Bident jobban lekötötte egy kisbaba, mint saját arizonai kampányrendezvénye

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Joe Biden megint hozta a legjobb formáját, és hű maradt az utóbbi hónapokban – években? – megismert önmagához. A beszámolók szerint egy arizonai kampányrendezvény annyira unalmasnak tűnt neki, hogy inkább leballagott az alkalmi színpadról és egy fiatal anyuka ölében ülő kisbabának szentelte minden figyelmét. Vannak fontosabb dolgok is a politikánál.
Vágólapra másolva!

A 81 éves amerikai elnök egy phoenix-i mexikói étteremben népszerűsítette saját és a Demokrata Párt elképzeléseit. Kampánymenedzsere, Julie Chavez Rodriguez körülbelül egy perce beszélt az egybegyűltekhez és méltatta az elnököt, amikor Biden figyelmét elvonta egy gyermek, s ügyet sem vetett a menedzserre, inkább a rendezvény legfiatalabb tagjának szentelte érdeklődését.

Nos, emberek, egyenesen megmondom, hogy mindannyiótokat nagyon kedvelem, de nem tudtam ellenállni ennek a babának”

 – magyarázta kissé érthetetlen lépését a néhány tucatnyira rúgó hallgatóságnak.

Fotó: AFP / AFP or licensors/US President Joe Biden speaks to supporters during a campaign event at El Portal Restaurant in Phoenix, Arizona, on March 19, 2024. Biden travels to Nevada, Arizona and Texas on a three-day campaign trip. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

A kisded szemel láthatólag nem jött zavarba az Egyesült Államok első emberétől, aki a kelleténél talán több figyelmet szentelt neki, mint saját programja népszerűsítésének. Pedig a közvélemény-kutatások szerint alaposan fel kell kötnie a gatyát az agg elnöknek, hiszen a latino szavazók körében komolyan megcsappant a népszerűsége. 

A spanyol ajkúak jó része átpártolt Donald Trumphoz.

Szóval Biden nem nagyon zavartatta magát, Chavez Rodriguez mondandójával mit sem törődve leballagott a színpadról, a jelenlévők nevetésétől kísérve grimaszokkal próbálta még jobb kedvre deríteni a csöppséget és anyukáját. A 81 éves Biden állítólag azt is megkérdezte a mamától, hogy hány éves a csecsemő, miközben nagyon igyekezett nevetésre bírni a gyereket.

Mindenesetre az újraválasztásában reménykedő elnök ellenfelére, Trumpra is kitért, mondván, kihívója csak a gazdagokkal törődik.

Az elnök kampánykörútján próbálja megfordítani a spanyol szavazók körében zuhanó népszerűségét. Négy évvel ezelőtt Biden a spanyol ajkú szavazók 65 százalékát nyerte meg, de a legutóbbi felmérések szerint republikánus kihívója előnyre tett szert vele szemben.

Februárban a New York Times/Siena College közvélemény-kutatása szerint Biden hat ponttal van lemaradva Trumptól a spanyol anyanyelvűek között. Az előző hónapban Trump 39-34 százalékos arányban verte Bident a latinók körében a USA Today/Suffolk University kutatása szerint.

A phoenixi babával történt elnöki epizód előtt is volt néhány furcsa intermezzója Bidennek. Tavaly Finnországban például 

mielőtt felszállt volna különgépére, odament egy anyához és a kislányához, és úgy tett mintha be akarná kapni a gyereket, aki döbbenten fordult el tőle. Biden fokozva a gyerek meglepődését, rágcsáló mozdulatokat imitálva szagolgatta a haját.

2021-ben Virginiában azért került a figyelem középpontjába, mert furcsánál is furcsább megjegyzéseket tett egy ifjú lányra, miközben beszédet mondott egy katonai bázison.  Az akkor 78 éves Biden a forgatókönyvtől eltérően rámutatott a „általános iskolás korú” lányra, és azt mondta: „Imádom azokat a hajszálakat.”

Úgy néz ki, mintha 19 éves lenne, és úgy ül ott, mint egy igazi kis hölgy keresztbe tett lábbal.”

2022 októberében pedig úgy látszott, hogy megragad egy fiatal lányt a vállánál, és randevúzási tanácsot adott neki. 

Nagyon fontos, hogy 30 éves korig semmi komoly srác!” 

– mondta az elképedt tininek.

Nem lehet elég korán megnyerni a szavazókat.