Georg Spöttle: A terrornak nevei is vannak

Izrael, Palesztina, gáza, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, Gázai övezet, 2023.11.13.
TOPSHOT - Explosions erupt during Israeli bombardment in the northern Gaza Strip near a position along Israel's southern border on November 12, 2023 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Vágólapra másolva!
HAMASZ, óránként szembejön velünk a terrorszervezet neve a híradásokból. A legtöbb arab ember, akikkel az elmúlt hónapokban a Közel-Keleten beszéltem, ugyan úgy gyűlölik a szervezetet, ahogy mi is és az izraeliek. „Semmivel sem jobbak, mint az Iszlám Állam volt", -mondta Yasser, szíriai barátom egy damaszkuszi teázóban. „Miattuk fog lángra lobbanni Libanon" -vélte egy helyi ismerősöm, Tarek, Bejrutban. A félsz egy újabb közel-keleti háborútól nagyon nagy. Az állam-és kormányfők, valamint az uralkodók mindenütt mérsékletre intenek és csak a diplomáciai megoldásban hisznek.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy a terrorszervezet elszámolta magát és azt hitte, az összes arab állam és Irán is beszálnak az általuk kirobbantott háborúba. Szerencsére nem ez történt.

Sokat beszélünk a Hamasz parancsnokairól, ám kevesen tudják, hogy kik is ők, akik évek alatt felépítették az Iszlám Ellenállás Mozgalmat (Harakat al-Mukávama al-Iszlámijja) a Gázai-övezetben.

Egy terrorszervezet, amely brutalitása valóban az Iszlám Államéra emlékeztetett október 7-én.

Iszmail Haniyeh három évet töltött egy izraeli börtönben, mivel lázadás szítása miatt elítélték. Szabadulása után Libanon déli részén élt egy ideig, amely sokáig egy pufferzónaként szolgált Libanon és Izrael között és ahol most a Hezbollah állásai vannak. Öt év elteltével 1997-ben tért vissza a Gázai-övezetbe és hamarosan a Hamasz első embere lett. A 2006-os választáson a Hamasz győzött. Mahmud Abbasz palesztin elnök Haiye-t nevezte ki miniszterelnöknek. Egy évvel később véres harcok törtek ki a Hamasz és az al-Fatah között. Utóbbi el is hagyta a Gázai övezetet és ezzel a Hamasz ki tudta építeni teljhatalmát. Haniyeh 2017 óta a Hamasz politikai vezetője. Jelenleg katarból, luxusvillájából irányítja a szervezetet.

Yahya Szinvar 1962-ben született és ő hozta létre a Hamasz biztonsági szolgálatát. Ők, mint egy titkosszolgálat működnek és az az egyik feladatuk, hogy lebuktassák az izraeli ügynököket, akiket a zsidó állam szakszolgálatai beszerveznek. Szinvar is megjárta az izraeli börtönöket, összesen háromszor állt bíróság előtt. Legutóbbi alkalommal négyszeres életfogytiglanit kapott terrorizmus és államellenes összeesküvés miatt. Egy fogolycsere keretében szabadult, mivel egy a Hamasz által elhurcolt izraeli katonáért cserélték ki sok más bebörtönzött palesztinnal együtt. 2015-óta rajta van az FBI most wanted listáján is.

Szderót, 2023. november 18. Füst száll fel egy légicsapást követően a Gázai övezet északi részében az izraeli Szderót településen 2023. november 18-án készített képen. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Mohammed Deif a Kasszam Brigád vezetője, amely a terrorszervezet katonai szárnya. Ő is sokáig börtönben ülte majd a fogolycsere keretén belül szabadult. Ő a Gáza-metro néven elhíresült alagútrendszer egyik megálmodója és létrehozója. Ő irányította a mérnökök munkáját a Gázai-övezetben. Ő Izraelben a legkeresettebb terrorista. Egyszer sikerült kézre keríteni, ám 2000-ben megszökött a palesztin felkelés (Intifada) közben kialakult káoszban. Mindössze három fotó van róla, amelyet az izraeli rendőrök készítettek. 2014-ben egy izraeli speciális alakulta le akarta vadászni, de ismét megszökött. A kialakult tűzpárbajban a felesége és két gyermeke az életét vesztette.

Marvan Issza Mohammed Deif jobb keze a Kasszam Brigádon belül. Ő is több évet húzott le izraeli börtönökben lázadás szítása miatt.

Jelenleg is az egyik legkeresettebb terrorista Izraelben.

Nem tudni, jelenleg hogy néz ki, mivel rejtőzködik és csak ez az egy fotó van róla. Izraeli vadászgépek kétszer is lecsaptak a feltételezett búvóhelyére, de csak a bátyját érte halálos találat.

Khaled Meshaal 1956-ban született és ő a Hamasz egyik alapítója. 1997-ben, amikor Jordániában bujkált a Moszad ügynökei megpróbálták likvidálni Meshaalt. Egy mérgező anyagot juttattak szervezetébe, ám az akció félresiklott és a Jordán rendőrség őrizetbe vette a kéz Moszad ügynököt. Még Washington DC is beavatkozott és kérték Benjamin Netanyahut, hogy juttassa el Jordániába az ellenanyagot. Így Meshaal végül túlélte a mérgezést és jelenleg Katarból szervezkedik, mint a Hamasz politikai szárnyának egyik fő embere.

Szderót, 2023. november 14. Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Dr. Mahmud Zakar, a jelenleg 78 éves orvos 1988-ban őt is bebörtönöuzték, mint a terrorszervezet egyik alapítóatyját, majd szabadulása után libanoni exilben élt évekig. A Moszad őt is megtalálta és egy vadászgép csapást mért a házára. Zakar apróbb sérülésekkel megúszta viszont egyik fia Khaled életét vesztette. Másik gyermeke Hosszam szintén terrorista lett és vele is egy izraeli vadászgép végzett.

Ha visszaemlékszünk a terroristákra, akik 1972-ben legyilkolták az izraeli sportolókat, már egytől-egyik halottak. A Moszad levadászta őket. Nem fér hozzá kétség, hogy bárhol is bujkáljanak a Hamasz vezérei az izraeli ügynökök megtalálják őket. Mindenki, aki kitervelte ezt a terrorista akciót hamarosan egy cipzáras zsákban fogja végezni. A témához ajánlott film „München".