Vágólapra másolva!
Pályakezdő diplomásoknak szóló közigazgatási ösztöndíjprogram indul ősztől. A program végeztével a legjobbak minisztériumoknál helyezkedhetnek el - hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A 12 hónapos ösztöndíjprogramban átlagosan havi bruttó 160 ezer forintos ösztöndíjjal 150 frissdiplomás fiatal szerezhet munkatapasztalatot, közigazgatási gyakorlatot és vehet részt a minisztériumok mindennapi munkájában. A pályakezdők a melléjük kijelölt szakmai vezetők, mentorok segítségével mélyíthetik el, ültethetik gyakorlatba a felsőoktatásban megszerzett elméleti tudást.

Nyelvet beszélők jelentkezését várják

Székely Judit, az SZMM államtitkára azt is hozzátette: nem csak jogi, államigazgatási, vagy közgazdasági területeken diplomázottak jelentkezését várják. "A bölcsészek, humán végzettségűek magas szintű idegen nyelvtudásuk miatt esélyesek, de műszaki végzettségűek jelentkezését is örömmel fogadjuk" - tette hozzá. Az államtitkár arról is említést tett: tényleg a legjobbakat keresik - az utóbbi években minimum tízszeres túljelentkezés volt a hasonló programokra.

Fiatalok kellenek a közigazgatás imázs váltásához

Szetey Gábor kormányzati személyügyekért felelős államtitkár szerint a program egyik legfontosabb célja a tehetséges fiatalok bevonzása a közigazgatásba, elősegítve mindezzel közszférában elindított presztízsnövelés, szemléletváltás lépéseit. "2011-ben Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke: ezért is egyre nagyobb szükség van magasan képzett, lendületes, rátermett, több nyelven beszélő diplomás fiatalokra. " - tette hozzá.

Presztízse miatt választotta a közszférát

Az előző években lebonyolított, hasonló programok aránylag sikeresek voltak: a résztvevők nagy részének státuszt kínáltak a közigazgatásban. A jogász végzettségű Görög Norbert például 2005. május elsejével került az akkor még Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz. A kilenc hónapos gyakorlat után véglegesítették. Ma már az SZMM stratégiai főosztályának munkatársa, hosszú távra tervez és elégedett jelenlegi helyzetével. "Minisztériumnál dolgozni mind a mai napig presztízsnek számít és látok előrelépési lehetőséget is" - érvel a közigazgatás mellett.

Jó referenciák a közigazgatásban töltött hónapok

A szintén jogász Várkonyi Edit ugyanebben az időben került a minisztériumhoz. A gyakornoki idő leteltével neki is állást ajánlottak. Ma az SZMM foglalkoztatási osztályán dolgozik, előkészítési fázisban lévő jogszabályokat véleményez, részt vesz a jogszabályalkotás folyamatában. Edit azt tapasztalta: a program kiválóan megkönnyítette az egyetemi évek utáni átállást, alkalmazkodást a munka világához. "A program annak is hasznára lehet, akinek munkatapasztalatra van szüksége" -mondta. Az ösztöndíjprogram végén a fiatalok ajánlólevelet is kapnak az elmúlt egy évről.

Akik jelentkezhetnek

A 2007. szeptemberében kezdődő ösztöndíjprogramban azok a 30. életévüket még nem betöltött, diplomát maximum két éve szerzett, Start kártya kiváltására jogosult fiatalok vehetnek részt, akik nem tevékenykedtek egyéni vállalkozóként és sem megbízási, sem vállalkozási szerződés alapján nem volt munkaviszonyuk. Az ösztöndíjas foglakoztatás időtartama 1 év. A programra 2007. április 23. és június 30. között lehet jelentkezni. 2003-ban és 2004-ben már sor került a közigazgatásban hasonló gyakornoki programokra. A program két éve alatt összesen 89 fiatalnak ajánlottak állást a gyakornoki időszak végén.

Takács Gabriella