Ausztria
ÉLŐ
Franciaország
Vágólapra másolva!
A reálgazdasági dekonjunktúra kiszélesedésével párhuzamosan a munkaerő-piaci mutatók is romlottak már 2008 utolsó hónapjaiban. A Központi Statisztikai Hivatal összefoglalója szerint 7,8 százalékra nőtt a munkanélküliség és 20 ezer fővel kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A 2008. szeptember-novemberi időszakban a foglalkoztatottak létszáma a 15-64 éves korosztályban 3 millió 875 ezer fő volt, ami az egy évvel korábbitól 20 ezerrel maradt el. A foglalkoztatási ráta 57,1 százalékot tett ki. A munkanélküliek létszáma - a 15-64 éves népességen belül - 329 ezer főre növekedett. A munkanélküliségi ráta 7,5 százalékról 7,8 százalékra emelkedett egy év alatt. A 15-24 éves fiatalok esetében mind a munkanélküliségi ráta, mind a foglalkoztatási arány 20,4 százalékot tett ki, előbbi nőtt, utóbbi pedig csökkent az elmúlt egy évben.

Kevesebben dolgoznak a közszférában

Az intézményi létszámstatisztikák szerint 2008. január-novemberben a legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2 millió 747 ezer főt tett ki, ami 0,7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A versenyszférát stagnálás jellemezte, miközben a költségvetés területén folytatódott a létszámcsökkenés, ebben az időszakban 3,8 százalékkal kevesebben álltak itt alkalmazásban.

A reálbérek még nőttek...

A tizenegy havi bruttó átlagkereset 197 600 forintot, a nettó átlagkereset 121 400 forintot tett ki. A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 7,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. November hónapban a költségvetés területén foglalkoztatottak átlagkeresetének növekedési üteme jelentősen meghaladta a versenyszférában dolgozókét, aminek hátterében a bruttó 20 ezer forint összegű egyszeri keresetkiegészítés áll. A reálkeresetek január-novemberben 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről