Georg Spöttle: A háború utáni első óra...

Gázai övezet, 2023. november 6. Izraeli légicsapás a Gázai övezet északi részében 2023. november 6-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9700 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Mi lesz a Gázai-övezettel? Az izraeli kormány eltökélt, hogy felszámolja a terrorizmust, a Hamasz harcosaira a biztos halál vár. A terrorszervezet által felépített „állami struktúrát" is le akarják bontani, legyen az önkormányzat, rendfenntartás, oktatás, egészségügy és minden más. Jelenleg úgy néz ki, hogy Izrael el akarja foglalni a Gázai-övezet egészét és meghatározatlan ideig működtetni azt. Nyilvánvaló ezzel megszűnik a Hamasz hatalma, de egyidejűleg a palesztin autonómia is.
Vágólapra másolva!

Az első, ami nekem felmerül, az az újjáépítés kérdése. Bő egymillió ember maradt eddig fedél nélkül, mivel a lakóépületek több, mint 50 százaléka megsemmisült. Az ivóvízrendszer és az áramszolgáltatás összeomlott. Izrael arra készül, hogy a háború még hónapokig el fog tartani, ergo a károk szinte felbecsülhetetlenek lesznek.

Ki fogja állni a sok milliárd dolláros költséget? Izrael erre önmagában nem lesz képes. Nyilvánvaló az Egyesült Államok is beszáll majd a finanszírozásba, de ahogy Ukrajna esetében is, ezt igyekszik majd rányomni az Európai Unióra. A brüsszeli „jóemberkedésre" ugye mindig lehet számítani. Az Arab Liga szerepe számomra kérdéses, mert elképzelhető, hogy ők nem akarnak majd pénzt pumpálni egy Izrael által elfoglalt területbe. A hűvös, esős tél komoly kihívás elé állítja majd a hajléktalanná vált embereket.

A hatalmi vákuumot kitölti Izrael, eddig OK, ám mi lesz az emberekben felgyülemlett gyűlölettel, haraggal és gyásszal.

Ez önmagában is nehezen elviselhető és ha ehhez hozzáadjuk szülőföldjük időszakos, vagy végleges annektálását, akkor az csak olaj lesz a tűzre. A gázai utcákon járőröző izraeli katonák a „gyűlölet tárgyai" lesznek. Persze lesznek sokan, akik a Hamaszt hibáztatják majd azért, mert mindenüket elvesztették, de sokan az izraeliekre fogják kivetíteni haragjukat. Nem kétséges, hogy lesznek támadások és lesz ismét terrorizmus is. Ki tudja, talán egy a Hamasznál is rosszabb szervezet fogja megvetni a lábát a Gázai-övezetben. Egy csoport, amely bosszút ígér az elveszetett családtagokért és a lebombázott otthonokért. Én ezt elég valószínűnek tartom. Láttam a libanoni háborúban vagy Afganisztánban a háborúban felnőtt gyermekeknél, hogy az ellenségkép ott él a fejekben és fogékonyak a radikális csoportok toborzására.

Az al-Kaida, amely még viszonylag intakt vagy az Iszlám Állam még megmaradt tagjai meg fognak próbálni szervezkedni Gázában. Nem kétséges, hogy a Hamasz vezetősége, már amennyiben túlélik Izrael bosszúját, nem akarja majd elengedi az övezetet. Nyilvánvalóan marad rengeteg fegyver is magánkézben. Vagy ha én lennék a Hamasz helyében már most létrehoznék titkos fegyverraktárakat, hogy ezeket később felhasználhassam partizánakciókra. Nem kizárt, hogy ez már meg is történt.

Végleges megoldást csak egy Palesztin állam létrehozása hozhat, amelyben demokratikus struktúrákat építenek ki.

Ez pedig csak úgy jöhet létre, ha az arab országok békeszerződést kötnek Izraellel és egy közös projektben hoznak létre egy új államot. Sok radikális ezt már most elutasítja és még mindig Izrael egésze kell nekik, nem akarnak semmilyen kompromisszumot. Sajnos Trump elnök nagyszerű projektje az Ábrahám-terv eredményei is veszélyben vannak és egyre több arab állam kezdi megkérdőjelezni a békeszerződések létjogosultságát Izraellel. Nagyon nem lesz egyszerű a háború utáni nap...