Már kedden távozhat az UniCredit vezére

Vágólapra másolva!
Könnyen Alessandro Profumo vezérigazató lemondását hozhatja az UniCredit keddi, rendkívüli igazatósági ülése.
Vágólapra másolva!

Kedden felajánlhatja lemondását Alessandro Profumo, az UniCredit SpA első embere - írja az amerikai Wall Street Journal és a brit Financial Times.

Profumo azért távozhat a Magyarországon is jelen levő bankóriás éléről, mert komoly véleménykülönbség alakult ki közte és a bank igazgatóságának több tagja között azzal kapcsolatban, hogy Líbia egy állami alapon keresztül egyre nagyobb befolyást szerez a pénzintézetben.

Profumo helyzete augusztusban vált nehézzé, a líbiai állam szuverén alapja ugyanis ekkor jelentette be, hogy 2 százalékos részesedést szerzett az olaszországi központtal működő bankban. Augusztus legvégén a líbiaiak további 0,5 százalékos pakettet vettek. A líbiai központi banknak már ezen felül is van 4,9 százaléka, így Líbia jelenleg 7,4 százalékkal az UniCredit legnagyobb részvényese.

A líbiai szerepvállalást több olasz politikus is élesen kritizálta, Profumo azonban kiállt a befektetők mellett - arra hivatkozva, hogy a részvények megvásárlására a milánói tőzsdén kerüt sor, a szabályok betartása melllett.

Profumo egyik az olasz bankélet kiemelkedő szereplőinek, az UniCredit Profumo irányítása alatt lett helyi bankból (akkor még Credito Italianónak hívták a pénzintézetet) nemzetközi bankcsoporttá, amely 22 országban van jelen. A magyar piacra úgy jutott be a bank, hogy 2007-ben megvette a német HVB Bankot.