A vezető tíz gyakori hibája

Vágólapra másolva!
A gyenge motiváló képesség, a delegálás hiánya, a beosztottaktól való elszigetelődés, a túlzott konfliktuskerülés bármelyike hozzájárulhat ahhoz, hogy a cég irányítása rossz irányba menjen. Tíz gyakori vezetői hibát foglaltak össze szakértők.
Vágólapra másolva!

1. Elszigetelődés a beosztottaktól

Gyakori hiba az elszigetelődés a beosztottaktól. A munkatársakkal fenntartott folyamatos kommunikáció megszakad - a vezető pedig megközelíthetetlenné válik, szakmai "elefántcsonttoronyba" zárkózik.

2. Céltévesztés

A stratégiai fókusz, a célok szem elől tévesztése ugyancsak káros lehet: a vezető akkor esik ebbe a hibába, ha túlságosan elveszik az apró részletekben, a felmerülő problémák megoldásában.

3. Egyoldalú vezetői látásmód

A kizárólag saját cége eseményeire, előmenetelére koncentráló vezető hangsúlytévesztésbe kerülhet, egyoldalúvá válhat, amennyiben nem veszi figyelembe a piacból, a konkurens cégek tevékenységéből, a külső körülményekből adódó egyéb tényezőket.

4. Autokratikus vezetési stílus

Az autokratikus vezetési stílus szintén hiba: a vezető mindent feladatot magánál tart, nem mer delegálni, feladatokat bízni az embereire, mert nem bízik szakmai tapasztalatukban, hozzáértésükben. A feladatok mellé célszerű önállóságot is adni: nem kell mindenben döntést hozni, a beosztottak minden apró lépését ellenőrizni.

5. Motiválás mellőzése

A dolgozók motiválásáról megfeledkező vezető csapatában többnyire közömbösek, kedvtelenek, kevésbé hatékonyak az alkalmazottak a megvalósítandó célok hiányában. Nem szabad elfeledkezni az ösztönzőkről - legyen az képzési támogatás, szakmailag magasabb szintű feladatok vagy külföldi munka biztosítása, előléptetés vagy anyagi motiváció.

6. Igazság elkendőzése

Az őszintétlenség, a nyílt kommunikáció hiánya - sikeres periódus és válság esetén egyaránt - nagyon rossz vezetői taktika. Nem tesz jót a produktivitásnak, a munkahely légkörének, ha a munkatársaknak a cég "folyosó híradójából", megalapozatlan híreszteléseiből kell először értesülniük az őket is érintő, lényeges változásokról.

7. Személyes példamutatás hiánya

A személyes példamutatás hiánya ugyancsak előnytelenül hat a vezetők megítélésére. A túlmunkából, a többletterhek vállalásából így elsőként kell kivennie a részét. A vezetőnek a mindennapok gyakorlatában is be kell tudni mutatnia mindazt, amit másoktól elvár.

8. Túlzott konfliktuskerülés

A konfliktusok fel nem vállalása többet árt, mint használ. Mindez azt eredményezheti: a népszerűtlenségtől való félelmében a vezető gyakran nem meri szembesíteni beosztottait a nyilvánvaló szakmai hibákkal, problémákkal, majd egy nem várt pillanatban minden kifogását egyszerre zúdítja a dolgozók fejére.

9. Következetlenség

A vezetői következetlenség szintén gyakori hiba. Ez úgy küszöbölhető ki a legkönnyebben, ha a vezető átgondoltan, felelősen tesz ígéreteket, kizárólag indokolt esetben tér el a tervektől és a feladatokat pontosan meghatározva, írásban adja ki.

10. A pozitív visszajelzés hiánya

A dicséret hiánya is káros lehet. A vezetőnek tudnia kell lelkesítenie a csapatot, megdicsérni, elismerni a jól teljesítő beosztottak munkáját.

(A jellegzetes vezetői hibák összegyűjtésében Lipcsei András a Dr. Pendl & Dr. Piswanger Vezetoi Tanácsadó Kft, valamint Fazekas Zsolt, a HILL International ügyvezetője volt segítségünkre.)

Takács Gabriella