Tárki: Minden huszadik magyar kivándorolna

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 7-8 százaléka menne hosszabb-rövidebb időre külföldre dolgozni. A legkedveltebb célországok: Németország, Nagy-Britannia, valamint Ausztria és Írország.
Vágólapra másolva!

A magyar a felnőtt lakosság 7 százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 8 százaléka, hogy pár évre külföldre menne dolgozni. Öt százaléknyian pedig kivándorolnának - derül ki a Tárki Zrt. reprezentatív felméréséből.

A megkérdezettek csaknem negyede - 22 százaléka - Németországban vállalna rövid távon munkát, de csaknem ugyanennyien - 21 százalék - mennének Ausztriába dolgozni. Kivándorlási célországként az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, ide a megkérdezettek 16 százaléka menne.

A legutóbb, 2008-as felméréshez képest változás, hogy a rövid távú munkavállalást tervezők számára Ausztria ismét felértékelődött, Nagy-Britannia vonzereje kissé csökkent. A kivándorlást tervezők körében a német-osztrák célterület vonzása visszaesett, az Egyesült Államoké megnőtt. Az USA-ba a megkérdezettek 14 százaléka vándorolna ki a Tárki felmérése szerint, míg Németországban csupán 10, Ausztriában pedig 9 százalék telepedne le.