[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországmunkaerőpiacállásNemzeti Munkaügyi Hivatal

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma

2012. 08. 14., 13:06|Utolsó módosítás:2012. 08. 14., 13:15|

A munkaügyi központok adatai szerint júliusban kevesebben kerestek munkát, mint egy éve. Az álláskínálat nőtt, de főleg a közmunkáknak és más támogatott állásoknak köszönhetően. A központok által kínált állások fele betöltetlen maradt.

Idén július végén 527 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, így az előző év azonos időszakához képest csaknem 27 ezerrel kevesebben voltak munka nélkül - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján található legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából.

Az egy évnél hosszabb ideje nyilvántartott álláskeresők száma 142 800 volt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest 4,1 százalékkal csökkent. Összességében az álláskeresők több mint 27 százaléka keresett egy évnél régebben állást, az átlagos regisztrációs idő pedig 342 nap volt.

A legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkaügyi kirendeltségei tartják nyilván.

A foglalkoztatók az illetékes kirendeltségeken júliusban összesen csaknem 38 ezer munkaerőigényt jelentettek be. Ez az előző hónaphoz képest 13,4 százalékos növekedés, míg az előző év júliusához képest 8,9 százalékos csökkenés. A legnagyobb emelkedés - mind havi, mind éves összevetésben - Budapesten figyelhető meg

Az álláskínálat növekedésének oka főként a támogatott állások bővülése. Júliusban a támogatott állások - melyek nagy része közmunka - aránya 69,5 százalékot, a nem támogatott állásoké pedig 30,5 százalékot tett ki az NMH összesítése szerint.

Míg júliusban az újonnan bejelentett támogatott állások száma nőtt, a nem támogatott álláshelyeké csökkent, számuk 11 600 volt. Ez júniushoz képest 15,6 százalékos, éves távlatban pedig 16,3 százalékos csökkenés.

A hónap folyamán összesen 72 800 állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, ebből a 20-ai zárónapon 35 ezer állás maradt betöltetlen.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »