[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Ausztriamunkanélküliségmásodik világháborúnegatív rekord

Hatvan éves csúcson a munkanélküliség Ausztriában

2005.12.05., 10:54|Utolsó módosítás:2005. 12. 05., 10:53|

Több mint 310 ezer munkanélkülit tartottak nyilván Ausztriában novemberben, ami az ország második világháború utáni történetében negatív rekordnak számít. A munkavállalói szervezet vezetője szerint néhány hónapon belül 400 ezer állástalan is lehet az alpesi országban. A legsúlyosabb a pályakezdők helyzete: öt év alatt 70 százalékkal nőtt a munkanélküliség az osztrák fiatalok körében.

2004-hez képest 4,3 százalékkal volt több a munkanélküli novemberben nyugati szomszédunknál. Összesen 312 ezren voltak munka nélkül, akik közül 55 ezer a különféle tanfolyamon és átképzéseken részt vevő munkanélküliek száma - adta hírül a Piac és Profit online.
Az osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat adatai szerint a második világháború befejezése óta nem volt ennyi munkanélküli az országban. Ausztria 2006 elején 285 millió eurót szándékozik fordítani átképzésre és foglalkoztatási támogatásokra, hogy javítson a válságos helyzeten.
Az osztrák Munkavállalói Kamara (Arbeiterkammer) vezetője attól tart, télen elérheti az állástalanok száma a négyszázezret.

Az adatok táplálják a félelmet a keleti munkavállalók iránt

Nem véletlen, hogy szakértők szerint a munkaerő-felesleggel küzdő Ausztria még mindig tart a magyar munkavállalók tömeges beáramlásától.  Nyugati szomszédunk egy sikeresen felfedezett EU-s jogszabályi kiskapu révén továbbra is csak ötven hétre ad munkavállalási engedélyt a magyaroknak. Ausztria jelenleg nem tartja be az úgynevezett 12 hónapos szabályt, mely szerint amennyiben egy külföldi állampolgár egy évig dolgozik az adott tagállamban, ezt követően már nem szükséges munkavállalási engedélyt kérnie.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »