Vágólapra másolva!
Két hónapnál is tovább tartott a jövő évi béremelésekről szóló alku az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Végül 5-7,5 százalék közötti emelésről született megegyezés, ami egyébként csak ajánlás a versenyszféra munkáltatóinak, ám mindenképpen iránymutató.
Vágólapra másolva!

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteken, hogy a jövő évre bruttó 5-7,5 százalékos keresetemelést ajánl országosan a versenyszférának. Az október 12-én kezdett tárgyalás sok forduló és alku után vezetett erre az eredményre. Az országos bérajánlást minden évben az ágazati és helyi bértárgyalásokhoz használják fel a gazdaság szereplői.

Lassan született meg az alku

A pénteki tárgyalás úgy kezdődött, hogy a munkáltatói oldal még a múlt vasárnap ajánlott 5-7 százalékból is visszalépett 4,5-7 százalékra, a munkavállalói oldal pedig a vasárnapi 6,5-8,5 százalékról 6-8 százalékra mérsékelte igényét.

A munkáltatói oldal visszakozása miatt a munkavállalói oldal kétoldalú zárt tárgyalást kezdeményezett. Ennek végén a munkáltatói oldal 4,75-7 százalékra, vagy egy értékes 6 százalékra módosította ajánlatát, a munkavállalói oldal pedig 5,5-7,5-re csökkentette igényét. A kormányzati oldal kérte, hogy a 0,5 százalékos különbség ne akadályozza a megegyezést, ezt oldják meg valahogy. Ezért újabb zárt tárgyalást tartottak, amelynek eredménye az 5-7,5 százalékról szóló megegyezés. A pénteken aláírt megállapodás kéri az ágazati bértárgyalások résztvevőit, hogy a lehetőségek szerint dolgozzanak ki garantált bértarifákat, és ezt szerepeltessék a kollektív szerződésben.

Általában többet emelnek az ajánlásnál

Amióta bérszabályozás helyett az országos érdekegyeztető fórum ajánlásai befolyásolják az országos bérek alakulását a versenyszférában, csak egyszer fordult elő, 1999-ben, hogy a bruttó béremelés javasolt felső határánál alacsonyabb bérkifizetést regisztrált az év végén országos átlagban a Központi Statisztikai Hivatal.