtönből ideiglenes eltávozáson lévő rab leszúrt két rendőrnőt, elvette a fegyverüket, lelőtte őket és egy civillel is végzett a belgiumi Liège-ben. A fegyveres túszul ejtett egy nőt is, mielőtt a rendőrség megölte. A támadó a börtönben radikalizálódott, miután áttért az iszlám hitre, és a jelentések szerint egy börtönbeli iszlamista toborzó brigádhoz tartozott.

Késelés Brüsszelben

2022. november 10-én késeléses támadás történt Brüsszelben, amely során egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsebesült. A támadó a támadás során azt kiabálta, hogy Allahu Akbra. A gyanúsított a 32 éves belga-marokkói Yassine Mahi, aki már Brüsszelben született és ott is élt. A belga biztonsági hatóságok ismerték, és szerepelt a radikalizálódott muszlimok listáján.